Bostäder kräver betalningsförmåga
Att behöva, eller stå i kö till en lägenhet, är inte samma sak som att man har råd att köpa eller hyra en bostad. Att byggmarknaden helt kollapsat är främst kopplat till att kapitalkostnader/räntor och inflation slagit särskilt hårt för personer, familjer och företag som har höga lån och omfattande underhålls- samt renoveringsbehov. Vad händer nu? Nu väntar en lång tid då det kommer att byggas lite så länge som betalningsförmågan saknas för att köpa eller att hyra nya bostäder. Antingen måste invånarnas köpkraft upp eller så måste priset på bostäder ner för att en snabb förändring ska ske. Tror du något av detta kommer att hända? Perverst lågt pris på pengar, för länge, leder alltid förr eller senare till en krasch. De billiga pengarna har bland annat drivit på investeringar som inte hade gjorts om räntan till exempel varit 4 procent.
Idag har Uppsala kommun ett företagarmöte, ”Uppsala möts”. Mycket välbesökt. Temat idag var investeringar i en svår tid. Trots att vissa företagare ofta klagar på kommunen är det nu nästan bara kommunen som håller uppe ett visst byggarbete med en investeringsplan de kommande 10 åren på över 10 miljarder kronor. Exklusive det vansinniga spårvägsprojektet. Inklusive det omoderna, onödiga och svindyra spårvägsprojektet långt över 20 miljarder kronor. Frågar du mig är det minst 10 miljarder för mycket nu när alla tidigare planer inte är relevanta längre. ”Bara” kopplat till den kraftiga befolkningsförändring som nu sker borde det vara kriminellt att inte korrigera planer för. Och nästan 50 miljarder av företagares skulderna till staten, efter pandemin, ska nu betalas 😱. Håll i hatten! Tolv år av gratispengar ska betalas tillbaka.
Torbjörn Hållö, GP, skriver läsvärt om byggkraschen nedan.
”Svenskt bostadsbyggande har kraschlandat. År 2021 påbörjades 70 000 nya bostäder. I år är prognosen att det blir färre än 20 000 byggstarter.”
”Tvärniten i bostadsbyggandet riskerar att permanent slå ut stora delar av den svensk trävaruindustri och samtidigt förvärra den omfattande bostadsbristen. Staten behöver nu kliva in och införa ett ekonomiskt stöd till bostadsproduktion. Stödet bör vara tillfälligt.”
”Givet den låga bostadsproduktionen är riskerna för stora dödviktseffekter (alltså att stödet går till byggande som ändå skulle sket) just nu mer begränsade. Syftet bör vara att få tillstånd en ökad bostadsproduktion här och nu. Stödet bör framförallt träffa orter där nyindustrialiseringen skapat stora bostadsunderskott. Fokus bör vara traditionella småhus. Ett sådant stöd skulle förbättra bostadsförsörjningen, överbrygga delar av problemen i träindustrin och skapa fler jobb.”
Nu får vi stå ut med baksmällan från ”sedelpressarnas tid” under resten av 2020-talet. Även i tider som nu kan vi skapa mycket värde genom att ställa om till smartare arbetssätt och ännu mer innovationsarbete. Yes we can!