måndag 24 juni 2013

Stora proportioner

Mycket står på spel
Edward Snowden skapar stor global turbulens. Onekligen är det intressant att en enskild person utan formell maktställning kan röra om i grytan så mycket som Snowden nu gör. Även om han varit en tjänsteman inom den amerikanska underrättelsetjänsten NSA har han inte haft en ledande position. För oss som tycker att den personliga integriteten måste stärkas och inte försvagas är han en hjälte. För oss som tycker att människor som kontaktar media för att berätta om maktmissbruk och måste skyddas är han en hjälte. För oss som tycker att människor som inte misstänks för något inte heller fullständigt ska övervakas är han en hjälte. Det går att bedriva ett framgångsrikt underrättelsearbete utan rätten att övervaka oss alla. Frestelserna att utnyttja tillgängliga data på ett skamligt sätt är sannolikt för stora så de får systemmässigt inte vara godkända. Gör om gör rätt.

Jag är på hemlig ort utomlands och laddar batterierna några dagar. NSA vet garanterat var jag är och kan lyssna av mitt senaste samtal med en tidningschef. Varför ska de få göra det? Där jag är påminner CNNs och BBCs sändningar om när New-York anfölls och World trade center föll samman. Visst är det som händer stort och viktigt men varför blir nyhetsflödet så ensidigt? Onekligen blir Snowden nu en superkändis. Jag tycker Centerpartiet ska ge honom asyl i Sverige och en cirkel på landsbygden som kan skydda honom. Då kan han samtidigt göra en studie av det svenska landsbygdslivet när han flyttas från gård till gård under 40 år. Tycker du att Sverige ska ge honom asyl? Varför inte? Han har ju hamnat i stora problem av politiska skäl och han riskerar lååååångt fängelsstraff. Onekligen står mycket på spel för USAs och andra demokratiers underrättelsetjänster. Jag förstår att de måste hålla en hård linje mot Snowden. Trots det tycker jag att nu får de tänka om runt massövervakning och jag föreslår att de ger honom fri lejd att under 40 år gå från gård till gård hos oss i Sverige.
http://www.aftonbladet.se/nyheter/article17013055.ab

7 kommentarer:

 1. Ja, övervakningsfrågan är knepig. Jag blev rätt så besviken på de liberala partierna när man röstade genom FRA-lagen. Varför? Jo, dels för att man inte tillät något utrymme för enskilda politiker att rösta utifrån sin övertygelse och dels för att jag är väldigt negativ till all form av statlig övervakning. Vem kontrollerar FRA? Att utgå ifrån att staten alltid är snäll är en farlig tanke.

  Samtidigt är det någonting konstigt med oss människor, samtidigt som vi inte vill bli övervakade av staten, så är vi väldigt snabba på att kräva att statens ska komma och hjälpa oss t.ex. vid naturkatastrofer utomlands.

  Sedan tycker jag att Snowden gärna får stanna utanför Sverige.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Håller med. Fast inte vad gäller att sverige skall hjälpa folk som råkat illa ut utomlands. Det bör man nog alltid försöka göra. Och det borde inte påverkas av att värdera integriteten högt.

   Personligen tycker jag att man borde ta bort person numren! Det är numera alldeles för farligt i den digitala tidsåldern. Istället borde man ha flera olika nummer. Ett socialförsäkringsnummer för sjukvård osv. Ett annat för folkbokföring kanske. Ytterligare ett annat för kommersiella syften som företag kan begära fram. Etc. Allt för att hindra totala kartläggningar och försvåra identitets stölder. (För en komplett identitets stöld skulle det behövas att samtliga olika nummer var korrekta. Eller något sådant). Förmodligen ganska svårt att genomföra, men det borde gå.

   Radera
 2. Gör om gör rätt! Om man överhuvudtaget kan kalla sig liberal och för grundläggande mänskaliga rättigheter måste man våga tillämpa civil olydnad kopplad till alla dessa övergrepp på den personliga integriteten. Jag köper inte kompromisser inom detta område och Sverige borde våga stå upp för detta och driva detta tydligt. Vad är problemet? Om de som bevakar oss har något skäl till att bevaka oss är det i min värld ok. Starka skäl. Det inkluderar människor som är anslutna till t ex våldsbenägna grupper. Gör om! Gör rätt!

  SvaraRadera
 3. När jag tittar på världsstatistiken kan jag inte dra någon annan slutsats än att vi svenskar är fantastiskt generösa och hjälper väldigt många att få en fristat i Sverige. Det är i grunden positivt men det måste också vara hållbart både för våra nya invånare och för dem av oss som önskar ett fortsatt välståndssamhälle. Integrationen måste bli betydligt bättre annars kommer vi snart att få en ohållbar situation i våra storstäder. Du som inte har några praktiska erfarenheter av utmaningarna får görna lösa på om utvecklingen i Södertälje och Malmö. Du får också gärna ta del av den statistik som Sverigedemokraterna gärna använder sig av. Jag delar inte deras syn på hur vi ska försvara och utveckla vårt välstånd men det är nligt mig så att de nu blivit så "rumsrena" att de faktiskt använder sig av korrekt statistik. Ta del av den statistiken om du vill ha en korrekt utgångspunkt när vi talar om vad vi behöver göra för att Sverige ska utvecklas hållbart.

  Jag delar din syn att vi behöver ompröva den individuella spårbarheten eftersom vi befinner oss i detta mycket obehagliga läge där i princip det mesta vi gör kan spåras. Är det ett problem? Många tycks inte tycka det men om man lär av vår historia skulle betydligt många och garanterat en majoritet tänka och tycka annorlunda. Vi kanske behöver mer historiakunskap i skolan?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Varför var inte C Riks ute i media och förespråkade att Snowden självklart borde få en fristat i Sverige? Varför tillät man att KDs ordförande igår i Almedalen fick vara först med att tycka att Sverige bör ge honom en fristat! Vilken traditionell trovärdighet har KD kopplat till integritetsfrågor? På den människorättsliga fronten skulle då Sverige oxå kunna återupprätta lite positivt rykte efter att Socialdemokraterna tidigare och helt felaktigt tillät amerikansk underrättelsetjänst att flyga in och hämta personer som ansågs vara terrorister efter 9/11.

   Radera
  2. Har du hört talas om radbrytning någonsin?

   Radera
 4. Många gånger. Du tycks tycka att jag bör använda det oftare. Tack för rådet!

  SvaraRadera