fredag 2 februari 2024

Reglera konsultköp

Oacceptabel kvalité och exploderande kostnader

Gång efter gång efter gång visar sig lagstiftarna odugliga att inom rimlig tid genomföra nödvändiga regleringar. Gång efter gång har vissa lag av partier genomfört "frihetsreformer" som fördyrat och försämrat kvalitén inom det som släppts lös på marknaden utan att säkerställa att utförsäljningar av invånarnas tillgångar görs till rimliga priser, att förmågan att upphandla är säkerställd och att kvalitetskontrollsystem med kraftfulla sanktionssystem finns på plats. Vissa personer har sett möjligheterna och blivit extremt rika när dessa reformer klantigt genomförts. En hel av dem nyrika med politisk bakgrund. Om det kan man tycka mycket. Sjukvården tillhör en arena där konkurrensutsättningen är illa genomtänkt. Det finns tveklöst vissa delar av sjukvården som i kvalitetsupphandlingar och kloka avtal kan drivas av privata verksamheter. Vilken är till exempel invånarnyttan med privata bemanningsföretag inom sjukvården? 

Nu räcker det med sjukvårdens och socialtjänstens kvalitetsproblem och exploderande kostnader kopplat till konsulter. Alla problem inom sjukvården handlar inte bara om dåligt ledarskap. Sanningen är också att allt fler mediciner och sjukvårdsinsatser är möjliga och även det kostar mer. Och varje ny metod för att rädda få leder till känsliga prioriteringsproblem som få politiker vill ta i. Det är känslomässigt svårt och öppnar upp för känslostormar via media. Men konsultproblematiken i landet Sveriges sjukvård och kopplat till socionomer måste få ett stopp. Den leder till sämre kvalité och mycket sämre ekonomi. Om kommuner och regioner säkerställer dugligt operativt ledarskap vill många arbeta hos dem som arbetsgivare. Nedan artikel i UNT gör situationen med konsulter inom viktiga omsorgs och sjukvårdsyrken ännu perversare. Är nuläget bra för patienter? NEJ. Är nuläget bra för skattebetalarna? NEJ. Ändra systemet! Att det inte redan är ändrat är en bra indikator på att kompetensen hos dem som genom partierna ska företräda oss är otillräcklig. 

"Bristen på socialsekreterare gör det lönsamt att arbeta som konsult åt länets kommuner. Men nu kommer larm om att oseriösa personer tagit sig in i branschen. ”Vi måste ta hjälp av konsulter för att klara vårt uppdrag”, svarar en av cheferna som är i desperat behov av personal."

"Bristen på socionomer har också gjort att vissa utnyttjar situationen. I Sigtuna kommun har det upptäckts att en konsult hade heltidsuppdrag åt flera kommuner samtidigt, något som gett hen ovanligt stora inkomster. Konsultens socialtjänstbolag omsatte enligt Skatteverket mellan juni 2022 och juni 2023 över 3 miljoner kronor på bara en anställd."


Varje seriös kommun behöver ordentligt syna sina dyra konsultköp. Konsultköpen inom socialtjänst, äldreomsorg, sjukvård och IT är fulla med oacceptabla kostnader. Och jag är personligen less på att vi både har väldigt många anställda inom en kommun samtidigt som vi köper in dyra konsulter. 

Det är ett politiskt ansvar att säkerställa fungerande samhällssystem. Systemet med ”stafettkonsulter” inom sjukvården försäkrar kvalitén och driver kostnaderna. Då måste man seriöst förändra systemet. När Sverigedemokraterna klagar över arvoden till politiker har de fel fokus. Men det går säkert hem bland många arga invånare. Arvodena är inte ett problem inom det demokratiska systemet. Problemet är kompetensen och meriterna hos våra politiska företrädare och att många av dessa partivalda anser att det räcker med att vi väljare får rösta en gång vart fjärde år. Det Sverigedemokraterna borde göra om de trovärdigt vill sänka politikerarvodena är att lägga ner regionerna som egen politisk plattform. Om man gör det sparar man in arvoden för runt 6000 politiker. Då sparar man inte "bara" in stora volymer arvoden, man minskar också mängden byråkratiska processer. Låt staten ta ett regionaliserat ansvar för specialistsjukvården och kommunerna ta ansvar för primärvården. Då skulle 1000 av ovan politiker, förhoppningsvis de mest kvalifierade, fortfarande behövas men många miljarder kronor skulle kunna flyttas från sjuk administration och arvoden till sjukvårdens kärnverksamhet. Skärpning SD! Eller vill de inte ha kvalificerade politiska företrädare utan enbart ja-sägare till centralledningen?  Nedan en dålig debattartikel i UNT från SDs lokala gruppledare.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar