lördag 22 juni 2013

Var är idéerna?

Handlingsförlamning och energilöst
Midsommarfirandet blev som vanligt en trevlig tillställning. Särskilt kul i år då vädret var underbart. Hade det inte varit så många mygg som besvärade oss hade firandet varit magiskt. Tack Ewa & Per! Hoppas du också hade det bra!

Under midsommarfirandet gick det inte att undvika viktiga samtal och enbart tala om väder, vind, semesterplaner, mat, alkohol, husdjur och skvaller om gemensamma bekanta. De viktiga samtalen blev rätt lika många andra samtal jag hamnar i när jag träffar invånare och pratar om utmaningar och tänkbara lösningar på desamma. Många jag träffar gillar inte vänstern och vill inte att vänsterkrafter ska ta över våra kommuner, landsting eller staten. De flesta är nu djupt oroliga för att vänstern åter tar makten över riket eftersom regeringen verkar regeringstrött och helt saknar viktiga reformförslag som visar på tydliga ambitioner och regeringsduglighet. Reinfeldt är nog trött efter att hans närmaste framgångskompisar lämnat eller tvingats lämna Ms topposter inom regeringsmakten. Han är nog också trött på att försöka leda en komplex minoritetsregering med tre partier som ligger nära riksdagsdöden. Om inte den komplexa minoritets regeringen snart börjar leverera reformideer och visar att man vill och kan driva igenom dem då ser det mörkt ut för de partier som idag kallas Alliansen. Varför tror du att vi inte ser några reformförslag?

Allt är möjligt
Lite då och då får jag höra hur viktigt det är att sitta i riksdagen innan man kan vara lämplig för regeringsuppdrag. Så kan vissa anse att det är. Särskilt dem som är riksdagsledamöter och som vill försköna sin egen roll tycker så. Inte så förvånande. Faktum är att en mycket färsk politiker och en person som inte varit minister, riksdagsledamot, kommunalråd eller landstingsråd kan bli Sveriges nästa statsminister om Socialdemokraterna får bilda regering. Är det ett bra exempel på att allt är möjligt och att allt snack om nödvändigheten att ha liknande erfarenheter bara är struntprat? Onekligen är det ett högt spel att en otränad politiker, Stefan Löfven, i så fall ska leda en sannolikt komplex minoritetsregering under fortsatt tuffa Europeiska tider.

4 kommentarer:

  1. Man kan nog klara sig väldigt långt utan en helt optimal erfarenhetsbas. Men det är väl svårare. Kräver rätt uppbackning och stöd. Inom politiken är man kanske omgiven av fiender, åtminstone bitvis, och vet då inte riktigt vad som är uppbackning eller motsatsen i förväg kanske. Kan göra att man själv blir ödmjukare eller också ängsligare. Allt är möjligt.

    Reform försiktigheten kan ju förstås bero på sverigedemokraterna. Och att inte ha egen majoritet. Alla förslag som kräver någon betalande part riskerar ju därmed att fällas. Eller måste urvattnas så hårt att det inte blir något positivt momenta kvar i stort sett. Eller också kräver det mer arbete, nogrannare förberedelser och mer hänsyn överallt, som visserligen är positivt men något trögjobbat.

    Hur oppositionen skulle få det smidigare är svårare att se. I synnerhet som man använder kostnadsdrivande tankearbete nästan enbart, både vad gäller idé och retorik. Där varje kostnadsökning riskerar motsvara en spik till kistan som rymmer sveriges konkurrenskraft.

    SvaraRadera
  2. Sista stycket du skriver är viktigt. Om man vill att det generella välståndet ska försvaras är det helt säkert att vänstern saknar ideerna som leder mot det. Att fördela mer av allt mindre kommer inte att vara en hållbar väg framåt för någon.

    Självklart är erfarenhet, kunskap och hårt arbete är avgörande för framgång. Oavsett verksamhetsområde. Även inom detta självklara kommer asiaterna krossa oss eftersom de förstår att uppskatta erfarenhet och kompetens. Något som ofta ökar med åldern. Delar din syn att dålig erfarenhet och kompetens kan kompetens kan balanseras med kompetenta rådgivare. Det förutsätter dock att man fattar att det krävs och att man har modet att ha mycket kompetens i sin närhet även om det också kan bli ett hot.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Precis, det är kanske lättare att komplettera de egna bristerna med goda rådgivare i andra verksamheter än politik. Verksamheter som är mer tekniska och direkt sakligt styrda. Med korta svarstider. Politiken däremot utgörs ju så mycket av rena åsikter och allmänt tyckande, att det kanske blir mer lättmanipulerat.

      Speciellt om kraven på bestämda åsikter och tydliga direktiv i varje läge är större än diskussions och resonemangs förmågan/kulturen.

      Radera
  3. Jag tror det enbart handlar om personligheten hos ledaren och vilka densamma valt att ha i sin absoluta närhet. Ingen skillnad mellan politiken och andra sammanhang. Möjligen att tyckare är överrepresenterade inom politiken medans ledare i andra sammanhang har faktiska förmågor och konkreta tidigare resultat att visa upp.

    Om man har duktiga och erfarna personer runt sig blir man självklart starkare själv. Men det tycks räcka med utredningar för vissa...

    SvaraRadera