torsdag 27 juni 2013

Härdsmälta & skräp

Hur styrs människor i en geografi bäst?
Varför är vår västerländska variant av samhällsstyre bäst? Helt klart tycks väldigt många västlänningar vara självgoda och veta precis hur det ska vara för att ett samhälle ska fungera så bra som möjligt. Lösningen är enligt dessa människor någon av de västliga formerna av demokrati. Varför är de lösningarna bäst för helt andra kulturer och för folk med en helt annan historia än t ex den svenska? Jag deltog för några år sedan i en konferens i Dubai om hur medborgarna i arabländerna skulle kunna få mer att säga till om. Det som gav mest intryck hos mig var hur tydliga flera av arabledarna var med att de tyckte väldigt illa om att de inte ansågs få tänka fritt om hur en modern demokrati skapas. Varför skulle de vara tvungna att införa en demokrati enligt väst tänkande? När jag igår lyssnade på en CNN intervju med en tidigare chef för CIA (USAs underrättelsetjänst utomlands) som också varit chef för Pentagon (USAs militärhögkvarter) gav han dem rätt. Han var mycket kritisk mot hur väst, särskilt USA och Israel, drivit utvecklingen i mellanöstern. Han menade att det nu bara finns förlorare eftersom de inte har någon tradition av demokrati, de är väldigt klanuppbyggda samhällen och nu är de dessutom väldigt beväpnade. Han såg mörkt på mellanösterns fortsatta utveckling och han vittnade inte om något hopp för alla miljontals människor som hamnar i kläm när klangrupper krigar om makten livligt påhejade av vapenindustri och andra som tjänar på konflikterna. Tycker du att västerländsk demokrati ska påtvingas alla? Vad tror du kineserna tycker om det?

Vad säger nedskräpning om kulturen?
Vad säger nedskräpning om människorna som skräpar ner? Mycket tycker jag. Bl a att de inte bryr sig om sina medmänniskor eller om miljön. Varför är det så svårt för vissa att ta med sig t ex ett glasspapper till närmaste soptunna eller t o m hela vägen hem istället för att slänga skräpet på gatan? Jag börjar tröttna på alla som skräpar ner. När jag var liten fanns en kampanj som hette "Håll Sverige rent". Jag tror det är hög tid att starta om den kampanjen och fostra alla som lever i Sverige att det är ansvarslöst, egoistiskt och miljövidrigt att skräpa ner. Dessutom sänker det människors trygghetskänsla. Vad tycker du om alla som skräpar ner?

Vågar säga sanningar
Min bästa professor när jag studerade på universitetet sa alltid att om du vill få ärliga svar ska du fråga pensionärerna Stefan. De har inget att förlora på att säga som det är. Jag måste säga att jag tycker att det är lite kul att den före detta statsministern Göran Persson tycker till lite då och då. Han tycks också dela min syn av vad som krävs för att inte bostadsmarknaden åter ska bli ett stort ekonomiskt problem i Sverige. Du läste väl mitt blogginlägg igår!
http://www.di.se/#!/artiklar/2013/6/26/goran-persson-hushallens-bolan-kan-sluta-i-katastrof/

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar