onsdag 22 april 2020

Insatsplikt med resultatkrav

Hur skapas ett högt generellt välstånd?
Det är en lätt fråga att svara på. Det skapas genom en gemensam övergripande och inkluderande ambition. Det skapas genom ett rättssystem som baseras på lagar och inte enskilda människors godtycklighet. Det skapas genom innovationskraft. De skapas genom stora satsningar på bildning. De skapas genom företagsamhet och genom hårt arbete.

Expressen ledare efterlyser en plan för hur alla vuxna som kan bli det också ska bli självförsörjande. Håll med om att det är en plan som borde finnas hela tiden. Inget generellt välståndssamhälle överlever om andelen vuxna som ska försörjas av andra bara ökar och ökar. En sak är helt säker, antalet invandrare som inte direkt är självförsörjande måste kraftigt minskas under överskådlig tid. Allt annat är idiotiskt om man vill försöka försvara ett högt generellt välstånd i Sverige.  Kompetensinvandringen där invandrare direkt kommer i självförsörjning,  och med relativt höga ersättningar, behöver kraftigt stärkas. Det senare är väldigt viktigt för att nu klara av att reparera den skapa en längre tids misslyckad migrations- och integrationspolitik skapat.

"Det tar i snitt 13 år i Sverige innan hälften av de utlandsfödda kan försörja sig själva. När varslen, konkurserna och arbetslösheten nu stiger blir integrationsskulden akut."

"Arbetslösheten kan bli 10 procent till sommaren, enligt Arbetsförmedlingen. Utlandsfödda är särskilt utsatta – de som har svagast förankring på arbetsmarknaden slås ut först när konjunkturen viker. Både 90-talskrisen och finanskrisen visade dessutom att många har svårt att komma tillbaka när det så småningom vänder."


"Forskarna har följt alla utlandsfödda i åldern 20-64 år, från år 1990 till 2016. I stället för att använda enbart sysselsättningsmåttet – den räknas som sysselsatt som har arbetat minst en timme under november månad – har man kompletterat med ett annat mått: självförsörjningsgraden. Gränsen för att räknas som självförsörjande sattes lågt, det räcker att tjäna 12 600 kronor i månaden efter skatt. Det är alltså lägre än en kollektivavtalsenlig heltidslön, men motsvarar ungefär bidragsnivån. Skillnaden blev stor: Efter fyra år i Sverige har hälften sysselsättning, men det tar 13 till 14 år innan lika många kan räknas som självförsörjande. Det är alarmerande dåliga resultat. Inte minst som gruppen utlandsfödda inte bara omfattar flyktingar och deras anhöriga, utan också arbetskraftsinvandrare. Allra svårast att få jobb är det för dem som saknar utbildning: ”en majoritet av utrikes födda utan högre utbildning blir aldrig självförsörjande”, konstaterar forskarna. Forskarna hittar en delförklaring som borde få svenska politiker att haja till: Bostadsorten i Sverige spelar stor roll. Värst är läget i de förorter som polisen klassar som utsatta. Sysselsättning och självförsörjning är ”märkbart längre i de utsatta områdena och självförsörjningsgraden blir här som högst dryga 50 procent” – efter omkring 17 års vistelse i Sverige. Kommuner gör alltså bäst i att hindra nyanlända från att bosätta sig i dessa områden. Det blir en enkelbiljett till utanförskap".

"Men oavsett vilka integrationssatsningar som görs de kommande åren går det inte att komma ifrån volymfrågan. Sverige måste hålla antalet asylsökande lågt under lång tid framöver."
https://www.expressen.se/ledare/sverige-behover-en-plan-for-alla-som-inte-kan-forsorja-sig/
Dagens besvikelse
Folkhälsomyndigheten. Jag tycker de gör mycket rätt. De måste dock kraftigt förbättra sitt sätt att kommunicera med allmänheten. Språket är för svårt och för många är budskapen otydliga. Emma Frans, från Uppsala, lyfter nya exempel på kommunikation som behöver förbättras.
https://www.expressen.se/nyheter/coronaviruset/beskedet-ska-sjudubbla-antalet-tester/

Dagens stjärna
Håkan Boström, GP. Vi måste hålla V, C och MP långt borta från att få fortsätta att påverka migrations- och integrationspolitiken. De har fört in oss i en mycket svår situation. De har inte idéerna och kraften att ta oss ur den svåra situationen.

"Det är inte särskilt förvånande att Centern sällar sig till Miljöpartiet och Vänsterpartiet i denna fråga. C har i flera år profilerat sig som ett parti för närmast fri invandring. Att det i Centerns teorivärld skulle kombineras med färre bidrag har kommit i andra hand."

"I praktiken har kraven på såväl asylskäl som egenförsörjning länge varit urvattnade i svensk migrationspolitik. Den som velat har kunnat stanna i landet som ”papperslös” även med avslag. I vissa kommuner, som Malmö, har det även gått att få socialbidrag utan uppehållstillstånd. Utvisningsbeslut har sällan verkställts."

"Migrationspolitiken har i huvudsak istället byggt på frivilligt återvändande vid avslag. Gymnasielagen var närmast en formalisering av en pågående praktik. Och i det läge som råder nu, med stängda gränser runt om i världen, är det inte bara svårt att ta sig till Sverige. Det är också svårt att ta sig härifrån."

"Det borde idag stå uppenbart för alla att Sverige kommit till vägs ände med sin invandringspolitik, en politik som trots att man låtsas som motsatsen i huvudsak är oförändrad. Vad som nu behövs är inte ytterligare signaler till världens migranter om att svenska krav är förhandlingsbara bara man tar sig till Sverige."

"I en nyligen publicerad studie av professor Johan Eklund framgår hur stort utanförskapet var redan innan krisen (SvD 15/4). Eklund har tittat på självförsörjningsgraden hos olika invandrargrupper. För att räknas som självförsörjd ska man ha en nettoinkomst på 12 600 kronor per månad. Det inbegriper alla som har ett arbete och som på årsbasis kommer upp i denna inkomst, inklusive subventionerade anställningar, däremot inte bidragsförsörjda. Resultatet visar att bara 36 procent av invandrarna med bakgrund i Mellanöstern kommer upp till denna nivå. Motsvarande siffra för invandrare från Afrika är 38 procent. Det är i dessa grupper vi återfinner de flesta asylinvandrare. Eklund konstaterar att graden av självförsörjning är ännu lägre i utanförskapsområden, och därmed högre för bosatta i andra områden."

"Vi kan också räkna med en förhöjd konfliktnivå både internationellt och nationellt – samtidigt som vi står inför svåra problem själva. I ett sådant allvarligt läge bör partier som låter luftiga idéer gå före realistisk konsekvensanalys – det vill säga C, MP och V – hållas borta från inflytande över väsentliga samhällsfrågor."
https://www.gp.se/ledare/h%C3%A5ll-c-mp-och-v-borta-fr%C3%A5n-invandringspolitiken-1.26901441


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar