fredag 3 juli 2020

Aktivister påverkar

Vad gör du?
Den som är fri från skuld kan kasta den första stenen. Det är ett uttryck som jag tror först formulerades i Bibeln. Det är klokt. Med mycket få undantag, som bekräftar regeln, bär de allra flesta på gjorda övertramp i livet. Mer eller mindre. I förhållande till de lagar man förväntas följa och den samhällsmoral som är rådande. Låt oss i detta sammanhang strunta i om man delar klokheten i lagarna eller delar av de rådande moraliska ramarna. Vad vi säger är en sak, det som avgör vilka vi är avgörs av vad vi gör. Vad gör du för att bidra till att framtida generationer människor ska kunna leva bra liv? Bidrar du till att barn runt om på vår jord ska få grundläggande utbildning? Bidrar du till att människor i utsatta och fattiga delar av världen kan få lite mat varje dag? Bidrar du till att minska rovdriften av jordens ändliga naturresurser genom att konsumera mer ansvarsfullt? På de två första frågorna är svaret ja om du är skattebetalare i Sverige, men hjälper du till mer för de pengar du har kvar efter att all skatt och alla avgifter dragits? Vilka medmänskliga val gör du när du själv får bestämma? Har du själv aktivt försökt bidra till att den misslyckade integrationen av många invandrade? Även om du anser att det varit fel med den ansvarslösa migrationspolitik som länge förts, om inte du bryr dig om att bidra till att integrationen ska lyckas bättre, vad ger dig rätt att gnälla? Jag har länge varit mycket konstruktivt kritisk mot Sveriges migrationspolitik och värdelösa integrationspolitik. Samtidigt har jag länge, på många sätt, försökt bidra till en mer framgångsrik integration. Gång efter gång har jag försökt förklara mängdlära, volymeffekter, för att få andra politiskt aktiva att förstå hur galen och oansvarig svensk migrationspolitik är. De naivistiska aktivistiska miljöpartisterna bär ett stort kollektivt ansvar för detta misslyckande. Att ett parti med ett så litet folkligt stöd av maktskäl hos andra partier tillåts påverka svenskarnas framtid så mycket är för mig ofattbart. Det är ett stort svek mot stora delar av dagens invånare i Sverige och det är ett stort svek mot kommande generationer svenskar. 

Det är inte ”framtidsoptimistiskt” att vara naiv och ansvarslös. Sofie Nerbrand, DN, har rätt i att vi behöver framtidsoptimistiska partier i Sverige. Det går självklart att åter igen göra den svenska marken till en plats där alla har ett generellt välstånd. Det går dock inte så länge naivister, aktivister och bisaksinriktade partier får vara med och styra. Det tål att fundera noga över varför C och L tillsammans enbart attraherar runt 10 procent av väljarkåren. I ett land som i hög grad sannolikt fortfarande bebos av liberalt sinnade människor. 

Det är en sen tid för att införa en hållbar migrationspolitik i Sverige. Tyvärr kommer sannolikt Löfven sätta egna kortsiktiga maktintressen före att värna svenskarnas bästa i de migrationsförhandlingar som pågår. Tyvärr läser jag maktspelskommentarer på sociala medier från moderater som uppskattar samarbetet med miljöpartister. Självklart finns enskilda miljöpartister som är mycket vettiga. Det är ointressant. Miljöpartiets politik inom fundamentala områden är katastrofal för försvaret av svenskt generellt välstånd. I sakfrågor går det att samarbeta med MP men de ska inte ingå i någon form av lokal eller nationell regering. Läs gärna nedan debattinlägg från två kända sossar. Äntligen har Socialdemokratins bas och dess ideologer insett hur illa skött svensk migrationspolitik länge varit. De har insett att volym har betydelse. Ann-Marie Lindgren är inte vilken sosse som helst. Men Löfven vill nog bo kvar i Sagerska huset.... Läs gärna också Gürs ledare i GP nedan. Han tror definitivt S kommer att svika dem de ska företräda.


På individnivå kan man vara en vettig person även om man är medlem i ett naivistiskt och aktivistiskt parti. Det vet jag av egna erfarenheter. Trots att Greta Thunberg är för mycket vänster för min smak imponeras jag av hennes engagemang. Och Greta Thunbergs sommarprat har ett symboliskt värde. De insatser hon gör har ett stort symboliskt värde. Oavsett om man gillar det hon säger eller ej. Hon är en mycket framgångsrik aktivist. Volymproblematiken kopplad till människans miljöpåverkan på jorden måste tas på största allvar. Som vanligt har volym betydelse. Och som vanligt kan man gilla något en person tycker men långt ifrån allt. Thunbergs engagemang är härligt. Hon är en miljöaktivist av rang. I den rollen gör hon nytta. Hon pratar inte bara, hon gör. ”Walk the talk” som amerikanerna säger. Samtidigt hoppas jag aldrig hon kommer att ingå i en regering. Om hon inte mognar och går ifrån aktivist till marknadsliberal pragmatiker. Lyssna gärna på hennes sommarprat som bifogas nedan. Det är alltid klokt att vi lyssnar på varandra. Oavsett om vi gillar varandra eller ej. 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar