fredag 16 februari 2024

Kampen om rösterna

Är politikerna på väljarnas sida?

Om du vill rösta på bra partier och politiker ska du enbart basera ditt urval, vilket parti du väljer, på hur ärliga de är. Hur konsekvent ärliga och modiga de är. Säger de sanningar, även det som inte för stunden är populärt men betydligt mer faktabaserat än ”det populära” att tycka? Att rösta på partier som säger saker som du gillar duger inte om du vill att din röst ska förvaltas väl. Det finns gott om partier som påstår att de driver en viss politik men i verkligheten inte gör det. Byggpolitiken i Uppsala är ett lysande sånt exempel. Flera lokala partier låtsas till exempel som om de inte röstat för Fyrspårsavtalet och dess innehåll både i kommunen och regionen. Det samma gäller hur de röstat kopplat till två Stadsmiljöavtal som inkluderar spårvägsprojektet. Avtal som gör att vi har de planer vi har och som yrvaket för många gör sig kända när massor av träd fälls med mera. 

Trots att ett parti som Socialdemokraterna har massor av tillgång till information om tillståndet i verkligheten vägrade de att tidigt inse fakta. Till stor del på grund av vilka partier de samarbetade med. En oansvarig migrationspolitik tilläts länge och har fått allvarliga konsekvenser. Att team Reinfeldt har en stor skuld till urspårningen är ingen ursäkt. I klorna på Miljöpartiet körde Socialdemokraterna vidare på en galen inslagen linje. Och under dessa år ansågs jag och andra få politiker som vågade öppna munnen som invandrarfientliga och omänskliga. Vi få hade rätt. Klen tröst för alla svenskar som får betala priset för grov brottslighet, överfulla fängelser, en hög andel långtidsarbetslösa, mycket eftersatt underhåll och utbyggnad av basinfrastruktur, en kraftigt försvagad skola och en förstörd Sverigebild.

Nedan del av SVTs Politikbyrån är värt att titta på. 

https://www.svtplay.se/video/jmLgxGV/politikbyran/visst-later-hon-som-jimmie

Och kopplat till en misskött region Uppsala kan jag konstatera att jag känner igen mönstren av vissa politikers ageranden. Egna tillkortakommanden och galna maktambitioner är viktigare än invånarintresset. Och skulden till konflikter är alltid någon annans… I den verkliga världen valde Centerpartiet i Region Uppsala att vara del av ett minoritetsstyre tillsammans med Moderaterna, Kristdemokraterna och Liberalerna. Beroende av stöd från Sverigedemokraterna. Var Cs representanter helt korkade och trodde att SD utan någon vinning skulle vara tross åt ”Alliansen”? Svaret är inte givet. Och nu ska det vilsna C samregera med Vänsterpartiet och Miljöpartiet. Det är synd om Uppsalaborna skulle nog Strindberg ha sagt.

Naturligtvis kan vi förstå att SD är missnöjda över sitt misslyckande, men tycker de kan sluta gnälla och inse att de har sig själva att skylla.”

https://unt.se/debatt/replik/artikel/sd-maste-sluta-gnalla/r0q8kk0j

Det är svårt att nå alla väljare med rättvisande information. Det är svårt att nå väljarna överhuvudtaget. Om det gick borde en enorm majoritet rösta på nya seriösa partier. Det skulle ge Uppsala och övriga Sverige den demokratiska nystart vi behöver. Gammelpartierna, inklusive SD, är för oklokt grupperade i lag eller omöjliga för de flesta att samarbeta med. 

Vissa saker som styrs av politiker blir bra. Till exempel Uppsalahems förvärv av några fastigheter. Nedan replik om det köpet från Uppsalahem ABs och Uppsala Stadshus ABs ordföranden i UNT.

https://unt.se/debatt/replik/artikel/superaffar-att-kopa-privata-hyreshus/r5v9421j



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar