söndag 11 februari 2024

Nätets tid

Undantagsregler

Hur avgörs val idag? Den första frågan är; Hur många invånare tror du tar sin rösträtt på tillräckligt stort allvar? Vad innebär i min värld "tillräckligt stort allvar"? Det innebär att man en kort period vart fjärde år på allvar synar sakpolitiken hos partier som ställer upp lokalt, regionalt och nationellt samt deras valbara kandidater. Gör du det? Vet du vilken sakpolitik de partier du röstar på driver i för dig viktiga frågor? Vet du vilka erfarenheter och meriter deras topp tio kandidater har? Det borde du ta reda på om du tycker demokratin är viktig. Det är nästan bara i allmänna val som vi väljare kan påverka i ett land som bygger på representativ demokrati genom partier. Inte minst i Uppsala har jag träffat många som starkt är emot tät och snabb bebyggelse i södra stadsdelarna samt spårväg, ändå har de röstat på Liberalerna eller Socialdemokraterna. Knasigt. Allt för många röstar fortfarande som de alltid gjort och på tok för många röstar utifrån känslor kopplat till hur partier lyckas i sin marknadsföring i samband med val. 

El-Salvador har drygt 6 miljoner invånare. Fler än i till exempel Norge, Danmark och Finland. Där har den nyss valda politiska ledaren fått över 80 procent av rösterna av folket. Över 80 procent röstade på Nayib Bukele! Hans partis stenhårda kamp mot organiserad brottslighet och bojkott mot gammelmedia har enligt experter levererat folkets gillande. Tänk om något parti i Sverige skulle strunta i gammelmedia som till exempel SVT, SR, DN. Aftonbladet, GP, Expressen, UNT och gå ”all-in” på sociala mediekanaler samt stå för långtgående undantagsregler i kampen mot organiserad brottslighet. Hur framgångsrika skulle de bli i val? Tveklöst är vi många som är less på att den grova kriminaliteten fått växa sig så stark. När det idiotiska tillåtits hända krävs extra ordinära insatser för att få stopp på eländet. Nedan SVT och DN reportage är läsvärda. Tycker du Sverige borde införa undantagstillstånd för att hårt bekämpa den organiserade brottsligheten under säg sex år framåt?

Kriminella brukade styra stora områden av El Salvador med terror, men efter att president Nayib Bukele införde undantagstillstånd 2022 har landet förändrats.

– Jag låter mina pojkar gå ut och leka. Det är lugnare nu, säger lokalbon Felix Vivas.

I stadsdelen Las Canas utanför huvudstaden San Salvador brukade en tredjedel av husen stå tomma då familjer tvingades fly våldet. Idag kan unga vara ute och spela fotboll i skymningen och det finns försäljningsstånd på gatorna.”

https://www.svt.se/nyheter/utrikes/stor-minskning-av-valdet-i-el-salvador-alla-ar-nog-nojda

https://www.dn.se/varlden/bukele-omvald-i-el-salvador-med-forkrossande-majoritet/

Anser du att Danmark är dåligt skött och har ekonomiska problem? Anser du att Island är dåligt skött och har ekonomiska problem? Anser du att Norge är dåligt skött och har ekonomiska problem? Dessa nordiska grannar har valt en mycket restriktivare invandringspolitik än Sverige. Alla övriga Nordiska länder förutom Finland rankas bättre än Sverige i HDI. Samtidigt rankas Finland som det land i världen som har flest nöjda invånare. Svensk vansinnig migrationspolitik har haft och har ett mycket högt pris. Vi har till exempel många fler skjutningar och sprängningar än samtliga övriga Nordiska länder tillsammans. De som hävdar att vi måste ha en väldigt hög invandring menar att våra grannländer som tillämpat en restriktivare invandringspolitik gjort fel. Än så länge vittnar mycket om att de gjort mycket mer rätt än Sverige. När TV4 nyligen hade en partiledardebatt med Andersson, Kristersson, Åkesson och Dadgostar pratade tre av dem som jag för 10 år sedan. Det är sjukt sent de som partier fattade vad de ställt till med och nu vill ändra på.   

https://www.tv4.se/artikel/sYntpnEMaxuHWjTMWoWiH/partiledarsamtal-med-s-m-v-och-sd-om-kriminalitet-och-integration?utm_source=tv4.se&utm_medium=shared_link

https://worldpopulationreview.com/country-rankings/hdi-by-country

https://worldpopulationreview.com/country-rankings/happiest-countries-in-the-world

Vad kan vi svenskar lära av El Salvador? Kanske att det inte para är politikereliten som är i osynk med folket, utan även medieeliten. 



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar