måndag 26 februari 2024

Oligopolens kostnader

Dålig konkurrens

Sveriges invånare skulle må mycket bättre om oligopolmarknaderma banker, detaljhandeln för livsmedel och de stora byggbolagen skulle konkurrensutsättas bättre. Varför finns bara den lilla Danske bank som utländskt bankalternativ att tala om i landet Sverige? Jag hoppas företag som Klarna ännu bättre kan utmana bankernas oligopolgrepp om svenskarna. Jag hoppas också att nya detaljhandelsföretag på allvar kan utmana framförallt ICA så att matpriserna sänks. 

Adam Cweijman, GP, skriver läsvärt om bankernas lönsamma verksamhet i landet Sverige nedan. 

"Det är fantastiska tider för de fyra stora svenska bankerna SEB, Swedbank, Nordea och Handelsbanken. Mer än 120 miljarder tjänades under 2023 i rent vinst. Detta år kommer lär inte bli sämre. Vinsten förväntas öka med ytterligare 25 procent. Detta samtidigt som räntorna skjutit i höjden och svenska låntagare får vända på kronorna och se över hushållsekonomin."

"Den intressanta frågan är inte om vinst generellt är något bra eller dåligt(, om ett bankerna har gjort för lite eller för mycket vinst) utan vad vinsten beror på? Är det för att bankerna har lyckats utforma nya och bättre tjänster eller produkter de tjänar så mycket pengar på? Erbjuder bankerna konkurrenskraftiga priser i ständig kamp med varandra?"

"På grund av obefintlig konkurrens har bankerna inget skäl att förändra läget på marknaden och börja konkurrera med lägre bolåneräntor. Lika lite har de några skarpa drivkrafter att själva förändras genom att erbjuda bättre tjänster eller högre sparränta för kunderna. Denna aktiva obenägenhet kan bankerna kosta på sig eftersom kunderna i praktiken inte har några alternativ när det kommer till finansiella tjänster. Bankdirektörerna kan lugnt luta sig tillbaka eftersom de verkar på en icke-fungerande marknad. Det är precis så ett oligopol fungerar, ett antal stora aktörer har en tyst överenskommelse om att inte påbörja priskrig och samtidigt se till att trösklarna för nya aktörer bibehålls eller höjs."

"Politikens svar på att oligopolbankerna tjänar pengar på höga räntor är tyvärr lamt och visar på bristande fantasirikedom."

"Kapitalister är inte sällan marknadsekonomins värsta fiender eftersom de inte alltid gynnas av en välfungerande marknad. Tyvärr har man i Sverige ofta beblandat företagsvänlig politik med marknadsvänlig politik. Men det är inte samma sak. Att gynna etablerade aktörer inom en bransch, i detta fall banker, är inte samma sak som att vara marknadsvänlig. Och vad Sverige behöver är en fungerande marknad för vanliga finansiella tjänster."


Att tro att näringsminister Busch ska utmana till exempel ICA är nog att hoppas på för mycket. Hon behöver ju tänka på sin framtida lobbyist- och styrelsekarriär. Bortsett ifrån det är nedan ledare i Expressen bra. Den handlar om hur vi svenskar förlorar massor av egna pengar i onödan på dyra matvaror. Varje gång jag handlar mat i Spanien är det slående att man betalar runt halva priset för det mesta jämfört med en svensk matvarubutik. Jag håller med Expressens ledare om att kommunerna bättre ska bidra till stärkt konkurrens inom detaljhandeln för livsmedel.

Konkurrensen på den svenska livsmedelsmarknaden är usel. Och där det inte finns konkurrens kan man också utgå ifrån att priserna kommer att skena. Kostnadsökningarna kan nämligen vältras över på kunderna. Just detta är vad som skett på den svenska matmarknaden. Tre stora drakar – Ica, Coop och Axfood, som äger Hemköp och Willys – har över 90 procent av den svenska marknaden för livsmedel. Bara den förstnämnda har över 50 procent. Och Ica är, föga förvånande, en av världens mest lönsamma livsmedelskedjor.”

Redan nu borde regeringen se över plan- och bygglagen och tvinga kommunerna att ta med livsmedelskonkurrens i beräkningarna. Ge myndigheterna större befogenheter att stoppa ett uppköp, även om det ”bara” påverkar konkurrensen lokalt på en ort.”


Politiker ska stå på folkets sida. Varför inte försöka få ett finskt, ett danskt och ytterligare ett tyskt livsmedelsföretag aktivt i Sverige? Och i bästa fall leder bättre konkurrens på bankmarknaden till lägre kapitalkostnader både för privatpersoner och företag. Heja! Heja!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar