tisdag 25 juni 2013

Jaga de rika & ny ekonomi

Jag tror att fransmännen anser sig leva i sin 5:e republik. En republik under ledning av president Holland, Socialdemokrat, som börjar falla sönder. Holland har nu de sämsta popularitetssiffrorna i modern fransk presidenthistoria. Det är inte dåligt att så snabbt lyckas bli mer impopulär än Zarkozy, den president han slog bort från tronen. Att kraftfullt jaga förmögna människor och undvika nödvändiga reform och effektivitetsförbättringar inom offentlig sektor, och på arbetsmarknaden i stort, är inte en framgångsväg. Vad vinner de franska skattebetalarna på att de rika lämnar landet? Gör dom det? Det gör de. Jag känner till två exempel Gerard Depardieu (skådespelare) och Bengt Ågerup (svensk entreprenör). Tror du att det är en framgångsrik väg att slå hårt mot lättrörliga rika människor?

Led!
Lite frustrerande tycker jag det är att våra lagstiftande politiker tycks oförmögna att leda och snabbt anpassa lagstiftningen till samhällets ständiga förändringar. Ny teknik gjorde/gör t ex ockerlån snabbt och lätt tillgängliga. Varför tar det en så lång tid att korrigera uppenbarliga problem som skapas? Carmen Reinhart och Kenneth Rogoff, Harvardekonomer, visar att politiker inte verkar lära av historien. Faktum är att t ex genom att lära av kriserna i England på 20-talet, övriga västvärlden på 30-talet och i Japan på 90-talet gavs möjlighet att undvika det mycket jobbiga ekonomiska läge som Europa befinner sig i. Ett läge som är ohållbart. I Grekland, Spanien och Portugal har de en ungdomsarbetslöshet på 50%!!!!!! Det leder bara mot elände. Vad gör våra EU och rikspolitiker som jobbar med arbetsmarknadsfrågor? Var finns reformerna som är nödvändiga?

Nya varianter av monopol
Paul Krugman, noblepristagare i ekonomi, lyfter t ex fram den nya ekonomins monopol som stora välfärdsproblem. Bolag som t ex Apple och Google visar att enorma företagsvinster idag kan skapas som inte samtidigt är kopplade till ytterligare arbetsskapande investeringar utan kundernas beroende av en tekniskt framgångsrik plattform utnyttjas maximalt för att bygga egen vinst. Självklart skulle jag gärna gör det samma men var är lagstifaren? Monopol oavsett var det finns är inte hälsosamt för fler än några ytterst få. I ett företag där vinsterna är enorma samtidigt som marknadsräntorna är låga borde de investera massivt för att utvecklas och överleva. Men enligt Krugman är dessa investeringar mycket blygsamma i förhållande till vinsterna. Är det ett problem? Ja, eftersom enorma förmögenheter snabbt byggs hos ett fåtal som kan utnyttja allt för generösa villkor på nätet och inom finanssektorn samtidigt som de som ska ha råd att konsumera får allt mindre del av vinsterna. De 50% arbetslösa ungdomarna blir inga bra kunder. Kortsiktigheten är total. Kinesernas långsiktigare tänkande gör dem allt snabbare till världens herrar. En totalitär makt som världens herrar. Är det ett framgångsrikt jobb gjort av våra lagstiftare?
Sverige är för litet för att kunna genomföra nödvändiga reformer inom handelsområdet. Minst EU nivå krävs för framgång. Den nya handelsrundan mellan EU och USA bör inkludera detta. Ingår ovan perspektiv i förhandlingarna? Vi behöver människor i arbete. Människor mår bra av att arbeta. Vi behöver människor som kan konsumera. Vi människor klarar oss utmärkt även om de som lyckas endast kan bli mångmiljardärer. Vad tycker du?

Lär vi oss aldrig? Vilka stora slutsatser drar vi av ovan? Att vi aldrig lär oss av vår historia trots att den ständigt upprepar sig även om formerna är lita olika? Att vi är oförmögna att ställa om i tid och måste gå i väggen innan vi kan starta på nytt? Jag kan i vart fall konstatera, helt säkert, att jag inte tycks lära mig att det är bra att smörja in sig med solkräm om man är i varma breddgrader och stekande sol. Jag har bränt mig......

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar