måndag 20 juli 2020

Könsskillnader kopplade till empati

Hjärta och hjärna
Hur blev nutid en tid där outbildade och ytliga kan bli Internetstjärnor och tjäna massor av pengar på sin ytlighet och sin pryltokighet? Och är något nytt under solen? Den sista frågan är nog främst ”bara” att digitaliseringen gett alla Internetanvändare direkta distributionskanal till en ”publik”. Och de som lockar en ”publik” lockar också annonsörer som vill sälja prylar och upplevelser i massor av former. I takt med att modelljobb ersätts med mycket människoliknande robotar blir sociala arenor de nya högavlönade arenorna där främst kvinnor kan sälja till andra kvinnor. Och kvinnorna behöver inga mellanhänder. Svaret på den första frågan är att inte längre några få maktsfärer lyckas styra vad och vilka invånarna ska gilla att lyssna på. I grunden en enorm möjlig decentralisering av makt. Är denna nya värld fördelaktigast för kvinnor eller män? Jag säger för kvinnor eftersom mycket av allt på nätet främst handlar om känslor. Biologiskt har kvinnor bättre empatisk förmåga än män. Generellt sätt. Kanske blir en av digitaliseringens fördelar att kvinnor och män blir mer jämställda, vad tror du?

Gunilla Von Platens sommarprat var värt att lyssna på. Hon berättar bland annat hur vidriga vi människor kan vara mot varandra i etniska, religiösa och kulturella konflikter. Hon lyfter också upp hur vissa män beter sig oacceptabelt i relationer med medarbetare. Hon tillhör också dem som anser att näringslivet har glastak för kvinnor då inte alla kvinnor som själva tycker de borde få de mäktigaste uppdragen inte får dem. Jag kan lugna Von Platen med att det finns gott om män som både själva, objektivt bedömt och av många kollegor ansetts bättre än den som fått till exempel ett VD uppdrag. Jag tror dagens kvinnokamp skulle må bra av att inte alltid se ensidigt på karriärutveckling. 

Det har också de senaste månaderna skrivits mycket om att bara väldigt lite av riskkapitalet går till kvinnliga entreprenörer. Så är det men det kanske finns naturliga förklaringar som är löjliga att utelämna när man beskriver en verklighet. Hur stor andel av alla som startar företag är män? En mycket större andel än kvinnor. Testosteron gör människor mer aggressiva och riskbenägna. Östrogen gör människor mer empatiska och omsorgsfulla. I start-up verksamheter är riskbenägenhet och förmåga att under några intensiva år strunta i allt annat än jobbet viktiga egenskaper. Självklart finns många framgångsrika kvinnliga entreprenörer. Och självklart finns många misslyckade manliga entreprenörer. Det är mycket svårt att bli en mycket framgångsrik entreprenör. Oavsett om man är kvinna eller man.

I SvD artikeln nedan finns en beskrivning av att det finns könsskillnader kopplat till empati, benägenheten att styras av känslor. Artikeln refererar till vetenskapliga studier.

”Det är inte endast vår uppväxt och våra erfarenheter som påverkar hur empatiska vi är, det beror också på våra gener, rapporterar Vetenskapsradion i Sveriges Radio. I en brittisk studie fick över 46 000 personer svara på en enkät där de uppskattat hur empatiska de är. Svaren har sedan jämförts med ett salivprov som skickas in för dna-analys.”

”Enligt studien består den empatiska förmågan till 10 procent av vilka gener man har. Men forskarna vet inte exakt vilka gener det är som påverkar. Det finns också skillnader i empati som inte tros ha med gener att göra. Kvinnor har i genomsnitt högre empatisk förmåga än män, men det beror inte på skillnader i dna. Forskarna tror att det mer handlar om hormoner och socialt umgänge, samt vilka beteenden som uppmuntras hos flickor och pojkar.”


Skillnader mellan könen finns och är mycket vetenskapligt belagda. Hur mycket än vissa försöker hävda annat. Inte särskilt konstigt eftersom naturen också gjort människor olika för att arten ska överleva. Huvudregeln för fortplantning är fortfarande att en kvinna och en man skaffar barn tillsammans. Men de generella olikheterna är inte enbart fortplantningsrelaterade. 

Kvinnor och mäns olika hormonuppsättningar har stor påverkan på våra beteenden. Även det har i grunden evolutionära syften. Kvinnor har mer östrogen och män mer testostoron. 

Östrogen anses bland annat enligt en vetenskaplig studie i Harvard business review bidra till mer noggrannhet. Egenskaper som är viktiga för de flesta ledande uppdrag.

Testosteron i höga halter gör enligt vetenskapliga studier människor mer riskbenägna. En av de studierna beskrivs i Harvard business review nedan.

Vad kan man dra för stora slutsatser av ovan? Den viktigaste är att kvinnor och män kompletterar varandra. Det andra är att våra biologiska olikheter påverkar våra generella beteenden. Det är inte en ointressant vetenskapligt fastställd sanning i en tid där identitetspolitik får på tok för mycket utrymme. 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar