lördag 10 februari 2024

Göra om och göra rätt

Göra om och gör rätt

Makt har mycket sällan lämnats bort utan hårda och ofta blodiga kamper. Inte minst SVTs ”Historien om Sverige” beskriver det tydligt. Och då och då utmanas makten av nya spelare som ruskar om spelreglerna och utvecklingen leder berörda människor in på nya vägar mot framtiden. Den politiska makten i dagens Sverige finns inom EU och bland landets partier. Partierna är dagens maktbaser varifrån privilegier delas ut och varigenom privilegier försvaras. 

I Uppsala sa de flesta, det går inte att som nytt parti med en helhetspolitik komma in i maktens korridorer. Det gick. Nationellt är det ännu svårare. Men det går. I Uppsala kan i nedan debattartikel i Expressen Socialdemokraterna bytas ut mot Liberalerna.

Precis som entreprenörer ibland måste inse att de blivit omsprungna och behöver tänka om, erkänna sig besegrade och slicka sina sår, bör Socialdemokraterna göra detsamma. Att emellanåt erkänna att man tänkt fel och gjort fel är enda sättet at på allvar kunna göra om och göra rätt.”

https://www.expressen.se/debatt/s-saknar-ryggrad--och-politisk-stolthet/

I Uppsala borde Socialdemokraterna, Moderaterna, Liberalerna med flera på allvar inse att det krävs ett ordentligt omtag om hur Uppsala byggs ut. Och att inte spårväg är en klok investering i nuläget. Inte minst är det oklokt att gå framåt med spårvägsprojektet när det inte är säkert att Staten levererar på den framskjutna tidplanen för två nya spår mellan Uppsala och Stockholm samt att det fortfarande saknas i lagakraft tagna detaljplaner som behövs. Nedan UNT artikel vittnar om att det är ett högt risktagande för massor av skattepengar som pågår. Ett oacceptabelt högt risktagande.

https://unt.se/nyheter/uppsala/artikel/pengarna-slut-fyrsparet-kan-skjutas-pa-framtiden/r3o10kkr

Och Liberalerna, som starkt bidrar till att det socialt- och ekonomiskt ansvarslösa spårvägsprojektet går framåt, vill att kommunen bara ska göra dåliga affärer. En sak är helt säker, Liberalerna i Uppsala jobbar inte för Uppsalabornas bästa. Nedan debattartikel är full av fel. Ett seriöst parti, som har representation i Uppsalahems styrelse och i Uppsala Stadshus ABs styrelse, agerar inte på detta oprofessionella sätt. 

Bara utifrån Uppsalahems egen artikel och med enkel matematik kan man konstatera att fastighetsaffären som Uppsalahem och styret tillsammans med UP vill driva genom är en ren förlustaffär för skattebetalarna. Det här beslutet är ett stort misstag.”

https://unt.se/debatt/artikel/uppsalahems-fastighetsaffarer-100-tals-miljoner-pa-spel/ly4mw9zl

Jag har tyvärr bara missat att säga nej till en av allt för många ansvarslösa affärer som Uppsala kommun gjort. Det var när kommunen till ett extremt överpris köpte mark i Ulleråker av dagens Region Uppsala. Den dåliga affären, som kostar kommunen hundratals miljoner i onödan gick till en lika ekonomiskt misskött Region. Det misstaget har jag inte gjort om och UP kommer aldrig att godkänna dåliga affärer som görs av Uppsala kommun och dess bolag. 

Trots dåliga och dyra byggtider bygger Uppsalahem nytt samtidigt som en enig styrelse i Uppsalahem och Uppsala stadshus AB ställt sig bakom ett mycket fördelaktigt förvärv av nybyggda bostäder.

Uppsalahems förvärv innebär att de stärker sina möjligheter att underhålla företagets gamla fastighetsbestånd, ökar effektiviteten inom driftsorganisationen och förbättrar både kassaflödet samt stärker långsiktigt invånarnas gemensamma tillgångssida.

I dessa mörka byggtider är Uppsalahem ett företag som tar ansvar och även bygger nytt. Det är enbart Uppsalahem som nu startat byggprojekt och parallellt har bolaget växlat upp underhållsinsatserna vilket både gynnar hyresgäster, byggarbetare och byggföretag. Uppsalahems styrelse och bolagsledning gör ett mycket bra jobb. Att Uppsalahem gör ett bra arbete är bland annat viktigt då 10 procent av bolagets tillgängliga bostäder ska stå till Socialtjänstens förfogande. 

Inga av Uppsala kommuns bolag får genomföra dåliga affärer. Inte så länge jag har stor påverkan över bolagsgruppen. Två bolagsstyrelser och professionella rådgivare har synat Uppsalahems önskade affär. Det är en bra affär. Uppsala stadshus AB kommer inte under mitt ledarskap godkänna projekt som inte är bra för företaget och oss som deläger Uppsala kommun.

Eftersom Liberalerna släpper fram spårvägsprojektet saknar de helt trovärdighet i stadsbyggnadsfrågor. De står i alla fall inte på berörda invånares sida. Gör om! Gör rätt!






Inga kommentarer:

Skicka en kommentar