Utvald eller dissad
Livet är en ständig kamp. Den som inte har förstått det har inte lärt sig mycket om människans historia. Den som inte förstått det har inte heller sett särskilt många naturfilmer om våra djurvänner. Livet är en mer eller mindre ständig kamp mellan arter av samma ras, mellan raser och mot alla jordens element. Elementen jord, vatten, luft och eld.
Alla människor har upplevt att bli utvald eller dissad. Det är en del av livets resa tills de av oss som överlever tillräckligt länge blir visa och insiktsfulla. Det påstås till och med att forskningen visar att de av oss som blir över 80 år mår som bäst under livet om man inte plågas av sjukdomar. Bland annat för att man då vågar vara den man är. Är det därför som äldre ofta har väldigt mycket svårare än yngre att få jobb de är mer än väl kvalificerade för?
Hur många gånger har du blivit utvald? Hur många gånger har du blivit dissad. Personligen har jag då och då blivit dissad på dansgolv jorden runt när jag bjudit upp. För att vinna måste man våga förlora. Jag har också haft fördelen att bli utvald i fotbollslag, av flickvänner, till min önskade gymnasieutbildning, till min önskade militärutbildning, till min önskade universitetsutbildning, som ordförande för JCS, som anställd på IBM, som ordförande för NFF, som anställd på Industri-Matematik, som anställd på Tieto-Enator, som anställd på Ericsson, som vald till partiföreträdare och så vidare. Det är stort och fantastiskt att bli utvald. Det är tråkigt att bli dissad. Tråkigast av allt är att Sverige har en av de sämsta kulturen avseende förhållandet till våra äldsta invånare? Det märks på många sätt. Hur blev det så? Är det så? Enligt World Values Survey, WVS, är det så. Inte minst i en tid där arbetsmarknaden skriker efter kvalificerad kompetens är det oklokt. UPS refererar genom länken nedan till ovan studie.
https://www.uppsalapensionarerna.se/wp-content/uploads/2018/01/UPS_ålderism.pdf
Våra äldsta är en skatt fulla av erfarenheter, kunskaper och meriter. Den skatten är både socialt- och ekonomiskt klokt att förvalta bättre än vi gör i dagens Sverige. Vi har mycket att lära av kulturer som förstår att värdera sina äldsta högre. Vilka de kulturerna är kan du lära dig genom att ta del av WVS relevanta rapporter/studier. Inom både näringsliv, offentlig sektor och civilsamhället kan vi vinna mycket på att skapa bättre förutsättningar för att äldre ska kunna och vilja fortsätta att göra värdeskapande insatser för vårt gemensamma samhällsbygge. Ingen kan göra allt men alla kan göra lite. Många som gör lite åt samma håll blir en kraft att räkna med. Vi behöver våra äldres kunskaper, livserfarenheter och engagemang så länge som hälsan så medger! Sluta diskriminera våra äldsta!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar