torsdag 16 april 2020

Våga ta i de riktiga problemen

Verkligheten 
Det är alltid klokt att ta i både akuta och växande problem. Akuta problem är akuta och kräver sina särskilda åtgärder. Problem som vuxit sig allt större månad efter månad tenderar att bara växa i styrka om man inte seriöst och pragmatiskt analyserar dem och vidtar nödvändiga problemlösningsåtgärder. Just nu har vi ett akut problem med Coronapandemin som vi måste lösa. Även om det är svårt att via media tro att vi har andra stora utmaningar är det inte en korrekt verklighetsbild. De stora problem vi hade innan växer sig nu allt större. Och redan innan Coronakrisen är jag allt annat än imponerad över hur vi i Sverige får igång de reformarbeten som är helt nödvändiga för att bryta många negativa utvecklingar. Migrationsproblemen, integrationsproblemen, rättssystemets förmåga att upprätthålla lag och ordning, omsorgens och sjukvårdens förmåga att snabbt och med kvalitet hjälpa oss när det krävs, näringslivets förutsättningar att utan ständiga försämringar av kronan klara internationell konkurrens, skolornas förmåga att utbilda människor konkurrenskraftigt och E-handelns stora påverkan på våra citykärnor  är bara några av våra stora utmaningar.

Problem som blir lösta innebär också möjligheter. Det är viktigt att inse det. Viktigast av allt är att ha probleminsikt. Och vissa problem är viktigare och större än andra. Precis som inom dagens intensivvård måste man, om man ska klara av svåra situationer, prioritera bland det som är viktigast att lösa. Nedan refererade bok är intressant i sammanhanget då den tydligt beskriver att många ledande Socialdemokrater fortfarande har problem med probleminsikten. Ett problem är ett problem i den verkliga verkligheten och kopplat till problem uppstår symtom. Det är oklokt att fokusera på symtomen snarare än på problemen.

Lars Stjernkvist är inte vilken Socialdemokrat som helst. Han har både varit partisekreterare, tidigare riksdagsledamot och är nu kommunstyrelsens ordförande i Norrköping. Han är med andra ord idag mer i verkligheten än tidigare. Widar Andersson citerar honom i sin recession av en nyutgiven bok och gör kloka slutsatser av det han läst. Det är alltid viktigt att vi väljer politiska representanter som ser verkligheten som den är, och som tydligt jobbar för en positiv framtid. Och volym har alltid betydelse, i alla sammanhang.

"Lars Stjernkvist är självkritisk: "Det är uppenbart att det blir påfrestningar om det kommer 3 000 nyanlända till Norrköping under en kort tid och vi underskattade frågans betydelse för väljarna när det kom fler och fler flyktingar. Vi borde sakligt tagit upp detta i stället för att tala om hur illa vi tyckte om Sverigedemokraterna", säger han i boken."

https://folkbladet.se/nyheter/artikel/den-viktigaste-lardomen-for-socialdemokraterna/7rkdpdxj?fbclid=IwAR16jTfn96ao92VAUdNudjw_qOmzK2W78Mt-c23u0a65L7vOu33uqeMDfDs
I den verkliga verkligheten kan man inte leva över sina tillgångar, eller den positiva tillväxt, man skapar inom ett samhälle, ett bolag eller en familj. Gång efter gång tjatar jag om hur viktigt det är med en ansvarsfull ekonomisk politik. Precis som i TV-programmet "Lyxfällan" väljer nu återigen allt fler länder att avvika från tidigare ekonomiska ramverk. Kortsiktig "lycka" i form av konsumtion används gärna även av politiker för att vinna så många kortsiktiga valröster som möjligt. Det är en extremt oansvarig politik. Precis som i "Lyxfällan" finns enbart en väg ut ur en ohållbar ekonomisk situation. Först får man kraftigt anpassa sin ekonomi efter den intjäningsförmåga man har. Därefter får man försöka få det bättre igen genom att vara smartare än förr, utbilda sig för att kunna få ett mer välavlönat jobb, utveckla en bättre affärsidé i sin företagsverksamhet och arbeta mycket hårdare än förr.

Det finns inga lagliga vägar mot materiell hög status som går fort om man inte vinner på spel eller haft "turen" att födas in i en välbärgad familj. Innovationskraft, utbildningsambitioner, företagsamhet och hårt arbete skapar det vi kallar materiella framgångar. Så "enkelt" är det. Som UNTs ledare skrev nyligen är riskerna stora att den offentliga ekonomin nu spårar ur. Sverige behöver reformeras ordentligt för att kommande generationer ska få leva i ett generellt välfärdsland. Tro inget annat. Det finns inga genvägar. Och vilken medicin är det som krävs? Därom, precis som mellan olika epidemiologer, kan man ha olika uppfattningar. Det är bland annat därför politiken är så viktig. Det är genom politiska inriktningar och vägval, som attraherar många invånare, som framgång eller misslyckanden skapas. Näringslivet är grunden till välståndet i ett land. Men om det ska klara av att skapa förutsättningar för ett generellt starkt samhälle krävs en politik som är både näringslivsvänlig och fördelningspolitiskt klok. Och som förstår att en inkluderande "patriotism" skapar lojalitetsband som är viktiga. Inte minst i tider som nu väntar. Episka tider. Om väldigt många av våra stjärnor väljer att lämna på grund av idiotisk politik stärks den negativa utvecklingen. Det förstår de flesta invånare, men inte alla politiska företrädare.

"I så fall är förvisso en gammal sanning slut och vi kan se fram emot tider då budgetunderskott och statsskuld saknar betydelse för ekonomisk politik. Då lär många vilja öppna den offentliga plånboken under lång tid."
https://www.unt.se/ledare/en-strategi-att-forsvara-men-ocksa-forbattra-5552768.aspx
https://www.expressen.se/dinapengar/magdalena-andersson-presenterar-varbudgeten-sa-paverkas-du/

Dagens besvikelse
Otryggheten som fanns redan innan Coronapandemin finns kvar. Vi har fortfarande mördare som går fria på våra gator. Vi måste klara av Coronakampen parallellt med att allt övriga förbättringsarbete fortgår. De problem vi redan hade innan Coronakrisen växer nu i styrka, varje dag. Vi kan bara vända detta genom klokt politiskt ledarskap. Ett politiskt ledarskap som ser problem, som löser problem och som har en attraktiv agenda för framtiden.
https://www.expressen.se/nyheter/larm-om-skottlossning-tva-skadade/

Dagens stjärna
Lotta Gröning, Expresen. Ja, även våra äldsta och svagaste invånare ska kunna få ett värdigt slut på sina liv.

"De äldre ligger och dör ensamma i sina sängar. För att sedan läggas i liksäck och stängd kista. Tänkte vi oss döden så?"
https://www.expressen.se/kronikorer/lotta-groning/det-som-nu-hander-pa-vara-aldreboenden-ar-fasansfullt/

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar