måndag 27 juli 2020

Tidsfördriv i den nya verkligheten

Vad gör du med tiden?
Livet blir i genomsnitt allt längre i välutvecklade ekonomier och för människor som vuxit upp där. I det stora hela är det fantastiskt. Även om man får över 90 år i livet tycker jag det är kort. Oavsett vad man tycker om tiden vi i genomsnitt får leva är livets mening inte livet självt utan vad man fyller det med. I takt med att människor i rika delar av världen får allt mer egen tid är det viktigt att utveckla en ekonomi som matchar det. Vad ska du göra med all din tid per vecka om en heltid inom tjugo år motsvarar endast 30 timmar? Coronakrisen har bland annat visat att många inte mår bra av mycket oplanerad tid. Framförallt mår många dåligt av ofrivillig ensamhet. Mer egen tid kan för många innebära mer påtaglig ensamhet.

Johan Hakelius funderar intressant om vad som tar vår tid och vad vi ska ägna allt mer fri tid åt. Hans artikel i Expressen är läsvärd. Ja, jag har sagt det förr, jag säger det igen, vi måste utveckla vår tjänsteekonomi mycket smartare. I den ekonomin måste till exempel de som jobbar hårt inom sjukvården eller exportindustrin se det som självklart, och kunna, lägga två massagepass per vecka, spela paddel tre gånger per vecka och göra sina soldränkta semesterresor lite då och då. 

"Det borde finnas något sätt runt det här. Det borde finnas tidsbesparande klurigheter, som frigjorde oss för det verkligt viktiga. Det borde finnas enkla, handgreppsvänliga metoder och maskiner för att ge oss makten över vår egen tid. Tänker jag. Innan jag inser att det är precis det som skett. Det är därför vi står här med våra blinkande lampor, felkoder, idiotappar och suicidala frustration. Det är en mördande insikt. Det här är det vi väljer att göra med den tid som vi sparat, efter ett par århundraden av teknisk utveckling. Vi slipper tömma utedass, stöpa ljus, och tälja trätofflor. Vi måste inte sadla och tränsa hästkraken om vi kommer på en snitsig kommentar som vi genast vill delge en kompis. Vi slipper en hel massa tidsödande, tråkigt besvär. Tvättmaskinen tvättar, diskmaskinen diskar, all världens information finns ständigt tillgänglig på fickskärmar. Utan minsta besvär."

"Och vad gör vi med den tid vi tjänat in? Vad gör vi med denna fantastiska ograverade frihet som vi erövrat? Vi behöver den. När skulle vi annars hinna med allt det tidsödande, tråkiga besvär som krävs för att alla våra tidsbesparande uppfinningar ska fungera? En smygande misstanke: om vi verkligen skulle lyckas frigöra oss från livsadministrationen, om tiden verkligen blev fri, skulle en enorm tomhet öppna sig. Det händer alltid något i helvetet, men vad gör man egentligen i paradiset?"

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar