lördag 17 februari 2024

Kommunala bolag

Varför ha bolag i en kommun?
Att kommuner driver verksamheter i form av aktiebolag är inte konstigt. Vissa verksamheter ska inte drivas av politisk logik utan av det aktiebolagslagen lyfter som centralt. Samtidigt måste en seriös kommun säkerställa en omfattande öppenhet av kommunala bolags verksamhet och ett aktivt etikarbete för att undvika den korruption som ständigt visat sitt fula tryne inom till exempel Göteborgs stads bolagskoncern. De stora korruptionsriskerna inom kommunal verksamhet är inom stadsbyggnadsförvaltningen och bolagen. 

Håkan Boström, GP, problematiserar läsvärt om kommunala bolag nedan. Som sagt, i Göteborgs bolagskoncern har mycket dåligt visat sig.

Göteborgs stad innehar Sverigerekord i antal kommunala bolag. Miljardaffären i Karlastaden illustrerar tydligt varför det kan vara ett demokratiskt problem.”


I Uppsala kommunkoncern är ett av bolagen Uppsalahem AB. Det är ett fastighetsbolag som bland annat har i uppgift att säkra bostäder kopplade till socialtjänsten. Bolaget är också en viktig tillgång som ägs gemensamt av kommunens invånare. En tillgång som också tar ett samhällsansvar och bygger när andra inte gör det. I Uppsala kritiserar ett kommunalråd ett fastighetsförvärv på mycket lösa grunder. Själv fokuserar jag enbart på invånarnytta i de beslut jag deltar i. Det tycks inte vara alla politikers fokus. Äntligen har kommunen chansen att göra en bra affär. Dåliga finns det gott om genom åren. Värst av alla dåliga affärer är försäljningen av Uppsala Energi och förvärvet av mark i Ulleråker. Nedan en replik från bland annat mig om hur fel ett klagande kommunalråd har. 

"Uppsalahems förvärv av tre hyresrättsfastigheter stärker bolagets ekonomi och möjliggör framtida nybyggen. När Jennie Claesson (L) påstår motsatsen (UNT 10/2) och att förvärvet är en ”ren förlustaffär” har hon och övriga styrelsen för Uppsala Stadshus AB redan informerats av Uppsalahems vd om detaljerna kring förvärvet. Inte med ett ord opponerade hon sig då."

"Claesson försöker dessutom hävda att detta förvärv står i motsatsförhållande till fortsatt nybyggande. Men affären bekostas till fullo av pengar som Uppsalahem mellan 2020 och 2022 (när det inte gick att få ihop en lönsam kalkyl för nya projekt) satte in på banken genom att amortera lån. Trots svåra byggtider började Uppsalahem under 2023 bygga 350 nya bostäder, och 2024 byggstartas ytterligare 230 bostäder. Nu tas även steg för att öka byggandet med 50 procent till i genomsnitt 300 bostäder per år. Uppsalahem sitter med andra ord inte på händerna när det gäller nybyggnation."

"Detta fastighetsförvärv stärker Uppsalahems ekonomi vilket ger än bättre möjligheter att underhålla äldre fastigheter samt bygga fler nya bostäder. Affären är därför bra för Uppsalahem, bra för Uppsala kommun och bra för Uppsalaborna. En enig styrelse i såväl Uppsalahem AB som Uppsala stadshus AB står bakom detta fördelaktiga förvärv."




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar