fredag 18 december 2015

Massa möjligheter

Många möjligheter och mycket glädje
Vi går med hög fart mot julafton. Vädrets makter är inte med oss än så länge eftersom snön inte ger den fina julinramning som jag uppskattar. Inte minst uppskattar jag snöns bidrag till att göra det lite ljusare i en mörk tid. Vi får se om snön dyker upp. Många hoppas nog att tomten dyker upp nästa vecka. Även de som inte varit snälla. Jag hoppas tomten ger de flesta svenskar en liten videoberättelse om allt hopp som finns. Visst har vi utmanande och svåra tider på många sätt. Samtidigt har vi aldrig haft så många möjligheter som nu. De allt fler miljarderna människor representerar massor av individuella ambitioner och alla driver på efterfrågan på tjänster och produkter. Det finns också hela tiden ljusglimtar i vår tillvaro. Inte minst är en sådan ljusglimt att allt fler av våra ålders rika invånare får en mer stimulerande tillvaro på äldreboenden. Om jag blir typ 93 och bor på ett äldreboende tror jag att en eller några kaniner skulle göra tillvaron lite roligare.
http://www.dn.se/goda-nyheter/kaniner-sprider-gladje-pa-aldreboende/

Bidde ingenting
Obama sägs av vissa framförallt ha "lyckats" med att normalisera relationen med Iran och att ha varit med om att enas om klimatavtalet i Paris. Men som du återigen kan läsa om i bifogad länk är det ett mycket tandlöst avtal. Trots det valde Obama att inte ta avtalet för godkännande av Senaten då det sannolikt inte godkänns. Även uppgörelsen med Iran gjordes utan stöd av Senaten. Vad tror du händer efter nästa presidentvalet i USA? Även den av Republikanerna hatade sjukvårdsreformen blir nog utmanad om en republikan blir ny president.
https://www.washingtonpost.com/opinions/legacy-or-bust/2015/12/17/ab8bd418-a4fa-11e5-9c4e-be37f66848bb_story.html?hpid=hp_opinions-for-wide-side_opinion-card-b:homepage/story

Svenskar är mänsklighetens och miljöns helgon
Man kan verkligen fråga sig varför många svenskar tagit på sig den altruistiska hatten. Många svenskar resonerar som om vi kan ta ett mycket större medmänskligt ansvar än vad vi defacto kan. Och inte bara ett så stort ansvar för mänskligheten utan också för vår globala miljö. Även det fint men väldigt naivt. På många sätt lever jantelagen kvar i Sverige. Det är kanske därför många svenskar vill vara världsbäst i godhet, för inom den grenen får man vara bra utan att avundet tar över människors bedömningar. Det kan inte heller kallas ödmjukt att vissa tror att lilla, lilla, lilla Sverige kan gör annat än en marginell skillnad kopplad till mänsklighetens och miljöns utveckling. Men visst är det viktigt med optimism och att förmedla hopp. Särskilt viktigt är det i mörka tider. Läs gärna den bifogade ledarartikeln som på ett ironiskt sätt beskriver många svenskars naiva förhållningssätt. Ett förhållningssätt som kraftigt påverkar den svenska förmågan att ge de egna invånarna ett högt generellt välstånd.
http://mobil.dn.se/ledare/kolumner/richard-swartz-svensken-behover-sin-optimism/

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar