Långsiktighet är en hållbar väg
Det trycks pengar som aldrig förr i västvärlden. När vi haft liknande situationer genom vår historia har det sällan slutat roligt. Kortsiktigt försöker politiker och riksbanker att hålla trötta ekonomier i behov av reformer under armarna. Enligt mig är det framförallt all sedeltryckning som nu pressar upp börserna. Det är i vart fall inte vinstutvecklingen i de allra flesta företagen.
Lyssnade igår till två nationalekonomer som talade om det som händer i framförallt USA och England. De var inga muntergökar utan såg väldigt negativt på nuläget. Militären får fortsatta anslag trots att flera ledande militärer tydligt markerat att det är att kasta pengarna i sjön att fortsätta med stor militär närvaro i vissa länder. Samtidigt skärs de sociala förmånerna ner ytterligare. Skillnaderna mellan dem som har och dem som inte har ökar eftersom tillväxten inte längre finns och då ökar skillnaderna genom att det blir lönsammare att arbeta i förhållande till att leva genom socialförsäkringssystemet som står på allt bräckligare grund. Möjligen kan denna verklighet vara en lärorik läxa för vänstern och MP som inte fattar varför tillväxt är viktigt.
En ytterligare åtgärd för att få stopp på det negativa makro läget i England är att man säljer av och försämrar villkoren för studielån. Det mest intressanta med upplägget när studielånen ändras är att man, om jag fattade rätt, säljer av vår motsvarighet till CNN för att kortsiktigt få pengar samtidigt som låntagarna och framtida ledande politiker sannolikt får ta smällarna av betydligt sämre villkor. Istället kanske de skulle höja kraven för studielån och minska antalet som får möjlighet till högre utbildning. Redan idag har de i England tydligen 800.000!!!! personer som inte kan betala tillbaks på sina studielån för att de tjänar för lite eller inte alls.... Kortsiktighet, kortsiktighet och åter kortsiktighet tycks styra den anglosaxiska systemlogiken. Inte minst på energiområdet. Det är dax att vi lär lite av kineserna och börjar bygga om, reformera, våra system att bli mer långsiktigt belönande! Det kanske är dax att upphandla färre pensionsförvaltare som erbjuds väldigt mycket lägre avgifter. Då kanske vi får lite konkurrens på riktigt och betydligt rimligare kostnader kopplade till våra pensionssparanden.
Det finns konstigt nog människor som inte förstår hur viktigt det är med systemtänkande. Det är hög tid att bygga system som belönar långsiktighet. IBM sägs idag ha ett bra belöningssystem som inte belönar kortsiktiga affärsresultat. Resultaten måste vara långsiktigt hållbara. Den svenska Handelsbanken är i min mening världsbäst på att bygga belöningssystem till medarbetare som uppmuntrar långsriktigt ansvarstagande. Deras system kallas oktagonen. Det är inte så förvånande att när man har ett liknande system är Handelsbanken det enda svenska äldre finanshus som inte varit tvunget att få hjälp från oss skattebetalare för att överleva. Dagens situation på bostadslånesidan är återigen farlig! Varför får vissa bonus på att elda på dyra skulsättningar? De är mycket dyra för den enskilde när nettoräntan bara blir lite högre... Och du och jag som skattebetalare får vara med och betala all nödvändig skuldsanering efter kortsiktigt bonustänkande. Jag börjar lessna på statligt uppmuntrade pyramidspel! Dax för lite sunda reformer!
http://sv.wikipedia.org/wiki/Oktogonen
Dax för nya reformer
Det är hög tid för nya reformer. Om Reinfeldt växlar upp snart finns en liten chans att vi slipper oprövat och vänsterorienterat ledarskap i Sverige. Titta på vad som händer i Frankrike! Reformer som bättre integrerar nya svenskar in i det svenska samhället. Reformer som fixar till problemen med det som inte blev så bra när skattefinansierade tjänster konkurrensutsattes. Reformer som fördyrar kortsiktighet och belönar långsiktighet. Vad väntar du på Fredrik?
http://www.di.se/#!/artiklar/2013/6/28/majoritet-tror-pa-regeringsskifte/
fredag 28 juni 2013
Pyramid spel
Etiketter:
belöningssystem,
Handelsbanken,
IBM,
Kortsiktighet,
lån,
penningmängd,
pensionssparande,
reformer,
Reinfeldt,
sedelpressar,
skulder,
socialbidragstagare,
studielån,
vinst
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar