onsdag 21 februari 2024

Demokratiskt underskott

Bitterhet och hyckleri

Är du nöjd med hur Uppsala och övriga Sverige utvecklats de senaste 20 åren? Det är inte jag. En tydlig tolkning av misslyckandet är att en omfattande broilifiering av politiken och kortsiktig egennytta fått råda i stor utsträckning. Det höga priset för detta inkompetenta styre får alltid ”vanligt folk” betala. De rika och ledande politiker klarar sig alltid. Särskilt idag när de inte ens behöver rida ut i livsfarliga strider. Broilifieringen av partipolitiken har ett högt pris. Från ett av världens mest beundrade och framgångsrika länder går det nu mest utför i konkurrens mot allt fler länder. 

I Uppsala ägnar sig M, C, KD och L åt hyckleri. Partier som låtsas som att något finns som inte längre finns. Ett politiskt alternativ som kallas alliansen finns inte. Det alternativet är stendött. Väljarna har dödförklarat kombinationen. Nationellt och regionalt har också Centerpartiet tydligt visat att de fyra inte längre fungerar. Lokalt fungerar det inte alls eftersom: 

1) de samlat bara har 32 mandat av nödvändiga 41.

2) två av partierna bland M, C, KD och L säger att de inte kan göra formella överenskommelser med SD.

3) C är särskilt bittra över UPs framgångar och den lilla grupp som med hjälp av Lööf kuppade i C Uppsala tillhör nu deras styre.

4) C och KD har en stadsbyggnadspolitik som kraftigt avviker från M och Ls. 

5) SD är emot det mesta som L gillar.

6) Liberalerna gjorde under nuvarande mandatperiod en formell överenskommelse med V, MP och S om att de kraftiga byggplanerna och spårvägsprojektet ska gå framåt. Även den mest extremistiske partianhängaren borde ha genomskådat lögnerna om en enad stadsbyggnadspolitik bland M, C, KD och L. Fram tills Liberalernas överenskommelse med V, MP och S fick UP de farliga spårvägsplanerna på is. L lokalt och M regionalt har drivit dem framåt. Det är fakta.

Trots att M, C, KD och L inte har en gemensam stadsbyggnadspolitik kan de gemensamt vara överens om att Uppsalaborna är dumma i huvudet och inte kan förstå att de har en chans att påverka både en omförhandling av Fyrspårsavtalet samt den nya översiktsplanen 2028. En plan som sätter gränser för hur olika delar av Uppsala byggs ut under planperioden. Dessa fyra partier dumförklarar inte bara Uppsalaborna, de uppmanar dem att inte använda sin demokratiska röst för att på allvar kunna påverka. Broilifieringspartierna visar sitt rätta ansikte. De anser att politiker inte ska erbjuda invånarna en stark chans att få påverka inriktningsbeslut. 

En blank röst är ett stöd till nuvarande byggplaner. Det vet Moderaterna och Liberalerna. Det är helt i linje med hur M och L regelbundet röstat både i kommunen och regionen. Men C och KD tycks vara särskilt bittra eftersom de argumenterar för ett stöd i folkomröstningen till nuvarande planer. I nedan debattartikel i UNT tycks de inte själva klara av att tolka vad ett ja eller ett nej i folkomröstningen innebär. Inte konstigt eftersom de fyra partierna står långt ifrån varandra om vad de vill. De försöker göra politik av själva folkomröstningen. Det är demokratiskt pinsamt. 

Sedan den lokala folkomröstningen presenterades har våra partier ställt oss skeptiska till den i sin helhet. Det svenska folkstyret bygger på en representativ demokrati. Folkomröstningar kan i vissa lägen utgöra ett komplement men det är alltid de folkvalda församlingarna som i slutändan ska tolka och förvalta omröstningens utslag.”

https://unt.se/debatt/artikel/nolla-folkomrostningen-i-uppsala-rosta-blankt/r9wz01oj

För Utvecklingspartiet demokraterna är stärkt invånarinflytande över politiken centralt. Mer makt åt invånarna i Uppsala kommun och Region Uppsala - 100% Uppsala!




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar