måndag 13 juli 2020

Livets värde

Hur mycket är livet värt?
”Alla människors lika värde” används flitigt i debatten när olika frågor debatteras. Särskilt mycket när debattörer som älskar identitetspolitik, att dela in oss människor i en massa ”tillhörighetsgrupper”, är i farten. Ok, filosofiskt och humanistiskt håller jag med om att alla människoliv är viktiga. Att det i verkligheten är så att livvakter med sina liv på spel skyddar personer som anses vara viktigare lämnar jag utan filosofiska reflektioner idag. Även de allt färre liberala demokratiskt valda politiska ledarna har livvakter. Visst finns hotbilder som många andra saknar. Främst handlar det dock krasst om att de demokratiskt valda som har livvakter anses vara viktigare än andra. Kanske till och med värdefullare. I den demokratiska kontexten är det kopplat till rollen. För väldigt rika människor är det kopplat till självbild och kidnappningsrisker. Men vad är en vecka, en månad eller ett ytterligare år i livet värt? Om vi människor är lika mycket värda, kan då ett pris sättas på ett levnadsår? Vad skulle ett år till i livet, med ok hälsa, vara värt för dig? Låt säga att du har 10 miljoner kronor i privata tillgångar. Antag att du är 67 år gammal. Antag att du fått diagnosen bukspottscancer och får tre månader kvar att leva. Då får du en mirakulös chans till tre ytterligare år i livet av en fé om du donerar tillräckligt mycket pengar till svältande barn i världen. Hur mycket är ”tillräckligt” för att få ytterligare tre år och ändå få bli 70 år? Hur mycket av dina 10 miljoner skulle du satsa? En sak är helt säker, för många av oss är livet värdefullt. 

Tänk vad historien bjuder på många exempel på mycket framgångsrika människor som också dött unga. Och som varit mycket förmögna. Några exempel nedan. Hur mycket pengar för ytterligare år tror du de skulle ha betalat om det hade varit möjligt? Låt oss antaga att rika och mäktiga skulle vara beredda att betala minst 20 miljoner kronor för varje ytterligare är i rimligt friskt tillstånd. Tänk vilka stora värden jag fått uppleva för jämfört med nedan exempel. Om jag lever ett år till slår jag till och med vår tids Leonardo da Vinci, Steve Jobs. Da Vinci blev 67 år gammal. 

Karl XII:               36 år
John F Kennedy.   46 år
Edith Piaff:           47 år
Elvis Presley:       42 år
Kurt Cobain:        27 år
Anna Lindh:         46 år
Lady Diana:         36 år
Michael Jackson: 50 år
Steve Jobs:           56 år
Brittany Murphy: 32 år
Kobe Bryant:        41 år

En sak är helt säker och det är att en väl fungerande sjukvård är central för att vår tid på jorden ska bli så smärtfri och lång som möjligt. Idag har vår sjukvård oacceptabelt många brister. Många av dem helt kopplade till politikens oförmåga att professionellt leda sjukvårdsverksamheter. Idag skriver Anna Vesterberg och jag en debattartikel i UNT om hur sjukvården kraftigt måste förbättras i Uppsala. I ljuset av att region Uppsala prognostiserar ett underskott bara under 2020 på en miljard kronor inser alla att verksamheterna leds dåligt. Utvecklingspartiet demokraterna, UP, har både politiken och de folkliga företrädare som krävs för att vända en lång dålig trend. Rösta klokt i kommun och regionvalen år 2022.

Vad är ett ytterligare år i livet värt för dig? Förstår du varför vi inte under mycket ordnade former kan få aktiv dödshjälp i Sverige? Som i Schweiz. Vilken mening ser du med ditt liv om du är 85 år, är mycket dement och lider mycket av obotliga smärtor? Det finns mätbara kostnader kopplat till ett sådant liv. Borde du och jag som vuxna och myndiga själva få skriva på att vi vill få aktiv dödshjälp om vi hamnar i en sådan situation? Är det ett värdigt och meningsfullt liv? Uppenbarligen finns det människor som tycker det.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar