söndag 4 februari 2024

Energiförsörjningen

Framtidsförsäkring för välstånd

I torsdags kväll slogs strömmen åter av i delar av Uppsalas innerstad. Det känns som ett av många exempel på Sveriges väg utför som välståndsland. Oavsett om strömavbrottet är kopplat till effektproblem inom energisystemet eller dagens grova och våldsamma brottsvåg spelar ingen roll. Utan väl fungerande och prisvärd energiförsörjning inget generellt välstånd. Så avgörande är prisvärd energiförsörjning. 

Du kanske har sett SVTs ”Historien om Sverige”. Där kan du lära dig mycket och sluta att bli lurad av inskränkta ”nationalister”. Och lära dig hur världens geografi, trosuppfattningar, maktgrupperingar och ekonomier ständigt förändrats. När vår tid, 1900-talet fram till idag kommer att beskrivas kan jag garantera att följande har huvudroller. Blodiga krig med massor av dödade. Medicinkonstens och renlighetens tid som gjorde att jordens befolkning kraftigt växte. Oljans betydelse för kraftig välståndsökning. Digitaliserings kraftiga förändringskraft. Kinas återkomst som ett av människans mäktigaste samhällsbyggen.

Den som förstår att energiförsörjningen är av avgörande betydelse kan av två skäl förstå varför oljan måste ersättas av andra prisvärda energikällor. 1) Den tar slut och blir bara dyrare och dyrare när tillgången minskar och behovet ökar. 2) I en konkurrensdriven värld är t ex Europa för beroende av energiförsörjning från länder som Ryssland och Saudi-Arabien. ”Klimatkampen” låter kanske finare än välståndskampen. Och att människans påtagliga påverkan på klimatutvecklingen är ”bara” ett stort problem för att vi blivit över 8 miljarder människor på jorden. När en miljard eller fler tvingas folkvandra på grund av att deras närmiljö inte längre går att leva på uppstår stora konflikter mellan oss människor. Det är ”klimatkrisens” huvudproblem. I övrigt handlar det om ekonomi och maktspel.

Att Europa ställer om till energiförsörjning ”efter oljan” är en framtidsförsäkring för kommande Européers välstånd. Om makten är tydligare med detta kan de säkert få mycket större delar av Europas befolkning att hjälpa till i energiomställningen för framtida segrar. GPS ledare nedan, av Adam Cwejman, om oljan är läsvärd.

Att bryta oljeberoendet är inte bara en ur miljöperspektiv nödvändigt, det är en säkerhetspolitisk ödesfråga viktigare än samtliga försvarspolitiska satsningar.”

Något som inte är lika associerat med 2010-talet är att låga oljepriser också var en avgörande faktor bakom de glada åren. Under 00-talet var det inte ovanligt att tala om att oljan kunde ta slut, priserna skulle skjuta i höjden och att det skulle utmana hela vårt sätt att leva. Mellan år 2000 och 2008 gick oljepriserna upp för varje år. Till slut nådde de i juni 2008 rekordnivån 138 dollar per fat. Oljans tid var ute, tänkte många, för så kunde det inte fortsätta.”

På den tiden, runt 2010, var det inte frågan huruvida oljan skulle försvinna ur vårt samhälle, utan när. Minskande oljefyndigheter, höga priser och klimatförändringar gjorde riktningen självklar. Vi skulle snart, menade många, nå ”peak oil”, det vill säga den tidpunkt då oljeutvinningen når sin absoluta topp för att sedan falla. Det innebar inte att någon trodde att oljan helt skulle ta slut, däremot var uppfattningen vanlig att kostnaden för utvinning skulle öka i takt med att säkra reserver började sina.”

”Det skulle leda till att hela världsekonomin förändrades, bort från ett oljeberoende som staterna runt Persiska viken ständigt utnyttjade – mot en annorlunda framtid i vilken teknologiska framsteg avgjorde det globala inflytandet. Men ”peak oil” uteblev och försköts till en mycket avlägsen framtid. Tvärtemot antagandet att oljan skulle bli dyrare och mer sällsynt under 2010-talet så blev den faktiskt både billigare och flera nya omfattande oljereserver upptäcktes, som skifferoljan i USA och Kanada.””

Oljan är både en frälsning och förbannelse – samtidigt. Miljön blir lidande på grund av utsläppen och när priserna går upp då ökar Opec-ländernas inflytande. Av de tio länderna med störst oljereserver i världen är enbart en, Kanada, fullt demokratiskt. Resten är en samling av hel- och halvdiktaturer som Venezuela, Iran, Saudiarabien och Ryssland. Att just Ryssland är så centralt när det kommer till både olje- och gasutvinningen i världen har varit Putins stora vinstlott.”

”Så länge vi har låga oljepriser skjuts en ordentlig grön omställning på framtiden. Så länge vårt samhälle inte behöver vända sig bort från oljan så kommer vi inte att göra det fullt ut.”

Att bryta oljeberoendet är inte bara ur miljöperspektiv nödvändigt, det är en säkerhetspolitisk ödesfråga viktigare än samtliga försvarspolitiska satsningar och militära allianser tillsammans. Om något borde kunna förena vänstern och högern i hela Västvärlden så är det detta. För även om ”Peak oil” ligger långt fram i tiden så är världens oljeberoende fram tills dess det som utgör diktaturernas främsta livförsäkring.”

https://www.gp.se/ledare/darfor-styr-oljan-varlden-och-darfor-ar-det-daligt.ea0f52cd-a92c-4595-81b2-eef0bed4d0e2



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar