söndag 12 juli 2020

Låt oss välja

Personfokuset matchas inte mot personligt ansvar
Politik blir allt mer som showbiz. Särskilt partiledarna har blivit huvudpersoner i ”Dokussåpan” att försöka styra ett samhälle. Massiva skattepengar finansierar ständiga PR aktiviteter på sociala medier, twitter och i traditionella medier. Det är ett skådespel inför öppen ridå. 

Det är hög tid för oss väljare att få direktvälja huvudrollsinnehavaren i kommunala valen samt till landet. Det stärker det personliga mandatet och därigenom ansvaret för dessa personer och ökar enligt mig chanserna till att den bästa möjliga väljs. Fredén och Sikströms nedan bifogade debattartikel i GP är läsvärd.

”Och väljarens förtroende för partiet är kopplat till vem som leder partiet - en tendens som förstärkts under Corona. I Norden brukar partiet framhållas framför ledaren så det vi nu ser är en "amerikanisering" av politiken.”

”Analyserna visar också att väljare blir mer positivt inställda till sina ledare över tid. Bland gruppen som avsåg att rösta på oppositionspartier dominerar negativa beskrivningar som inkompetent och oerfaren före nedstängningen och efter nedstängningen beskrivs ledarna i högre grad som goda och starka. De som röstade på det ledande partiet beskrev sin ledare som stark och kompetent före nedstängningen och som förtroendegivande och handlingskraftig efter.”

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar