söndag 5 april 2020

Kärnverksamheter

Fokus, fokus och fokus
Vad väntar många ledande politiker på? Varför är inte alla ledande politiker i full gång med att arbeta fram åtgärdsprogram för att anpassa de offentliga verksamheterna till kraftigt minskade intäkter och samtidigt ökade kostnader? Om vi lyckas få fler kompetenta och erfarna att ge av sig själva kopplat till ledande förtroendeuppdrag kommer vi också få både mer för skattepengarna och med bättre kvalitet. Det är jag helt övertygad om.

Välfärdens hjältar är kärnkompetenserna, inga andra. Karin Pihl, GP, lyfter på ett utmärkt sätt fram hur sjukt det blivit i stora delar av offentlig sektor. Det är inte enskilda medarbetares fel! Det är politikens fel som inte säkerställer att kärnverksamheterna ska vara i fokus och inget annat.

"Underbemanning är mer eller mindre vardag i svensk sjukvård. Andelen läkare och sjuksköterskor i vården har inte ökat i takt med behoven. 2009 uppgav endast sex procent av arbetsgivarna inom sjukvården att de hade brist på nyutexaminerade sjuksköterskor. Åtta år senare låg siffran på 78 procent (DN 30/3 2018). Som om personalbrist inte vore illa nog måste de anställda ägna en stor del av sin tid åt arbetsuppgifter som inte handlar om att vårda patienter. Det ska skrivas intyg till Försäkringskassan och fyllas i journaler i olika datasystem som inte är samordnade. Endast en tredjedel av tiden ägnas åt patientkontakt, visar en licentiatavhandling (Vårdfokus 16/5 2019)."
"Om nu behoven har ökat det senaste decenniet, varför har inte regionerna bara ökat personalstyrkan? Faktum är att regionerna faktiskt anställer fler medarbetare. Tyvärr arbetar inte dessa på golvet. Alla utvecklingsplaner som produceras verkar inte direkt vara oumbärliga för vårdens funktion. Ta exempelvis Västra Götalandsregionens dokument ”Utveckling av ett personcentrerat arbetssätt – för chefer och ledningsgrupper”. Här kan man läsa fina saker om ”personfilosofi” och vackra citat av poeten Tomas Tranströmer. Läkarna och sjuksköterskorna ska lyssna på patientens ”berättelse” och på så vis bygga ”partnerskap”. Sedan ska allt givetvis dokumenteras. Vi skattebetalare finansierar alltså någon på regionen som sitter och citerar Tranströmer i styrningsdokumenten. Man kan tycka att de resurserna gör bättre nytta någon annanstans."


"Orsaken till att det blir fler administratörer och chefer, samtidigt som sjukvårdspersonal upplever att dokumentationsbördan ökat, är två sidor av samma mynt. Ett problem är att effektiviseringstanken gått för långt. Att följa upp vad läkare och sjuksköterskor gör genom dokumentation är i grunden rimligt. Men det äter upp annan tid, vilket gör att ambitionen om ökad effektivitet får motsatt effekt. Den här utvecklingen måste stoppas. När coronakrisen är över krävs en översyn av administrationen. Patienterna behöver fler sjuksköterskor och färre utvecklingskonsulter som filosoferar över Tranströmercitat."
https://www.gp.se/ledare/v%C3%A5rden-beh%C3%B6ver-fler-sjuksk%C3%B6terskor-och-f%C3%A4rre-utvecklingsfilosofer-1.26190431
Viktor Barth-Kton, Expressen, har rätt. Nu är en utmärkt tid för politiska konflikter. Nu kommer hur du använder dina röster i val bli viktigare än på länge.
https://www.expressen.se/kronikorer/viktor-barth-kron/krisen-ar-en-lysande-tid-for-politiska-konflikter/

Dagens besvikelse
Marika Lindgren Åsbrink. Just-in-time metodiken för logistik av varor har massor av fördelar. Den är inte i sig fel. Det som brustit är insikten om att alltid ha ett visst beredskapslager och beredskapsförmåga att i närområdet tillverka kritiska produkter om så krävs. Med dagens 3D-printing teknik kan man komma långt. Som jag skrivit tidigare borde EU samarbetet bland annat inkludera säkerhethubbar för möjlig produktion av kritiska produkter i kristider.
https://www.dagenssamhalle.se/kronika/just-time-symtom-pa-ett-sjukt-samhalle-32010

Dagens stjärna
Malcom Kyeyune. EU levererar inte tillräckligt bra som samarbetsprojekt. Det är i kriser som vänskap och samarbeten testas. Att samarbeta när det är goda tider och alla mår bra är ingen konst. Att hålla ihop när alternativa partners inte är mer attraktiva är enkelt. Det gamla ordspråket "lika barn leka bäst" är kanske inte så dåligt..... Om EU fokuserar sitt samarbete på några få viktiga sakområden kanske det finns hopp. Säkerhet, brottsbekämpning, forskning och handel räcker väl bra.

"Pandemin har ytterligare ett potentiellt offer – drömmen om EU som en sammanhållen organisation med fungerande lagar och regler. Coronakrisen har visat att samarbetet helt enkelt inte går att lita på." 

"De länder som under euro-krisen var tvungna att acceptera omöjligt strikta sparpaket och nedskärningar får nu höra kommentarer i stil med ”varför gjorde ni inte mer för att förhindra smittan i era länder?”. Samma gamla tongångar om att de rika, välfungerande länderna inte överhuvudtaget ska tvingas betala för sydlänningarnas ansvarslöshet återkommer i dag mitt under en global pandemi som i slutändan drabbar alla länder i Europa hårt. Bitterheten över detta är enorm."
https://www.dagenssamhalle.se/kronika/blir-eu-samarbetet-pandemins-nasta-offer-32108

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar