torsdag 15 februari 2024

Skrota Liberalerna

Vilken nytta erbjuder liberaler i vår tid?

Att partier med liberal inriktning så kraftigt skulle misslyckas att locka väljarstöd såg jag inte komma för 20 år sedan. För mig var det öppet mål för kloka pragmatiskt orienterade partier med liberala kompass. Ett litet tag under Maud Olofssons ledning såg det ut som att chansen skulle förvaltas väl. Snabbt fibblades möjligheten bort. Glöm inte att det var Centerpartiet under Maud Olofssons ledning som tog initiativet till att den så kallade Alliansen skapades. En Allians som mellan 2006 och 2010 hade egen majoritet och därför egen handlingskraft. Bortsett ifrån en del mycket ogenomtänkta privatiseringar var det en politiskt värdeskapande tid. Sen inleddes haveriet. Och den nu PR-arbetande Lööf körde sedan Centerpartiet i botten. 

Team Lööf, Federley och Arthursson blev en misslyckad häxblandning. Och Liberalerna gick från klarhet till klarhet med sitt ständiga självskadebeteende. Helt klart är att en mycket litenndel av dagens svenska väljarkår tror att Centerpartiet eller Liberalerna bär på politiken som åter gör Sverige tryggt och väl fungerande. Ett stort misslyckande. Jag tror att över 60 procent av Sveriges +15 åringar har mer eller mindre liberala värderingar. Vad tror du?

Nedan ledare i Expressen är intressant i sammanhanget. Det är en liberal inställning att människor ska flytta dit där de kan bli självförsörjande. Men det kanske är viktigt att också inse att orter med stark befolkningstillväxt behöver lösa bostadsfrågor, tillgång till skollokaler och lärare, stärkt förmåga till sjukvård etc. Med dagens offentliga finansieringssystem går det inte att hantera bra för en enskild kommun. Då krävs till exempel icke liberala investeringsbidrag till sådana orter. Dessutom kan liberala idéer om jämställdhet krocka med att en arbetslös kanske kan få jobb i Norrland men inte partnern som har ett toppenjobb och barn som trivs i nuvarande skola. Det liberala får då bli att den arbetslöse får flytta själv. Istället för ett sommarställe får familjen ha ett radhus i Stockholmsförort och en etta i Boden. Jag har inte hört Pehrson säga just så men varför inte? Han brukar ju uttrycka sig så att ”folk förstår vad han säger”. 

Sverige genomgår den värsta varselvågen på ett årtionde. Byggbranchen krisar.  Arbetsmarknadsministerns enda svar tycks vara att folk ska flytta till Norrland.”

”Uppsagd på grund av arbetsbrist” är ett uttryck som allt fler svenskar får bekanta sig med. Företag drar ner. Arbetslösheten stiger. I december landade den på åtta procent, enligt nya siffror från SCB. Därmed är vi trea i EU när det gäller arbetslöshet. Nästa år blir det värre. Då kommer arbetslösheten att stiga till 8,5 procent, visar regeringens prognos. Frånsett pandemin var varselnivåerna i fjol de högsta sedan 2012. Neddragningarna sker på flera håll. Räntehöjningar och minskad köpkraft slår hårt, inte minst mot byggbranschen. Många är de arkitekter, byggarbetare, byggnadsingenjörer och snickare som går runt med en klump i magen. Det har inte byggts så här lite på 30 år.”

Arbetsmarknadsminister Johan Pehrson, L, har noterat de nedåtgående kurvorna. Dessvärre verkar han bara till hälften begripa problemet.

”Blir man av med jobbet ska man vara redo att flytta eller utbilda sig”, sa han nyligen i ett pressmeddelandeMantrat upprepades i Aktuellt på torsdagskvällen: Vi har en enorm integrationsskuld. Utrikesfödda måste lära sig svenska och skaffa sig kompetens. Det är förvisso sant. Den låga sysselsättningen bland utrikesfödda är ett strukturellt problem.”

Johan Pehrson och hans kolleger i regeringen måste sluta mumla om att inflationsbekämpningen omöjliggör investeringar. Just nu är det investeringar som behövs. Öka bidragen till kommunerna som i sin tur kan bygga och rusta upp fastigheter. Investera i tillväxtfrämjande infrastruktur som järnvägen.”

https://www.expressen.se/ledare/fattar-johan-pehrson-inte-vad-han-pratar-om/

Svenskarna börjar bli pinsamt medvetna om hur illa skött till exempel våra järnvägar är. Och hur fulla våra fängelser är. Och hur mycket dyrare bostäder blivit utan att det räknats in i inflationen. En idiotisk effekt av gratispengar under över tio år är forsatta prisökningar på bostäder. När räntan är låg spelar det mindre roll. När den nu kommer att ligga runt 3,5-4,5 procent kostar det på för den som både måste låna två miljoner, betala ränta på det och därefter avgiften till bostadsrättsföreningen. 

Bostadsmarknaden sabbade bankerna och byggbolagen själva under gratispengaåren. Finns en räddning på byggmarknaden? Kortsiktigt inte för särskilt många bostadsutvecklare men för arkitekter och byggarbetare som genom statliga investeringar mycket bättre kan stärka Sveriges basinfrastruktur. Järnvägar, elnäten och  Vatten- och avloppssystemen. Utöver det ordentliga investeringsstöd till kommuner som har kraftig befolkningstillväxt. Så kan regeringen på allvar göra värdeskapande nytta i riket Sverige. Men det är inte liberalt… Systemförutsättningarna för en kommun är inte liberala. Och de partier som gärna kallar sig liberala får samlat långt under 10 procent av väljarstödet. Inte imponerande i ett samhälle med över 60 procent liberalt sinnade invånare.

https://sv.m.wikipedia.org/wiki/Opinionsundersökningar_inför_riksdagsvalet_i_Sverige_2026#Verian_(fd_Kantar_Sifo)



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar