torsdag 9 juli 2020

Stormvarning

Mot klipporna
De folkliga protester vi allt mer bevittnar i västvärlden, och den allt mer sårbara världsekonomin, är tydliga tecken om att vi är påväg in i en ordentlig samhällsstorm. När aktivister på allvar tillåts hota yttrandefriheten och åsiktspolisande av allt fler vänster- och liberala politiker i "den fria världen" ökar i omfattning börjar den fria världen inte vara så fri längre. När till exempel partier som Centerpartiet, som vill vara liberala, inte entydigt står upp för yttrandefriheten och pluralism i åsikter, då talar det sitt eget språk. Vi lever i en förvirrad tid. Håkan Boström, GP, beskriver nedan hur vi återigen ser hur tidigare stridande krafter samlas, men av helt olika skäl. I migrationspolitiken samlades vänsterkrafter och naivister med nyliberaler. Vänsterkrafter, naivister och nyliberaler tror på det "gränslösa" samhället. Människor ska få röra sig hur de vill. Vänstern vill också fylla på med väljare. Nyliberalerna vill att det svenska bidragssamhället ska falla sönder. Priset för att dessa olika visioner såg samma metod för att lyckas blev mycket dålig för Sverige. Nu hänger allt för många kapitalister på aktiviströrelser som leder helheten lika fel som eländet inom migrationspolitiken gjort i Sverige. Aktivisterna kämpar med sin destruktiva identitetspolitik, kapitalisterna vill kortsiktigt tjäna så mycket pengar som möjligt och inte reta upp de arga aktivisterna. Du vet väl att de flesta riskkapitalbolagen inte vill ha ett förvärvat bolag i sitt "knä" i mer än max sju år? Kan det vara kopplat till Bibelns beskrivningar av konjunkturcyklerna? Efter sju goda kommer sju dåliga år.....

"Har storföretagen blivit allierade med vänstern? Frågan kan tyckas märklig. Men på senare år har allt fler företag börjat marknadsföra sig som garanter för progressiva värderingar, vare sig det handlar om klimat, transgenderfrågor, antinationalism eller antirasism. Denna till synes oskyldiga glidning råkar helt sammanfalla med den moderna vänsterns agenda – en agenda som företagen i slutänden inte har kontroll över. Särskilt tydligt är detta i USA, men trenden har även börjat göra sig märkbar här hemma. Uppmärksammade reklamkampanjer från H&M och SAS är exempel. H&M har nu också donerat fem miljoner kronor till Black Lives Matter. Danska LEGO går ännu längre och donerar 40 miljoner, samtidigt som man stoppar marknadsföringen av legopoliser (SvD 4/6)."

"Utvecklingen drivs inte sällan på av den urbana, välutbildade medelklass som utgör de anställda på huvudkontor och kommunikationsavdelningar. Men de ofta anonyma kapitalägarna har som regel inte haft några invändningar. Ur ett cyniskt perspektiv kan det nämligen strategin ses som en billig form av varumärkesbyggande. Företagens ställningstaganden ger ofta positiv publicitet och skapar en ”relation” till köpstarka kundgrupper. Att dagens vänster allt mindre ägnar sig åt löntagarrättigheter eller krav på omfördelning, och istället lägger sin energi på symbolfrågor ligger förstås också i kapitalets intresse. Det har uppstått ett slags ofrivillig symbios mellan aktivister och kapital."

"Felaktiga ”fakta” ska tas bort, menar kritikerna, helst genom att de själva anlitas som experter på området. Flera stora amerikanska företag har hakat på. De som ännu av olika skäl inte hoppat på tåget hängs istället själva ut som suspekta, bland annat av den stora, och till det Demokratiska partiet vänligt inställda, TV-kanalen CNN. Företagen håller helt enkelt på att bli gisslan hos den opinion de försöker stryka medhårs."

"Kapitalismens progressiva vändning, som på engelska kallas ”woke capitalism”, innebär i praktiken att vi går mot en genomträngande politisering av vår vardag som inte är förenlig med åsiktspluralism och fritt tänkande. Alternativt kommer utvecklingen leda till en revolt där det sker en uppdelning av näringslivet efter politiska riktlinjer. I bägge fallen vore det mycket olyckligt."

"Liberala grundvärden som yttrandefrihet och tolerans för avvikande åsikter, kort sagt acceptansen av en opposition, hotas. I förlängningen undermineras själva demokratin. Ett samhälle med ekonomisk frihet, men utan politisk frihet eller tankefrihet, är inte värt att kallas ett fritt samhälle. Det är en dystopi."


P.S Röda byxor redan då.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar