söndag 16 juni 2013

Positiv energi & civilkurage

Ledarutveckling
Redan som 19-åring engagerade jag mig i Juniorhandelskammare, del av Junior chamber International, som erbjuder unga människor utmärkta möjligheter att utveckla sig själv till en bättre lagmedlem och till att praktiskt leda andra. Behovet av ledarträning är fortsatt stort. Allt för få ledare är tillräckligt trygga i sig själva och många chefer saknar grundläggande ledarträning om t ex lagdynamik, personlighetstyper, metoder för mötesledning, metoder för projektledning, framträdandeteknik osv. Det tränade vi inom Juniorhandelskammaren. Det var värdefullt. Samtidigt byggdes nätverk med människor i Uppsala, Sverige, Norden och övriga världen.

Igår samlades åter många av oss som var aktiva i Uppsala juniorhandelskammare från mitten till slutet av 80-talet. Det var jättekul och stämningen blev omedelbart hög. Det var tydligt att det var en samling livshungriga, nyfikna, drivna och socialt begåvade personer som träffades. Lite grävde vi i dåtid men framförallt talade vi om och löste nutidens stora utmaningar. Deltagarna kom från när och fjärran. Några hade rest hit från USA och England "enbart" för mötet. Det kanske säger dig att det var ett rätt speciellt gäng som hade väldigt mycket kul ihop. Annika och Lars bjöd på ett mycket generöst och gott värdskap. Vädrets makter var också på vår sida. Under åtta timmar pratade och skrattade vi mycket. Läkare, politiker, egenföretagare och ledande tjänstemän från både näringsliv och offentlig sektor. Hade tur och fick skjuts hem i en Ferrari. Den brummade mycket. Än en gång tack Annika och Lars och till er dotter som gjorde en fantastisk scrapbook om oss alla.

Att våga
Under gårdagens återträff träffades gott om människor med mycket civilkurage. Behovet av fler med civilkurage är dock stort. Inte minst i dagens komplexa övervakningssamhälle där mängden information inte bara kan vara värdefull utan den kan göras destruktiv då den som statistik kan presenteras på många olika sätt och skapa bilder som har det syfte avsändaren beslutat sig för. Fler människor behöver våga säga ifrån när enskilda människors integritet kränks eller enkelt kan kränkas. Jag delar Wolodarskis åsikt att Snowden gjort viljan om ett fritt och öppet samhälle en stor tjänst. vad tycker du?
http://www.dn.se/Pages/Article.aspx?id=1007155&epslanguage=sv


5 kommentarer:

 1. Jo, det är svårt att se hur Snowden skulle ha gjort något landsförrädar skadligt. Tvärtom. Han har väl inte utsatt några tredje parter eller oskyldiga människor för skada. Knappast ens ekonomisk skada. Han har väl inte ens avslöjat några konkreta militära hemligheter. Utan bara hur omfattande dator avlyssningen är. I det närmaste en medborgerlig rättighet att få veta.

  Det system som kallas för Echelon är väl dessutom känt sedan tidigare och motsvarar väl rätt bra det som nu vidimerats av Snowden.

  Nej, i mina ögon får han väl enbart sägas vara en hyvens kille med civilkurage.

  SvaraRadera
 2. Det han visade som exempel på att det är fel är ju bl a att ledande demokratiskt valda Europeiska politiker har övervakats! Det visar hur sjukt det är och hur skadligt detta kan göras i andra syften än att skydda befolkningen från terrorhandlingar. Gör om! Gör rätt!

  SvaraRadera
 3. Jag utgår ifrån att han är smart nog att ha organiserat så att om de behandlar honom dumt så läcker verkligt skadlig information ut till världen. Av det jag kunnat ta del av har han varit väldigt klok och selektiv hittills för att beskriva hur vansinnig denna generella övervakning är.

  SvaraRadera
 4. Håller med. Men man bör tänka på att allt material som läggs ut på nätet är att betrakta som "allmän egendom" i det närmaste. Vill man inte det så måste man kryptera materialet. Och det rejält.

  Att använda "molntjänster" är ju också att delvis lämna över makten till utomstående. Och att använda propreitära system, som appar och inloggnings sajter med villkor, det är att acceptera de villkor som andra satt upp. Bra att tänka på. (Anti reklam program och kontroll stoppar funktioner brukar inte fungera när man accepterar inloggnings sajter eller appar).

  SvaraRadera
 5. Håller med om att det är viktigt att ta ett eget ansvar för vad man gör och vad man lagrar som tillgängligt på nätet. NSA har sannolikt lagrings och dokumentationsregler som är rigorösa.

  SvaraRadera