torsdag 22 februari 2024

Trädkramare behövs

Träden är viktiga

Det är tveklöst så att skogsindustrin och gruvindustrin är basnäringar i landet Sverige som bidragit och bidrar till vårt välstånd. Svensk skogsindustri håller världsklass och det innebär att vårda sina skogar på ett klokt sätt, det är smart ur ett ekonomiskt perspektiv. Det smarta perspektivet är bra även för miljön. De enda som kanske klagar på skogsindustrin i Sverige är älgarna som skjuts av i för höga antal för att skogsägarna tycker att de förstör för mycket av de planteringar och annat de genomför....

I Uppsala sågas nu hundratals vackra gamla träd ner för att en onödig och svindyr spårväg ska få plats. Om det kan man tycka mycket. Jag tycker mest att det intressanta med detta faktum är att så många Uppsalabor hänger så dåligt med i vad som händer i deras egna närsamhälle. Många har fortfarande inte förstått att ett spårvägsprojekt redan förra mandatperioden beslutades om. Först när många träd sågas ner som en konsekvens av spårvägsdrömmarna blir de medvetna om de okloka beslut som en majoritet av röster i partier fattat. Oavsett vad olika föreningar kan tycka så är det för sent att reagera när beslut efter beslut fattats av dem som invånarna röstat till kommun- och regionfullmäktige. SVT bjuder nedan på ett trädreportage kopplat till spårvägsprojektet.

https://www.svt.se/nyheter/lokalt/uppsala/nu-borjar-sparvagsbygget-333-trad-ska-tas-bort-i-uppsala

BBC skriver läsvärt om hur viktiga våra träd är nedan. Alla geografier har sina utmaningar. I Sverige är träden inte enbart viktiga för industrin. De är viktiga för att suga åt sig vatten, för att minska luftföroreningar. För att dämpa negativa effekter av värmeböljor med mera. De är även vackra.

"Decades of deforestation to make way for cattle grazing, natural disasters like hurricanes destroying already-fragile sewer systems and infrastructure, and mismanagement of water resources have resulted in the country experiencing a water crisis it has never seen before, says Francisco Núñez, the Central Caribbean director of The Nature Conservancy, a nonprofit organisation specialising in water and land conservation. "We're going through a severe drought," he says. "Animals have been dying, crops failing. To build a dam to conserve water supplies is not enough – we need nature to provide water, we need to go back to the ecosystem and rebuild from the beginning."

https://www.bbc.com/future/article/20240131-how-planting-trees-is-bringing-clean-water-to-a-tropical-nation

Vi behöver fler trädkramare i landet Sverige. Nedan ledare i GP, Göran Värmby, är i sammanhanget läsvärd. Kampen för en giftfri miljö är viktig. I den kampen spelar träden en roll men också att vi inte förpestar vårt livsviktiga vatten. Snart avgör Mark- och miljööverdomstolen om Försvaret ska få ta ett ansvar för att Uppsala kommuns invånare utsatts för farligt PFAS. Kommunen har vidtagit dyra förbättringsåtgärder som statens rimligen ska betala.

"Ett annat exempel på hur miljöfarliga verksamheter bara rullar på är spridningen av industrikemikalien PFAS. Efter ett kritiskt inslag i Rapport den 8 januari i år där 70 kommuner granskats med anledning av att gränsvärdet för PFAS i dricksvatten år 2026 kommer att sänkas från 90 nanogram per liter till 4 , har kommuner och myndigheter yrvaket börjat prata om att det behövs utökad rening av vårt dricksvatten för att få bort PFAS. En åtgärd som kommer att kosta kommunerna åtskilliga miljarder. Enligt Livsmedelsverket har ca 2,2 miljoner svenskar dricksvatten som överskrider det nya gränsvärdet."

"Den fråga man måste ställa sig är: Hur är det möjligt att det kunnat gå så långt med PFAS-föroreningen av nästan samtliga större dricksvattentäkter i Sverige utan att ansvariga miljötillsynsmyndigheter som länsstyrelser och miljöförvaltningar har ingripit. Man kan också undra över Naturvårdsverkets passivitet, de ska ju ha överblicken."

https://www.gp.se/ledare/gastkronika/har-myndigheterna-full-koll-pa-vilka-miljogifter-vi-far-i-oss.6c46e04d-1807-477c-8852-747b10b1b3fc

Ja, man kan i efterhand alltid undra varför idioti tilläts råda under allt för lång tid. Fyrspårsavtalets konstruktion med kraftig koncentration av bebyggelse i en liten del av Uppsala kommun är på många sätt dålig. Bland annat dålig om vi vill bygga så att det gillas av dem näringsliv och universiteten vill anställa och som letar boenden. Nedan artikel i UNT har fel på många sätt. Ett är att UP skulle vara emot byggande i södra stadsdelarna. Det är inte UP. UP vill dock att det ska bli attraktiva boendemiljöer och att utvecklingskraften rimligare sprids i vår geografiskt stora kommun. Att Leonard Bektas hänvisar till sifferunderlag från Liberalerna är särskilt skrattretande. Liberalerna har länge stöttat både spårvägsbygget och att bygga ett nytt Sundsvall i en liten del av Uppsala. Det alla behöver förstå är också att bland annat Liberalerna hittills målat fast kommunen i att bygga 33000 nya bostäder.

Spårvägens, och Sydöstra stadens, vara eller icke vara känns som en evig debatt, inte minst med tanke på den stundande folkomröstningen. Frågan är dock om det inte är så att en stor del av motståndet egentligen har att göra med en slags “not in my backyard”- attityd.”

https://unt.se/ledare/ledarkronika/artikel/motstandet-mot-sydostra-staden-ar-orimligt/jd0wqxxl




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar