onsdag 22 juli 2020

Folkhälsa på allvar

Smittskyddskompetens
Vilka historiska perspektiv har vi på hur det svenska folket blev ett av de mest välmående i världen? Det finns många förklaringar till det och politiken har tveklöst spelat en stor roll för det positiva utfallet. En rimligt rättvis fördelning av värden som skapas sker inte av sig själv. Rimlig och rättvis fördelningspolitik är centrala delar av gott statsmannaskap. Inom folkhälsoarbetet har Sverige en imponerande historia. Det ambitiösa och framgångsrika arbetet har också starkt bidragit till Sveriges framgångar. Inte minst inom smittskyddsområdet var Sverige imponerande under en längre tid. Tyvärr omorganiserades och omorganiserades något som fungerade mycket väl inom just smittspridningsbekämpningen. I nedan bifogad artikel beskriver 
Torbjörn Nilsson väl hur smittskyddsverksamheten utvecklats i Sverige under 1900-talet. Mycket intressant läsning. Också en bedrövlig berättelse. 

Det är helt sjukt att inte Regeringen och Folkhälsomyndigheten synas mer av mediernas journalister. Det skriver Nilsson själv och är mycket kritisk mot sin egen journalistkår. Hur blev det så? Hoppas att hans kritik hörsammas och att granskningen av makten blir betydligt bättre framöver. Den granskningen är central för en trovärdig demokrati.

"Vi vet var Anders Tegnell bor, vad hans döttrar heter och snart får vi höra hans favoritmusik i radio. Men vi vet ingenting om det avgörande, om diskussionerna som omformat Sverige och påverkat alla invånare. Expressens Torbjörn Nilsson ställer en kritisk fråga till landets nyhetsredaktioner."

Hösten 2014 skickade jag en begäran till Uppsala kommuns kommunstyrelse i egenskapen som ordförande för Folkhälsorådet. Vet du vad den begäran handlade om? Självklart inte. Efter att vi i Folkhälsorådet hade avhandlat pandemirisker tyckte vi att Uppsala kommun borde föreslå till region Uppsala att vi skulle genomföra en gemensam pandemiövning. Det blev tyvärr maktskifte det året. Det blev ingen pandemiövning. Det var synd. Det hade sannolikt räddat många liv som i onödan offrats med den dåliga pandemiberedskap som under Coronapandemin visat sig. Inte minst den usla smittspårningen. Nu vet vi också att våra barn och barnbarn blivit ännu mer kollektivt skuldsatta efter att Löfven misslyckades i EU-förhandlingarna.

I ett generellt välståndssamhälle är folkhälsofrågorna centrala. Oavsett vad Coronakommissionen kommer fram till kopplat till vad Folkhälsomyndigheten gjort, eller inte gjort, är det bra att de starkt uppmuntrar det svenska folket till dagliga fysiska aktiviteter. För barn är det mycket värdefullt med minst en timmes fysisk aktivitet per dag. För vuxna minst en halvtimme. Du som vill öka dina odds för ett långt och friskt liv lyssnar med fördel på nedan P1, SR, dokumentär. Den handlar om hur du kan stärka ditt immunförsvar. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar