söndag 19 juli 2020

Ditt ansvar

Ideologier
Vad krävs för att skapa riktigt stor politisk kraft? Sannolikt behövs en mycket tydlig och lättbegriplig ideologi samt en greppbar vision. Om vi lär av vår historia så talar alla idéer som vunnit många människors stöd för att det är så. Ideologier kan vara enkla och lättillgängliga för många eller komplext elitistiska. De enkla har störst möjlighet att engagera flest människor. Att lyckas engagera många runt en ideologi avgör om den bär på den förändringskraft som krävs för att påtagligt förändra de samhällen där en ideologi får ett starkt fäste. Det finns massor av ideologier. Bifogar definitionen nedan. Få har fått stort samhällsinflytande. Västvärlden tycks tveklöst behöva en ny ideologi att tro på och som kan ”nytända” framtidstron för det stora flertalet av ”den fria världens” invånare. ”Social justice-rörelsen” som vänstermänniskor och vilsna liberaler driver på leder oss bara mot en ännu svagare ”västvärld”. Svaren mot en positivare framtid finns inte hos de destruktivt arga eller bland de naivistiskt utopiska. De finns inte heller bland våra miljardärer. Svaren finns bland pragmatiska filosofer och bland medelklassen. Moderna generella välståndssamhällen bärs upp av en stor medelklass. De allra flesta inom medelklassen ogillar både perverterad förmögenhetsbildning och friåkare i välfärdssystemet. Att Sveriges riksdag länge misslyckats att förhålla sig till det är ett stort misstag som länge kommer att drabba Sveriges invånare.

EU-samarbetet har inte lyckats processa fram en modern, kraftfull och enande ideologi. Det är inte så förvånande eftersom den ambitionen inte var en del av EU-samarbetets grundarbete. Det Europeiska samarbetet har dock en stark värdegrund. Det är bra. Tyvärr lyckas inte samarbetet upprätthålla dessa värderingar inom hela sitt territorium. Det är ett stort och mycket försvagande misslyckande. Särskilt några av unionens östra länder verkar inte i linje med EUs värdegrund. Ska västvärlden få nytändning krävs att en ideologisk kraft kommer underifrån. Jag är övertygad om att den kommer. Jag är övertygad om att den nya ideologiska kraften kommer att göra positiv nytta även för dem som kommer att göra motstånd då de kortsiktigt förstår att de tappar kraft. Kraften i ett samhälle blir bäst när välståndet delas av många. Den insikten delade min morfar och jag. Ett samhälle där 2 procent har enorma förmögenheter och makt, 10 procent har det materiellt mycket bra, 40 procent har det materiellt bra och övriga 50 procent har det materiellt mycket dåligt är inget trevligt samhälle att leva i. 

Du har ett stort ansvar för att Sverige och västvärlden utvecklas bättre än nu. Din röst är viktig för att bland annat bidra till att små men högljudda identitetspolitiska röster inte får ett oproportionerligt inflytande över samhällsutvecklingen. Rösta på partier som är ansvarsfulla, framtidstroende och med många erfarna och spårbart ansvarsfulla företrädare i valen 2022. Och glöm inte att kloka människor värderar de politiska partierna på egna meriter i kommun, region och nationellt. 

Håkan Boström och Malcom Kyeyune skriver ofta läsvärda artiklar i bland annat GP. Av många skäl leder inte vänsterpolitik det stora flertalet invånare mot en bättre framtid. Kyeyune skriver nedan typ att i USAs tidigare välståndskrig segrade billig olja framför billig arbetskraft. Motsvarande välståndskamp idag är sannolikt mellan det digitala och robotiserade monolistiska och ett väl utvecklat tjänstesamhälle där även det digitala och robotiserade får betala skatt där värde skapas. Vad tror du? Läs gärna Boströms mycket kloka artikel bifogad nedan. Vi behöver inte mer fragmentering och splittring. Vi behöver altruistiska ideologiska ramar som respekterar olikheter men som främst enar ett samhälles invånare. Kanske kan Utvecklingspartiet demokraterna, UP, erbjuda en positiv ”karta” framåt? Om vi lyckas gör vi en enorm nytta i en västvärld på dekis. Vi behöver ett fräscht ideologiskt ankare som bättre än nu klarar stormar. Det ankaret behöver sannolikt vara tydligt med att nationer har en viktig roll att spela även i framtiden.

”Men just därför är identitetspolitiken en återvändsgränd. Vi ser tydligt detta när vi studerar islamism eller vita identitärer. Men vi förblindas när ”underprivilegierade” grupper resonerar på samma sätt. Den universella liberala universalismen kommer alltid vara ofullkomlig, men har lyckats skapa någorlunda välfungerande samhällen när den baserats på nationalstaten.”

”Alternativet ”djupa” gruppnormer som bas för politiken kommer inte leda till harmoni inom våra samhällen – utan till en splittring och konflikt som inte ens har ett teoretiskt slut. Yttrandefriheten och den öppna offentligheten är dess första offer. Individen underkuvas att tillhöra en grupp denne inte valt att tillhöra (i likhet med etnonationalism, men till skillnad från inkluderande nationalism). Identitetspolitik är kort sagt mångkulturalism på steroider.”

https://www.gp.se/ledare/allt-är-inte-liberalism-som-glimmar-dn-1.31425953
https://www.gp.se/ledare/vänstern-dansar-efter-maktens-pipa-1.31428563

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar