fredag 17 april 2020

Ekonomisk kraft avgör

Ekonomin sätter gränser
De allra flesta människor vet att ekonomisk förmåga avgör vad man kan och inte kan göra här i livet. Det gäller oss enskilt och det gäller samhällen i stort. Rika personer kan göra mycket mer än fattiga personer. Rika länder kan erbjuda sina invånare mycket mer än fattiga länder. Vad innebär det? Det innebär bland annat att det är värt att kämpa för att försöka ha ett liv där det ekonomiska handlingsutrymmet är stort. Vad är ekonomi? Nedan bifogade sammanfattning tycker jag är bra.

"Ekonomi är läran om att hushålla med begränsade resurser och därför något som alla i ett samhälle påverkas av. Ordet kommer ursprungligen från grekiskans ”oikos” (hus) och ”nomos” (lag). Det används i många olika sammanhang, och kan syfta på allt från hur ett land till en privatperson hanterar sina resurser."
https://www.consector.se/blogg/vad-ar-ekonomi/

Håkan Boström, GP, ger några intressanta perspektiv på ekonomins betydelse i nedan artikel.

"En statlig företagsakut ska också inrättas för små och medelstora företag. Staten ska garantera hos bankerna upp till 70 procent (för i regel max 75 miljoner). Det är en viktig åtgärd då bankerna kan vara ovilliga att låna ut pengar i nuvarande läge trots riksbankens enorma stimulanser. Bankerna tar trots allt en risk och det kan vara svårt för mindre företag att låna pengar även i vanliga fall."

"Arbetslösheten väntas i år stiga från 7 till mellan 9 och 13,5 procent. BNP väntas falla med mellan 4 och 10 procent. Ljuspunkten är att om krisen hanteras rätt så får vi en positiv ekonomisk rekyl i och med återhämtningen, som i bästa fall kan ta fart redan till hösten."

"Det är inte cyniskt att oroa sig för ekonomin i detta läge. Krisen måste ses utifrån ett helhetsperspektiv. De förödande effekterna av en djup lågkonjunktur kommer också slå mot människors hälsa – och inte minst mot ungdomar som inte riktigt hunnit komma in på arbetsmarknaden. Det finns all anledning att försöka komma tillbaka till normalläge så fort det bara går, och så fort vårdkapaciteten tillåter det." 

"Det kommer vara en lång och knagglig väg tillbaka till normalläge. Men både Sverige, Europa och världen måste ha siktet inställt på att komma dit så snart som möjligt. Vi måste samtidigt försöka hindra både dödliga sjukdomen och förstörelsen av våra ekonomiska grundvalar som pågår just nu. Vi kan inte välja enbart den ena av dessa två utmaningar. Ekonomi är inte bara siffror på ett papper. Den är summan av våra liv och handlingar, våra framtidsutsikter och försörjningsmöjligheter."
https://www.gp.se/ledare/ekonomin-%C3%A4r-v%C3%A5r-framtid-och-m%C3%A5ste-r%C3%A4ddas-1.26801369
Dagens besvikelse
Paket efter paket efter paket. Det är både ett svaghetstecken och en styrka att det knappt hinner gå några dagar emellan nya krispaket från regeringen och dess samarbetskompisar. Styrkan är att det visar att det är bra med en aktiv opposition. Vi kan sannolikt vara glada över att det är ett minoritetsstyre som tvingas till eftergifter som annars sannolikt inte blivit av. Svagheten är att de inte bättre och snabbare kan skapa sig en bild över sannolikt scenario som gör att de omgående kan ordinera en starkare medicin. Sverige är fortfarande ett relativt rikt land och regeringen har tillgång till många väldigt kompetenta personer. Sossarna måste glömma att de ska ha några pengar kvar till valfläsk 2022. Nu handlar det om räddningsoperationer och parallellt få igång nödvändiga reformer som löser problem trots att "pengarna är slut". Det går att få till många förbättringar trots att pengarna är slut. Det finns massor av ineffektivitet i våra offentliga system.
https://www.expressen.se/ledare/om-andersson-ar-for-snal-nu-finns-inget-kvar-att-radda/

Dagens stjärnor
Alla som skänker pengar till utvecklingsfrämjande stiftelser. Det finns många stiftelser som kraftigt bidrar till att skapa en bättre framtid för oss människor. Väldigt mycket finansiering av viktiga utvecklingsprojekt i världen finansieras av stiftelser ofta skapade av framgångsrika affärspersoner. I Sverige spelar Knut och Alice Wallenbergs stiftelse en mycket stor roll och bidrar på ett mycket imponerande sätt till viktig utveckling för oss människor. När man talar om att våra börsföretag inte ska genomföra några utdelningar till aktieägare ska man ha klart för sig att det direkt påverkar viktiga stiftelsers möjligheter att bidra till forskningsbidrag i Sverige.
Globalt sett anser jag att Bill och Melinda Gates stiftelse löpande gör fantastiska insatser för att framtiden ska bli bättre. Inte minst satsar deras stiftelse massor på att bekämpa fattigdom i världen.
https://kaw.wallenberg.org/
https://www.gatesfoundation.org/

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar