lördag 24 februari 2024

Luftkvalité

Luften viktig för vårt välbefinnande

I fjällen och på våra hav är ofta luften fantastiskt hälsosam. Nu befinner jag mig i fjällen och det känns i hela kroppen när man hela dagarna andas hälsosam luft. Särskilt dagar som idag med strålande solsken och härlig skidåkning. Vi är många som tar luften för given. Det är dumt att göra. I vart fall dumt att ta ren hälsosam luft för given. Miljöfrågorna är fortsatt viktiga för de flesta av oss människor. Att Miljöpartiets politik attraherar få är det viktigt att seriösa och ansvarsfulla partier driver en klok miljöpolitik. I Uppsala är den bästa prioritering vi kan göra för miljön att satsa mer på relevant forskning och sälja mer av våra miljövänligare produkter till jordens mest folkrika länder. Det är den smartaste miljöpolitiken.

Nedan bifogade BBC reportage är värt att läsa för att förstå hur viktig luften är för vårt välbefinnande. Som sagt, det är dumt att ta den för given. 

https://www.bbc.com/future/article/20240213-unhealthy-air-how-pollution-changes-your-body-and-mind

Givet att miljöfrågorna är viktiga kan man tro att ansvariga politiker tar sitt ansvar och påvisar ett starkt förbättringsarbete, som självklart kan inkludera relevant forskning och handelsutbyten. Hur går det då med miljöarbetet för den 28 årige liberale miljöministern i Sveriges regering? Är hon bra på annat än att prata? Patrik Kronqvist, Expressen, skriver mycket tydligt i nedan artikel att hon måste betecknas som misslyckad i sitt uppdrag. Prat räcker nästan aldrig för att göra verklig nytta. 

I en representativ demokrati är det rimligt att förvänta sig att politiker försöker lösa allvarliga samhällsproblem som sträcker sig över flera mandatperioder – även om det har kortsiktiga opinionseffekter.”

Och inte är det väl främst väljarnas fel att vatten- och avloppsledningar står och rostar sönder ute i kommunerna – även om lokalpolitiker som försöker göra något åt problemet knappast vinner några popularitetstävlingar? Klimatpolitiken lider av liknande problem. Anledningen till att den gröna omställningen just nu behöver gå i rasande fart är att politikerna satt på händerna när det fortfarande fanns tid att minska utsläppen i maklig takt.”

Framförallt kräver demokratiska beslut att politikerna är ärliga mot väljarna om vilka målkonflikter och risker som finns med olika alternativ. Det är inte Romina Pourmokhtari. De väljare som har röstat för lägre bränslepriser kommer att känna sig grundlurade om bara några år. Om Sverige inte ska bryta mot EU:s bindande klimatlagstiftning, som regeringen själv tar åt sig äran av, går det nämligen inte att undvika högre pris ”vid pump””

Annars kommer kraven på utsläppsminskningar att bli brutala i slutet av decenniet. Höjningarna lär få 2023 års dieselpriser att framstå som rena hägringen. Romina Pourmokhtari vet detta. Hennes egen klimatutredare John Hassler kunde inte ha varit tydligare i höstas. Men i stället för att ta hans varning på allvar tillsätter regeringen nu ännu en utredare som ska lämna nya förslag till åtgärder först år 2027 – som av en händelse efter nästa val.”

”Det är en kissa-i-byxorna-politik där man vilseleder folket mer än lyssnar på det. Det är en uppenbar flykt från ansvar.”

https://www.expressen.se/ledare/patrik-kronqvist/romina-pourmokhtari-flyr-fran-sitt-ansvar/



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar