söndag 25 februari 2024

Mord leder ofta fel

Utdragna mord

Kan man tala om "utdragna mord"? Det gör Håkan Boström, GP. Jag tycker att han skriver klokt om Putins mord på oppositionsledaren Navalnyj. Man kan ha många åsikter om mord som metod för att bli av med motståndare. Alla som kan lite om människans historia är medvetna om att maktmänniskor alltid använt sig av den metoden. Historisk tid är dock något annat än nu i en tid av snabb och lättillgänglig information. I vår tid kan ofta mord bli kontraproduktiva, det vill säga det får mer negativa effekter än att låta dem man ogillar att leva vidare. Boström skriver om att makten hatar när det kommer nya krafter som hotar den befintliga makten. Så är det även i landet Sverige, och i kommunen Uppsala. Makten i dagens Sverige har inte än börjat döda sina motståndare men metoderna för utfrysning och förtal är omfattande. Självgott, fegt och korkat. Personligen kommer jag alltid att kämpa för demokratin och för att demokratin moderniseras för att vara så effektiv som den måste vara. Demokratins effektivitet mäts bäst genom att mäta hur väl ett välstånd fördelas bland ett samhälles invånare och hur lite korruption som förpestar samhället.

"Rysslands mest kända oppositionspolitiker, Aleksej Navalnyj, är död. Det meddelade ryska fängelsemyndigheter under fredagen. Mer korrekt är att Navalnyj långsamts mördats av den ryska staten. Tre år härdade han ut på den sibiriska straffkolonin IK-3 efter att i början av 2021 ha dömts till fängelse på rent politiska grunder. Vid det tillfället hade ryska staten redan försökt giftmörda Navalnyj ett halvår tidigare. Han återhämtade sig först efter att ha fått vård i Berlin. Men valde att återvända hem till Ryssland – medveten om vilka personliga risker det innebar."

"Det har i väst funnits många som låtit sig fascineras av Rysslands president Vladimir Putin – precis som det fanns många som lät sig fascineras av Lenin och Stalin tidigare. Men dagens Ryssland är ingenting annat än en hårdför diktatur, där journalister och oppositionella sätts i fängelse eller på olika sätt ”mister livet”. Även vanliga medborgare kan råka illa ut om de på något sätt visar missnöje eller protesterar mot makten."

"När makten koncentreras hos en liten krets personer som inte går att byta ut – de ryska valen är skenval som Kreml använder som opinionsmätningar – hamnar man förr eller senare alltid där. Hos våldet, förtrycket och lögnerna. Att den demokratiska västvärlden lider av en mängd problem – både i politiken och samhället – ändrar inte på det faktum att diktaturen är ett mycket sämre alternativ. Det kan finnas skäl att påminna om det i en tid när respekten för de politiska motståndarna inte står särskilt högt i kurs. Under enväldet finns ingen respekt mot någon."

"Navalnyj visade i ord och handling att ett annat Ryssland är möjligt, att det går att göra motstånd. Han var drivande i oppositionsrörelsen och i granskningen av Kremls korruption. Han var långt ifrån perfekt, men en orädd anhängare av demokrati och pluralism. Navalnyj skrämde makten."

https://www.gp.se/ledare/navalnyj-visade-att-ett-annat-ryssland-ar-mojligt.ff960f16-a0ed-4f88-a806-fc196b453dbf

Jag beundrar personer som Navalnyj! Trots alla personliga uppoffringar kände han behovet att kämpa modigt för det rätta. Utan så modiga människor inom ett samhälle blir samhällen som Karmanjaka eller Mordor. I de hemska och toppstyrda samhällena vill inte jag leva, vill du?

https://sverigesradio.se/artikel/oklara-omstandigheterna-kring-aleksej-navalnyjs-dod

Och Trump ser allt mer ut att åter bli Republikanernas presidentkandidat. Vad händer då med NATO? Att Sverige gett upp sin mer neutrala position utan stark förankring bland invånarna blir kanske något helt annat än vad de beslutande tänkte sig. Inte ovanligt i så fall…

https://www.svt.se/nyheter/utrikes/nato-riskerar-att-bli-ett-sladdrigt-draperi-snarare-an-en-solid-mur

https://www.bbc.com/news/world-us-canada-68395414




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar