lördag 11 april 2020

Grader i vidrighet

Ful, fulare och fulast
Det går att gradera brottsliga gärningar. Vissa är helt enkelt värre än andra. Att döda någon kan faktiskt enligt lagen vara mer eller mindre allvarligt. Dråp är mindre vidrigt än mord och leder följaktligen till mindre straff om man fälls i en rättegång. Precis som volym alltid har stor betydelse är allt relativt. Relativt betyder att något är på ett visst sätt i förhållande till något annat. Till exempel är den imponerande Stina Nilsson en väldigt duktig skidåkare, men Therese Johaug är bättre. Relativt sett är Stina fantastisk men Therese är mer fantastisk.
Stina Nilsson verkar dock ha en härligare livsfilosofi än Therese Johaug. I en SVT intervju nyligen uttryckte om sin lifsfilosofi som att "vägen är viktigare än målet". Jag tror att hon som jag älskar Karin Boyes dikt "I rörelse".

Den mätta dagen, den är aldrig störst.
Den bästa dagen är en dag av törst.

Nog finns det mål och mening i vår färd -
men det är vägen, som är mödan värd.

Det bästa målet är en nattlång rast,
där elden tänds och brödet bryts i hast.

På ställen, där man sover blott en gång,
blir sömnen trygg och drömmen full av sång.

Bryt upp, bryt upp! Den nya dagen gryr.
Oändligt är vårt stora äventyr.
https://www.svt.se/sport/skidskytte/stina-nilsson-21
https://www.karinboye.se/verk/dikter/dikter/i-rorelse.shtml
https://www.synonymer.se/sv-syn/relativt

Nedan en läsvärd artikel av Håkan Boström, GP, som relativiserar om brott.

"Kriser tar inte bara fram det bästa hos människor utan även det sämsta. I allvarssituationer visas vad någon går för. När många hjälper gamla och sjuka, eller sin lokala handlare, finns det andra som försöker lura och bedra. Polisen har varnat för att bedrägerier mot utsatta äldre kan öka i Coronakrisens spår. Det här är en sällsynt illvillig brottslighet även i vanliga fall. Att lura och stjäla från försvarslösa är tabu till och med i många kriminella kretsar, men inte i alla. Det finns specialiserade ligor, ofta med internationella kopplingar, som nästan bara sysslar med sådant."
"Att utnyttja en nationell kris på detta nedriga sätt är dubbelt förkastligt. I vårt grannland Danmark har regeringen föreslagit dubbla till fyrdubbla straff för brott som kan sättas i samband med coronakrisen. Det rör sig om allt från stölder av handsprit till bedrägerier kopplade till krisstöd."
"I Sverige har myndigheter haft en förkärlek för dialog- och vårdperspektiv i synen på brottslighet. Det finns ibland goda skäl för det. Hårda tag är inte alltid är svaret. Men när det kommer till de rent anstötliga former av kriminalitet som vi talar om här bör samhället markera hårt. Det är sunt att bli förbannad över sådant beteende. Ett samhälle som inte kan ta i med hårdhandskarna mot utstuderad hänsynslöshet och ren illvilja brister i sin egen moral."
https://www.gp.se/ledare/vissa-brott-%C3%A4r-vidrigare-%C3%A4n-andra-1.26247089

Helt plötsligt dök det upp en kritiker på Twitter som inte gillade att jag gav Jonas Gardell positiva omdömen. I sin iver att kritisera mig lyfte han fram att jag minsann liknat människor med hyenor på min blogg. Bland annat av det skälet är jag i hans värld en sämre människa än om jag inte hade jämfört grova bidragsfuskare, som stjäl pengar av våra allra svagaste invånare, med just hyenor. Hyenors beteenden känns fortfarande som en bra jämförelse. De ger sig på de svagaste och de stjäl gärna från andra.
https://africansafari.se/blogg/8-robusta-hyena-fakta/

Dagens besvikelse
Att kortsiktigt politiskt tänkande tillåts skada landets beredskapsförmåga. Våra finska grannar är mycket klokare än oss svenskar vad avser beredskapslager. Sannolikt på grund av att de hårdare än oss fått uppleva nationella kriser och hot i närtid. Men visst borde det vara självklart att man ska ha lite bättre beredskap än ”just-in-time”?
https://www.google.se/amp/s/amp.svt.se/nyheter/hemliga-finska-beredskapslager-oppnas

Dagens stjärna
Widar Andersson. Bra reflektioner om varför SD så snabbt kunde få ett så kraftigt folkligt stöd. Usel hantering av övriga riksdagspartier skapade SDs framgångar. Ett annat sätt att uttrycka det är att de övriga partiernas inkompetenta sätt att ta i stora viktiga frågor, samt deras oförmåga att ”vuxet” respektera demokratin, gjorde säljarbetet för SD. Nu gläds vissa för att S i krisen fått ökat opinionsstöd och SD har tappat mark. Som jag sagt tidigare kommer en ny tid efter Corona. Då är de problem vi brottades med innan Coronakrisen tillbaka, men med större kraft. Hur tror du opinionen utvecklas då?

”Lite tillspetsat är svaret att SD växte därför att så många ljög. Jörgen Huitfeldt skriver inte rakt ut på det viset att någon ljög. Däremot tar han ansats i undersökningar från SOM-institutet vid Göteborgs universitet där runt två tredjedelar av de svarande helt eller delvis håller med om att "svenska medier inte berättar sanningen om samhällsproblem förknippade med invandring." Det är hårresande siffror som i sig utgör en viktig delförklaring till att invandringsfrågan har blivit en fråga som avgör människors val av parti på ett för svensk politik nytt sätt.”
https://folkbladet.se/nyheter/artikel/sverigedemokratin-vaxte-darfor-att-manga-ljog/1jd7ng1j?fbclid=IwAR0xCn79A5XscNXyaJjSZ396XNuusnamucbPk8b0o1wcxdXy5euhayFv1Ts

Och Widar har insikten att Socialdemokraternas kortsiktiga framgångar sannolikt är mycket kortsiktiga. En Socialdemokrati som till exempel är i klorna på MP, C och Vs migrationspolitik kommer att falla tungt i opinionen snart igen.
https://folkbladet.se/nyheter/artikel/viruset-tar-inte-kal-pa-de-tunga-samhallsproblemen/1r0op8qr?fbclid=IwAR3YmaT5hdaQGPpAu2fyg7yZmjHPZe96nW4D2hyXNn5uWM2bvoAOmpm3zmU

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar