torsdag 2 april 2020

Ledarskapet avgör

Ledarskapet har avgörande betydelse
Mer eller mindre dagligen får vi se politiker stå och berätta mer eller mindre nya saker kopplade till Coronakrisen. Läget är allvarligt. Många åtgärder krävs för att rädda liv och för att försöka hålla igång samhället hjälpligt under månader av kraftigt intäktsbortfall och ökade kostnader. Vi är redan i djup lågkonjunktur. Coronakrisen i sig är global. Hanteringen av den är på många sätt lokal och nationell. Hur väl den skötts kommer att utvärderas. Det vi redan vet är att det svenska politiska ledarskapet inte säkerställde en god beredskap för liknande kriser som nu eller ett anfall från fiender där tusentals under kort tid behöver rimliga vårdinsatser. Som så ofta lever allt för många ledande svenska politiker i en bubbeltillvaro utan tillräcklig förmåga till konsekvenstänkande.

Thomas Gür, GP, bjuder nedan på historiska reflektioner och lyfter framförallt fram hur viktigt det är att vi har dugliga ledare. Ledare som fokuserar på huvudsaker och inte bisaker. Ledare som är nära dem man ska leda. Ledare som är goda lyssnare. Ledare som har förmågan att väga många intressen emot varandra i en komplex värld och utifrån det fatta kloka beslut. Ledare med modet att tydligt fatta beslut som man tror sammanvägt är bäst för dem man företräder.

"Den som i dramatiska situationer framträder som vägvisare ut ur kaoset är sällan en av huvudaktörerna i det pågående dramat."

"Någon kommer sålunda att visa ledarskap under och genom även den här krisen. Jag håller det för mer sannolikt att det blir ett i dag tämligen okänt namn, eller en veteran som många har glömt, än de styresmän och -kvinnor som håller pressträffar eller innehållslösa tal."
https://www.gp.se/ledare/ledarskapet-kommer-inte-s%C3%A4llan-fr%C3%A5n-ov%C3%A4ntat-h%C3%A5ll-1.26142189
Dagens besvikelse
Det är obegripligt att inte all hemtjänstpersonal använder munskydd. För att bättre skydda dem de ska hjälpa och sig själva. Att inte politiken säkerställer att så är fallet är uselt och oacceptabelt. Folkhälsomyndigheten upprepar gång efter gång att vi särskilt ska skydda våra äldsta och sköraste invånare. Det är många, många, många fler i riskgrupperna som får hjälp inom hemtjänsten än inom de särskilda boenden för äldre. På särskilda boenden råder besöksförbud för att skydda de äldre. Tyvärr beskrev P1 nyheter i morse att många redan är smittade på dessa boenden. I Österrike får man nu inte ens gå och handla utan munskydd, för att minska riskerna för smittspridning. Gör om! Gör rätt! Det är provocerande när ledande politiker säger att de följer Folkhälsomyndighetens instruktioner samtidigt som de inte fattar att det kräver mer lokal handling. Man behöver inte ens vara normalbegåvad för att inse att det är mycket lämpligt att hemtjänstpersonal skyddar munnen vid möten med våra äldsta och svagaste.  Inte minst av egoistiska skäl vill jag att säkerheten inom hemtjänsten ökar! Jag vill att min morfar, 98 år, ska leva efter att Coronakrisen avtagit så att jag återigen får krama honom!
https://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=87&artikel=7428809
https://www.corren.se/nyheter/krav-pa-munskydd-i-mataffaren-i-osterrike-om6560171.aspx

Och när jag tröttnat på att minoritetsstyret i Uppsala inte tar det ledaransvaret, som krävs i den nuvarande Coronasituationen, och uttrycker mitt missnöje i media visar Pelling tydligt att han inte förstår läget för våra mest sårbara och för intensivsjukvården. Folkhälsomyndigheten tjatar och tjatar om att vi på bästa möjliga sätt ska skydda riskgrupperna från smitta! Det som är oseriöst är att inte fatta att vidta de viktigaste praktiska åtgärderna för att skydda våra svagaste. Den politiska ledningen ska se till så att vi gör det! På en av journalistens frågor i nedan intervju svarar Pelling:
Tycker du att Stefan Hanna har fel?
– Som politiker har man ett ansvar. Framförallt ska man inte bidra till att sprida mer oro och panik, det är inte seriöst. Jag tror inte att han sitter på mer information eller kunskap än Folkhälsomyndigheten.
https://www.aftonbladet.se/nyheter/a/kJr64v/vadjar-till-kommunen-snalla-hjalp-vara-aldre
Dagens stjärna
Johan Hakelius. Han exemplifierar väl i nedan krönika hur dåligt det politiska ledarskapet i Sverige blivit. Vi kan få mycket kompetentare och erfarnare företrädare. Det är ditt och mitt ansvar att vi får det. Läs nedan artikel noga så tror jag att du förstår hur dåligt det har blivit när fokus läggs på bifrågor istället för på huvudfrågor. Stefan Löfven tycker att vi inte nu ska utvärdera några perspektiv på vad som går bra och vad som inte går bra. Det är ett typiskt försvarsbeteende när någon känner sig trängd. Självklart ska vi här och nu hjälpas åt att lösa Coronakrisen men det innebär inte att ledarskapets oförmåga och/eller brister ska få vara tills efter krisen! Självklart ska de som anser att vi ska göra smartare insatser eller som är direkt kritiska till vad den lokala eller nationella regeringen gör vara tydlig med sin sakliga kritik. Inte gnäll! Saklig kritik och konstruktiva förbättringsförslag. Det politiska ledarskapet i Sverige har stora kompetens och erfarenhetsbrister. Priset för det blir högt för oss invånare. Löfven har ett stort ansvar för att vi inte haft rimliga beredskapslager i Sverige. Han och hans parti har en stor skuld till att vi inte har en bättre organiserad sjukvård.

”För sex år sedan slogs Smittskyddsinstitutet samman med Folkhälsoinstitutet. Det blev Folkhälsomyndigheten. Vet ni vad regeringen säger åt den myndigheten att ägna sig åt i det senaste regleringsbrevet, undertecknat av socialminister Lena Hallengren så sent som i mellandagarna? Expressen har hela listan.
Vid sidan av att löpande lämna ekonomiska prognoser ser den ut såhär:
Psykisk ohälsa bland migrantbarn. Utvecklingsprojekt inom alkohol-, narkotika-, dopnings- och tobaksområdet. Insatser för att förebygga spelproblem. Insatser för att främja lika rättigheter oavsett sexuell läggning, könsidentitet eller könsuttryck. Genomförande av EU:s tobaksproduktdirektiv. Dopingförebyggande arbete och nätverket PRODIS. Ett utvecklat dopingförebyggande arbete. Preciserad inriktning för arbetet med civilt försvar. Ändrat uppdrag om stöd till kunskapsutveckling. Ändrat uppdrag om informationsinsats inom psykisk hälsa och suicidprevention. Nationella minoriteter. Minskat och förenklat uppgiftslämnande. Saknar ni något, så här tre månader och en coronapandemi senare?”
https://www.expressen.se/kronikorer/johan-hakelius/en-fyrkantig-myndighet-blev-livsstilsseminarium-/

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar