måndag 12 februari 2024

Relativt dåligt för miljön

Är elbilar miljövänliga? 

Det är mycket greenwashing inom både politik och näringsliv. Det vill säga att man säger att något är miljövänligt utan att det är det. Bara för att en elbil kanske är mindre negativt miljöpåverkande är den fortfarande negativt miljöpåverkande. Och vem blir förvånad över att de som äger olje- och gaskällor gärna vill tjäna så mycket pengar som möjligt innan deras enorma intäkter, med hög lönsamhet, är historia? Jag upprepar det jag lyft flera gånger tidigare att det för västvärlden i stor utsträckning handlar om att säkra nya billiga energikällor samt att minska beroendet av oljeprodukter från icke demokratiska länder. I denna strävan behövs till exempel forskare på Uppsala universitet som kan arbeta fram alternativa material för batterier så att vi inte enbart ersätter olja med andra energikällor som i stor utsträckning kontrolleras av icke demokratier. 

Nedan SR program om hur satsningar på så kallade miljövänliga alternativ mest är marknadsföring är värt att lyssna på. Mycket värt att lyssna på. Elfordon är inte miljövänliga. Varje tillverkad elbil har också stor negativ miljöpåverkan. Att den är relativt sett bättre än en fossildriven bil är något annat. Men är det så? Det är ett mycket kritiskt program som är värdefullt att lyssna på. Inte minst om hur vissa politiker ger sken av att en röst på dem kortsiktigt fixar kärnkraft typ inom en mandatperiod..... De stora energiförsörjningsfrågorna måste backas upp med en bred parlamentarisk samsyn.

https://sverigesradio.se/avsnitt/gronmalning-klimatarbetets-oonskade-fripassagerare

En tidigare minister, Gabriel Wikström, inom Socialdemokraternas tidigare regering är tydligt kritisk även mot vänsterns impotens i miljö- och klimatförbättringsarbetet. Det är lite intressant att han är så tydlig i sin kritik. Det gillar jag. Det kanske är en del av Socialdemokraternas kampanj "Vi ber om ursäkt för allt dumt vi gjort".... Eller inte gjort när vi hade chansen. Ja, ja, det är inte vad man säger som är det viktiga utan vad man gör. Mer klok forskning och mycket mer försäljning av klimatsmart teknologi och förbättringsmetoder är den effektivaste vägen framåt för att Sveriges befolkning bäst ska bidra till minskad negativ mänsklig påverkan på vår natur.   

https://www.aktuellhallbarhet.se/alla-nyheter/agenda-2030/gabriel-wikstrom-klimathotet-ar-storre-an-krigshotet/?utm_campaign=AH_Gratisbrev_Veckobrev&utm_medium=email&utm_source=Eloqua&elqcst=272&elqcsid=902



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar