söndag 26 april 2020

Missbruk är alltid dåligt

Missbruk ska alltid bekämpas, även kopplat till asylrätten
I alla former är missbruk av ondo. Därför borde det alltid vara självklart att bekämpa missbruk om man i grunden är en humanist. Asylrätten är viktig. Lika viktigt är det att bekämpa allt fusk som finns kopplat till denna rätt i Sverige.

Expressens ledare skriver klokt om att missbruket runt asylrätten måste stoppas i Sverige.
"Däremot kommer det in asylansökningar från människor som redan var i Sverige när inreseförbudet trädde ikraft. Det är ingen vild gissning att en del av dem är människor som har arbetat svart i Sverige och som tvärt blev av med jobb och inkomst när svensk ekonomi bromsade in i pandemins spår." 

"Som asylsökande får man ju dagersättning och boende - och det gäller även för den som helt uppenbart saknar asylskäl. Det är ett missbruk som Sverige inbjuder till, då Migrationsverket inte har rätt att snabbavvisa någon." 

"Det är förstås ett missbruk som förekom långt innan det nya coronaviruset började spridas. I början av året gick Uzbekistan om Syrien som främsta asylland, trots att uzbeker ytterst sällan anses ha skyddsskäl. Andra vanliga asylländer, numera, är turistlandet Georgien, Ukraina, Albanien och Colombia. Från Sydamerika kommer allt fler."

"I Dublinförordningen finns en möjlighet att skicka tillbaka asylsökande till det land som utfärdade viseringarna. Om Sverige gjorde det kan man anta att det snabbt skulle leda till att Lettland och Polen omprövade sina viseringsrutiner."
https://www.expressen.se/ledare/missbruket-av-asylratten-maste-fa-ett-slut-lofven/
https://www.expressen.se/ledare/anna-dahlberg/stoppa-missbruket-av-asylsystemet-morgan/
Dagens besvikelse
Regeringen. Den saknar ledarskapsförmåga. Anna Dahlberg, Expressen, exemplifierar med flera exempel hur regeringen väljer utredning efter utredning istället för att fatta beslut som de borde fatta.

”Det paradoxala är att den rödgröna regeringen har slarvat igenom lagstiftning på flera områden samtidigt som angelägna förslag när det gäller kriminalitet och rikets säkerhet hamnar på vänt. Lagrådet har exempelvis riktat hård kritik mot gymnasielagen för ensamkommande och införandet av FN:s barnkonvention som svensk lag. I samma bekymmerslösa anda drog januaripartierna i gång nedmonteringen av Arbetsförmedlingen, utan en tanke om att de kunde behövas en gedigen utredning först. Återigen: Sådant som kan anstå hastas fram medan det som brådskar får vänta.”

”Coronakrisen har visat att det går att forcera byråkratisk och politisk tröghet när läget så kräver. Allting behöver inte fastna i utdragna processer. Tänk om regeringen kunde ta sig an trygghetskrisen med samma energi när pandemin är över.”
https://www.expressen.se/ledare/anna-dahlberg/snabba-beslut-behovs-aven-nar-krisen-ar-over/

I SVTs serie om den tidigare Socialdemokratiske statsministern, Tage Erlander, framgår tydligt hur utredningsmetoden används av partier även för att undvika interna kraftiga konflikter. Inom MP finns inga konflikter kopplade till migrationspolitiken. För MP ska svängdörrarna till Sverige vara vidöppna och bidragssystemen samt offentliga tjänster fria resurser för olagliga invånare. Även inom Socialdemokratin finns spänningar mellan inflytelserika medlemmar som tycker olika i migrationsfrågor. S skulle dock ensamt, eller tillsammans med M, införa de lagändringar som Dahlberg efterlyser. MP har inget i Sveriges regering att göra.
https://www.expressen.se/nyheter/qs/kan-alice-bah-kuhnke-radda-mp-kvar-i-riksdagen/


Dagens stjärna
Viktor Barth-Kron. Ja, som jag bloggat om förr finns ingen framtid för L om de inte är ett tydligt borgerligt parti. Inte minst i Uppsala ser vi hur fel det blir när L är vänstervridna och gärna samregerar med MP och S. När de till och med väljer att skryta med att NKI (nöjda i samband med ärenden med kommunen) mätningarna gått från 70 till 71 på en skala till 100 förstår de flesta hur illa det är. Och Krisledningsnämnden används för politisk propaganda när man lyfter upp ”önskningar” till beslut som formellt måste beslutas i relevanta kommunala bolag. ”Önskningarna” är bra men frågorna borde självklart drivas i den löpande verksamhetsordningen. Vilket absolut varit möjligt. Kommunens bolagsgrupp lyder under aktiebolagslagen. Moderbolagets styrelse kan snabbt träffas (kommunalråden) och utifrån förslag från VDn acceptera ändringar i ägaruppdrag och resultatkrav som matchar önskade förändringar som till exempel gratis parkering i city. Det som behövs nu i Coronatider och minst 10 tuffa år framåt är exekutiv ledarskapsförmåga och fokus på kvalitet inom välfärdens kärnuppdrag, inget annat. Identitetspolitikens och floskelpolitikens tid är ute.

”Alla partier dras med inre motsättningar, men för ett år sedan hade Liberalerna fastnat i en existentiell frågeställning. Den kunde grovt formuleras ungefär så här: Var huvudsyftet med det här partiet att bekämpa socialismen, eller var det att bekämpa högerpopulismen? Där stod man, och där hade man stått ganska länge. Ingen sida i partiet var stark nog för att vinna och staka ut riktningen.”

”Resultatet blev därefter: Man inledde först ett samarbete med Socialdemokraterna – för att bekämpa högerpopulismen – och valde sedan en partiledning som egentligen var emot att samarbeta med S. Men som ändå fortsatte göra det, lite halvhjärtat. Om man inte själv kan uppbåda någon entusiasm inför det man sysslar med är det en hopplös uppgift att övertyga väljarna om att engagera sig i saken. Snart ett år in i partiledarskapet har Nyamko Sabuni och hennes regim haft förtvivlat svårt att förklara varför just Liberalerna behövs i riksdagen.”

”Det vore inte alls ologiskt med ett liberalt parti som tog steget fullt ut till vänster, medan ett annat parti gick åt andra hållet och agerade liberal motvikt till konstellationen M-KD-SD. Det skulle påminna om situationen i Danmark, som brukar ligga steget före Sverige.”

”Läget för Liberalerna är sammanfattningsvis både bedrövligt och svårt, men inte hopplöst.”

”Liberalerna har ytterligare ett par år på sig för att enas om anledningen till att partiet finns. Lyckas man inte med det kommer väljarna dock sannolikt att lösa problemet åt dem 2022.”
https://www.expressen.se/kronikorer/viktor-barth-kron/ar-det-dags-att-lagga-ned-liberalerna/

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar