Annorlunda är intressant och utvecklande
Livet och världen är något fantastiskt. En kort stund får vi alla chansen att personligt utvecklas, att möta, umgås och lära av andra människor. Att känna både positiva och negativa känslor. Och att uppleva olika platser med alla nya intryck platsers olikheter ofta bjuder oss på. Chansen att få leva är fantastisk och vår mentala inställning påverkar starkt hur vår livsresa upplevs. Till sist är det bara du som avgör hur väl du förvaltade dina dagar på jorden. Det kommer inte att mätas i materiella termer eller i förmögenhet. Det kommer att handla om meningsfullhet, relationer med andra människor och faktiska bidrag till förbättringar större än du själv. Världen är det underbara och oändliga rum där vår livsresa utspelar sig. En värld full av soliga och regniga dagar. Full av glädje varvad med sorg. Full av fantastiska naturintryck och platser att uppleva och njuta av. Glöm aldrig det i utmanande tider som nu. Nu ges vi möjligheten att reflektera mer än normalt över hur underbart livet är och vad vi tycker är meningen med våra unika liv. Min bok, "En stund på jorden", berör på många sätt dessa perspektiv av livet.
https://www.adlibris.com/se/bok/en-stund-pa-jorden-9789163983900
Redan år 2016 omsatte Sveriges turistnäring 296 miljarder kronor. Sedan dess har omsättningen ökat stadigt och branschen har en allt större betydelse för svensk ekonomi. Turistnäringen har också en mycket stor betydelse för att hela vårt avlånga land ska leva. Turismen har allt större betydelse i stora delar av världen när vi människor njuter av varandras olikheter och möjligheterna att uppleva nya eller återbesöka kära resmål. Inte minst i Coronakrisen är det mycket tydligt hur även många av våra EU vänner drabbas mycket smärtsamt av att deras mycket viktiga turistindustri drabbas skoningslöst.
Sannolikheten är mycket stor att turismpriset för Coronakrisen blir mycket högre än de 470 miljarder som Världshälsoorganisationen, WHO, tidigare uppskattat. I en värld som automatiseras och digitaliseras i en allt snabbare takt är upplevelseindustrin tveklöst en framtidsbransch.
https://omniekonomi.se/corona-kan-kosta-den-globala-turistnaringen-470-miljarder/a/9vdb9l
Vissa tror att turistresandet kraftigt kommer att minska efter Coronakrisen. Det tror inte jag. Människor älskar att uppleva nytt och att då och då byta miljöer. Och även om västvärldens invånare på marginalen kommer att ändra sitt turistande kommer de miljarder nya medelklassare världen fått de senaste tjugo åren vilja uppleva minst lika många internationella upplevelser som västvärldens invånare gjort under många år. Affärsresandet kommer sannolikt att bli betydligt effektivare som en konsekvens av Coronakrisen. Det innebär betydligt färre arbetsrelaterade resor. Sammantaget är jag återigen övertygad om att resandet kommer att öka.
Resande bygger mycket viktiga broar mellan jordens människor och bidrar till att undvika väpnade konflikter. Resor är positiva. Självklart ska vi resa så miljösmart som möjligt. Idag står flyget för endast max 2,5 procent av människans klimatpåverkan. Den klimatsmarta teknikutvecklingen gör att även den belastningen sannolikt kommer att minska. Du som jobbar, eller har jobbat hårt, och har råd att njuta av möten med andra platser, kulturer och människor, fortsätt göra det utan att skämmas!
https://kontakt.wwf.se/org/wwf/d/flygets-klimatpaverkan/
Coronakrisen kommer att bli en stark del av vårt kollektiva minne. Krisen bjuder på gott om starka upplevelser. Även tiden efter Corona kommer att bli smärtsam. Vi får se hur smärtsam den blir. Personligen tror jag att Sverige valt den bästa strategin mot det okända viruset. Problemet har bara varit den svaga kommunikationen om strategin och otydligheten i språkbruket för att få invånarna att ännu bättre följa de "rekommendationer" som Folkhälsomyndigheten utfärdat.
"Den svenska strategin består av att tillåta mer smittspridning i samhället än våra grannländer gör, men samtidigt skydda de äldre. Den strategin fastlades utan att någon egentligen hade utrett om vi har förutsättningar att skydda de allra äldsta. Det visade sig snart, att det hade vi inte. Nu härjar coronan på äldreboendena och många gamla dör, ensamma. Alltfler varnar dessutom för de permanenta skador som kan drabba yngre, även om de tillfrisknar."
https://www.expressen.se/ledare/susanna-birgersson/det-ar-inte-konstigt-att-tegnells-kritiker-ar-arga/
Dagens besvikelser
Att inte tiotusentals turister besöker Uppsala och firar sista april. Sista april är som Uppsalas nationaldag. Nu missar vi möjligheten att besökas av långväga vänner och vårt näringsliv förlorar mycket viktiga årsintäkter. Jag ser fram mot nästa år då vi VARMT VÄLKOMNAR alla att komma och fira in våren med oss Uppsalabor på ett glatt och trevligt sätt.
Att inte ledande politiker tydligt kommunicerat ”Skydda ansiktet”. Tills det finns munskydd så det räcker, där omsorgs- och vårdpersonalen prioriteras, då är det hemmagjorda lösningar som gäller. Du som följer mig vet att jag länge krävt att munskydd ska tillämpas. Nedan några reportage som handlar om munskydd. Jag anser att det är en stor skandal om SKR lobbat för att till exempel ansiktsmasker inte ska anses nödvändiga, eller ens lämpliga.
https://www.sciencetimes.com/articles/25410/20200421/austria-90-drop-coronavirus-cases-requiring-people-wear-face-masks.htm?fbclid=IwAR3gkF8hmV_nUB8eZeDBW8RLCrnxead5_qglM1pA61l4yT0s27MJeXr1qIA
https://www.svt.se/nyheter/inrikes/svt-avslojar-kommunernas-intresseorganisation-fick-myndigheter-att-tona-ned-munskyddskrav?fbclid=IwAR3Q1dhmvddR6EiK2GcKXrwfP2s5-xRJy4jMLVMn5KeyTR1EKpd27Iss7G0
Patrik Kronqvist, Expressen. Han har rätt men ändå fel i sitt resonemang om skuldsättning. Att företagare kan hamna snett för att de utan vettlöshet vågat genomföra investeringar som inte bär är värt respekt och beundran. Det har stor positiv betydelse för vårt samhälles förmåga att utvecklas att vi har riskbenägna invånare. Och visst kan människor på grund av sjukdom, olyckor, dödsfall och separationer hamna i svåra ekonomiska situationer. Samtidigt är de som hamnar i skuldfällor på grund av konsumtionslån, som Lyxfällan alltid handlar om, för till exempel dyra resor, dyra fester eller andra oansvariga inköp de inte har råd med inget att beundra. Vuxna myndiga personer har ett individuellt ansvar för sin egen ekonomi.
”Det minsta vi kan göra för de överskuldsatta är att sluta se ned på dem.”
https://www.expressen.se/ledare/patrik-kronqvist/lat-corona-punktera-myten-om-lyxfallan/
Dagens stjärna
Kajsa Dovstad, GP. Vi är många som löpande upplever väldigt omfattande ineffektivitet inom många offentliga verksamhetsprocesser. Ur ett invånarperspektiv och arbetsmiljöperspektiv måste vi bli bättre på att arbeta bort denna ineffektivitet.
"Enligt utredaren Göran Stiernstedt är 70 procent av allt som skrivs i en journal rena upprepningar. Hur kan vi tillåta något så ineffektivt? Sjukvårdens makthavare verkar sova på saken. Mig håller den vaken om journätterna."
https://www.gp.se/ledare/%C3%A4r-jag-l%C3%A4kare-p%C3%A5-akuten-eller-i-en-kafka-roman-1.27186933
torsdag 30 april 2020
Starka upplevelser
Etiketter:
arbetsmiljö,
Dovstad,
invånarvärde,
livet,
turismnäringen,
upplevelser,
världen
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar