måndag 19 februari 2024

Pacta sunt servanda

Vissa går inte att lita på

Tidigt i livet lärde jag mig att vissa personer går att lita på, andra inte. Den kloke omger sig med människor man kan lita på. Det man säger att man ska göra ska man också göra. Muntliga avtal gäller också, pacta sunt servanda kallas det på juridiskt språk. Muntliga avtal är dock svåra att förhålla sig till om man blir ovänner och ska försöka göra upp i en juridisk process. Därför är det självklart viktigt att säkra skriftliga avtal. Inte minst inom ett äktenskap kan det vara klokt med tanke på hur gott om skilsmässor vi har i landet Sverige. Inom politiken och näringslivet är skriftliga avtal om samarbeten helt nödvändiga. Ibland räcker inte ens det när man har med fulspelare att göra.

Det är glädjande för Utvecklingspartiet demokraterna, UP, att "Alliansen" i Region Uppsala sprack och att Centerpartiet bland annat gått in i ett styre tillsammans med Vänsterpartiet och Miljöpartiet. Nu kanske många Uppsalabor lärt sig att det UP beskrev som ett ohållbart alternativ av styre i Uppsala kommun var korrekt. I kommunen hade det inte räckt för "Alliansen" att "bara" göra upp med Sverigedemokraterna, de behövde göra upp med ytterligare ett parti. Utvecklingspartiet demokraterna. Tro det eller ej, de ville inte, eller kunde inte ens, göra ett avtal med Sverigedemokraterna....

Trots ickesocialistisk majoritet i regionfullmäktige blir det nu maktskifte i Region Uppsala. Det möjliggörs då Centerpartiet visat att en röst på C i själva verket var en röst på Vänsterpartiet. Centerpartiet väljer dessutom att visa färg mitt under en mandatperiod, genom att riva upp ett ingånget avtal med borgerligheten för att ingå i ett nytt samarbete – som man förhandlat fram bakom ryggen på sina alliansvänner.”

Problemen i den rödgröna majoriteten kommer att vara mycket värre eftersom man ideologiskt står långt ifrån varandra. Centerpartiet kommer att behöva stå till svars för Vänsterpartiets politik. Vad gör Centerpartiet när Vänsterpartiet kräver avskaffande av vårdval? Vad gör Centerpartiet när Vänsterpartiet kräver höjd skatt? Vad gör Centerpartiet när det blir klart att den nära vården inte kan byggas ut eftersom pengarna försvunnit in Vänsterpartiets utopi om gratis kollektivtrafik? Vi tycker att den här utvecklingen är tråkig av två centrala anledningar. Dels hyser vi en genuin oro för sjukvården och kollektivtrafikens utveckling när Centerpartiet nu ger Vänsterpartiet nycklarna till makten.”

https://unt.se/debatt/artikel/rev-upp-avtal-forhandlade-bakom-ryggen-pa-oss/re60gz0l

Vissa okunniga säger garanterat ”ni gjorde ju det samma”. Det stämmer inte. På höger vänster skalan är Utvecklingspartiet demokraterna, UP, inte vänsterinriktade. Så är det. Samtidigt är UP ett 100% Uppsalafokuserat pragmatiskt sakpolitiskt inriktat parti för kommunen och regionen. UP har inte valt att ingå i något särskilt ”lag”. 

Moderaternas, Kristdemokraternas och Liberalernas debattartikel ovan kan lära dem som inte förstår sig på politiskt maktspel något. Regionalt använder Moderaterna och Kristdemokraterna ändå en resonerande kritik. De fattar sannolikt att deras enda chans till makten kräver samarbete med C. I Uppsala kommun ägnar M och KD mest tid åt att bränna broar. Nedan en relevant artikel i UNT om hur svekfullt vissa politiker agerar.

"Med röstsiffrorna 55 mot 46 valde regionfullmäktige socialdemokraten Helena Proos som ny ordförande för regionstyrelsen. Därmed bekräftas det maktskifte i regionen som varit känt sedan Centerpartiet meddelat att de lämnat allianssamarbetet."

"Unn Harsem (C) betonade samarbetet i den nya konstellationen tillsammans med S, V och MP. – Jag är personligen mycket glad för de många och långa samtalen i majoritetsgruppen. Kompromissviljan borgar för att vi ska kunna lösa ut mycket svåra frågor. Jag är särskilt glad för den goda tonen. Politik ska vara roligt, säger hon."

https://unt.se/nyheter/uppsala-lan/artikel/som-nar-styvmodern-overger-askungen/rmygmxnr 

Karl Rydå, UNT, skriver nedan intressant kopplat till maktutövningens svåra konst.

Dagens omröstning markerar det formella slutet på alliansens försök att styra regionen i minoritet och starten på ett majoritetsstyre. Men att det därmed också skulle bli lugn och ro i Regionhusets korridorer är högst osannolikt. Visserligen motiverade Centern sitt sidbyte med att regionens allvarliga läge krävde ett stabilt majoritetsstyre. Och det är klart att även om Emilie Orring försäkrade att man kunde fortsätta navigera alliansskutan också efter Sverigedemokraternas ultimatum från i höstas, skulle det nog bli skakigt resten av mandatperioden.”

https://unt.se/ledare/ledarkronika/artikel/stoket-i-region-uppsala-fortsatter/jv456kyj



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar