söndag 26 juli 2020

Organisationsanpassa Sverige

Global konkurrenskraft
Sverige är med i EU. Till och med Vänsterpartiet och Sverigedemokraterna är positiva till EU-medlemskapet. De är sannolikt pragmatiska i denna fråga. Efter den senaste överenskommelsen mellan EU-medlemmarna kan vi konstatera att Sverige sitter fast ännu mer än tidigare i samarbetsunionen. En union som tveklöst går mot en federation. Geopolitiskt är det lätt att förstå att Tyskland och Frankrike vill att det blir så. Först då kan Europeiska politiska makthavare tillräckligt kraftfullt matcha sina motparter/kompisar i USA och Kina. Om EU blir en fungerande federation har världen tre mäktiga samhällskrafter. Om EU misslyckas finns två. Norge och Schweiz tycks hittills ha kryssat sig fram utmärkt utanför unionen. Vi får se hur det går för Storbritanninen som fortsätter med skiljsmässoförhandlandet.... Min bedömning är att Sverige inte kommer att göra ett seriöst försök med Swexit. Bland annat för att priset för det efter denna senaste överenskommelse garanterat blir galet högt. Om nu detta är Sveriges läge är det märkligt att svenska riksdagspolitiker inte kraftfullare driver på en omorganisation av Sverige som ser till så att våra framtida invånare får bättre förutsättningar att vara del av den socialt- och ekonomiskt mest blomstrande delen av unionen? Det som på allvar står på spel är just det, svenska folkets framtida välstånd. När Sverige organiserar om sig är det viktigt att tänka utifrån och in, inte inifrån och ut. Det som lång sikt står på spel är om den svenska geografin ska bli EUs glesbygd eller kreativa och effektiva utvecklingskraft. Ett inåtvänt, ineffektivt och bidragsberoende del av EU erbjuder ingen framtida attraktion. Umeå, Sundsvall, Uppsala, Stockholm, Örebro, Linköping, Göteborg och Malmö är ur ett EU perspektiv glesbygder. Vad behöver göras mycket snart? Till exempel avveckla regionerna och skapa maximalt 100 kommuner. De kommuner som fortfarande är för små för att bära den minimala byråkrati som krävs får skapa kommunförbund. Länsutvecklingsansvaret, specialistsjukvården och övergripande kollektivtrafik läggs på riksdagsledamöternas bord. I den nya ordning som växer fram är det mycket klokare än nuvarande ordning.

Ylva Nilsson, Expressen, skriver läsvärt om hur illa riksdagen och dess partier anpassat Sverige till vår nya verklighet. Bara genom att anpassa oss och genom att organisera det vi kan styra smart kan vi bra klara konkurrensen både inom EU och globalt. Det kommer inte av sig självt! Och i grunden avgörs framgångarna av hur väl våra utbildningssystem och vårt näringsliv presterar.

"Makten glider bort från riksdagen och det beror på EU. Men att riksdagen väljer att inte låtsas om det utan fortsätta som förut och därför tappar ännu mer inflytande – det får stå för riksdagsmännen själva."


1 kommentar:

  1. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

    SvaraRadera