fredag 9 februari 2024

Kompetens och mod

Varför löser inte politikerna sjukvårdskrisen?

Vad får vi för skattepengarna? Om skolan, sjukvården, socialtjänsten, Polisen, Försvaret, elförsörjningens basinfrastruktur, infrastrukturen för vatten och avfall, tåginfrastrukturen samt cykel-, buss- och bilvägarna fungerade bra skulle Sverige vara ett skatteparadis för de flesta. När kvalitén är oacceptabel för alla skattepengar vi betalar blir betyget till ansvariga politiker = underkänt. 

Sjukvården är ett bra exempel på att kompetensen och modet är lågt bland våra folkvalda. År efter år, oavsett politiskt styre, misslyckas politiker i bland annat Region Uppsala att ge oss valuta för alla våra regionala skattepengar. De klarar inte av att styra vare sig sjukvården eller kollektivtrafiken så att vi får rimlig kvalité för alla skattepengar. Ändå röstar människor på dem. Obegripligt när det finns alternativ. 

GPs, Kajsa Dovstad, ledare lyfter nedan hur illa dagens sjukvårdsköer slår mot dem i behovsbedömning snabb planerad sjukvård. Och varför reglerar inte staten sjukvårdsmarknaden så att inte konsulter kan förstöra kvalitén och driva stora kostnadsökningar? Och jag tolkar Dovstad som att hon anser att politiker måste ha modet att prioritera ner multisjuka för att prioritera upp människor i akut behov av operationer. Tycker du att det är en rimlig prioritering? 

Innan vi flyttade upp hade jag inte riktigt greppat vilken dålig tillgång till akutsjukvård som många svenskar har.”

Vid många medicinska tillstånd är tid avgörande. Att bli opererad snabbt kan vara viktigare än att vänta på den bästa läkaren. Sjukhuset i Sundsvall stötte dock på patrull när man ville utbilda de läkare som gör PCI (ballongsprängningar vid hjärtinfarkt), till att också göra trombektomi (en liknande teknik som avlägsnar blodproppar i hjärnan vid stroke). Trots att många i dag dör eller får stora men på grund av avståndet till Umeå, där ingreppet görs.”

Högre akut beredskap är inte pengar i sjön. Många i behov av livräddande akutsjukvård är relativt friska och unga. I dag går väldigt mycket resurser till redan mycket sjuka personer, som dessutom förväntas ha kort överlevnad. Sett ur det perspektivet är höjd beredskap en hälsoekonomiskt försvarbar kostnad.”

https://www.gp.se/ledare/gastkolumn/hur-manga-ska-behova-do-i-vantan-pa-operation.a3fa193f-637c-4491-9b8e-50774f7f797f

Du som vill se en förbättring måste på allvar syna:

 1) Vilken sakpolitik partier företräder i en kommun och en region.

 2) Vilka erfarenheter och meriter har deras politiker. Därefter röstar man. 

Att rösta som man alltid gjort en en oklok förvaltning av den enda lokala och regionala valsedel man har bara vart fjärde år.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar