fredag 3 april 2020

Hyresgarantier och munskydd

Effektivt ekonomiskt krisarbete
Om vi bortser från räntekraven som staten gått ut med så har delar av krispaketen i Sverige gett lite andrum för vissa företag. Framförallt till de stora bolagen med välskötta balansräkningar och en stark ägarbas.

Staten kan med fördel utöka sitt krisarbete kopplat till enskilda företagare och samhällsekonomin genom ännu bättre hjälp kopplade till företags hyreskostnader. Hyran är en av de största kostnaderna för varje företagare. Om en hyresgäst inte betalar förlorar den också rätten till sitt hyreskontrakt. Samtidigt vet vi inte hur länge denna kris pågår vilket innebär att skattekostnaderna för att göra liknande långa åtaganden kan bli enormt dyra. Vad skulle det kosta om staten skulle gå ut och fram till 31/5 2020 täcka upp hyreskostnaderna för alla hyresgäster som är bolag med max fem ägare? Ett stort problem med de hyresstöd som både stat och kommun gått ut med är att handläggningstiden för varje förfrågan är så lång att många hinner gå i konkurs innan de ens fått sin begäran om reducerad hyra prövad. Tänka sig att volym spelar in igen! Efter Coronakrisen hoppas jag att över 80% av Sveriges befolkning förstår sig på mängdlära. Den kunskapen kommer under flera år framöver behövas i det tuffa förändringsarbete som nu kommer att krävas runt om i Sverige.

Hessius ville ha en tidplan för när vi fokuserar på hållbar ekonomi istället för en rimligt fungerande intensivvård. Trump gav ett löfte om att Coronakrisen skulle vara över till påsk.... Han har fått ändra sig från det en gång och kan säkerligen få ändra sig snart igen. Naturens biologi lever sitt eget liv och även 2020 påminns vi människor om att vi inte är Gud. Samtidigt är människan enormt smart och snabbt samarbetar fantastiska forskare runt om i världen för att så snabbt som möjligt få fram ett vaccin mot SARS CoV-2, eller Covid-19 eller Coronaviruset. "Kärt barn har många namn".... Ja, ja personligen tippar jag att den stora faran för smittspridning i Sverige kan blåsas över i början av juni 2020.

Fram tills de ekonomiska hjulen börjar rulla ordentligt igen måste vi gemensamt, via stater och kommuner, hålla våra ekonomier så "puttrande" som möjligt. Expressens ledare uttrycker det bra i nedan artikel.

"Många företag står med stora kostnader för personal och hyra, men nära noll i intäkter. Då räcker det inte att erbjuda krediter. Synar man flera av förslagen är de heller inte så generösa som de framstår på papperet. Ta erbjudandet om att få anstånd med skatteinbetalningar, exempelvis. Ett utmärkt initiativ, men varför ska företagen behöva betala sex procents ränta? Den borde genast sänkas eller slopas helt i det akuta läge som råder. Det har också visat sig att många företag har svårt att få låna eftersom bankerna inte vågar stå för risken." 

"Man kan diskutera exakt hur stödet bör utformas. Ska direktstödet begränsas till de mest utsatta branscherna? Eller sprider sig den ekonomiska krisen så snabbt nu att det är lika bra att rikta stödet så brett som möjligt?"

"Coronautbrottet ställer land efter land inför den vidriga målkonflikten - riskera massdöd eller en ekonomisk krasch? En del kräver att Sverige ska stängas ner, andra att Sverige ska öppnas upp och återgå till vardagen. Inget av de alternativen är rimliga i nuläget. I stället handlar det om att försöka hitta den rätta balanspunkten på denna gungbräda mellan avgrunder. En sak borde dock alla kunna enas om: låt inte företag och jobb gå under i onödan." 
https://www.expressen.se/ledare/lat-inte-ekonomin-krascha-magdalena-andersson/
https://www.regeringen.se/pressmeddelanden/2020/03/krispaket-for-jobb-och-omstallning/
Dagens besvikelser
Att budskapen om att hålla våra äldsta och sköraste så skyddade som möjligt inte verkar ha fungerat. Eftersom vi inte vet när smittade börjar få symptom, och vissa smittade inte verkar få symptom alls, borde alla som måste vara i kontakt med våra gamla och sköra ha munskydd. Vi invånare är inte korkade. Om verkligheten är att vi måste prioritera munskydden för att de inte finns i tillräcklig utsträckning är det ett budskap vi vill få höra. Och oavsett om det finns munskydd som förbrukningsvara kan vi alla ändå använda plagg som skyddar vår mun och näsa om närkontakt med andra är nödvändig. Som framgår av nedan länkar ökar nu dödstalen bland dem vi länge vetat varit i särskilt stor fara. Kan det finnas cyniker som tycker att vi inte ska satsa så mycket på att försöka ge våra äldsta äldsta något eller några extra år i livet?
https://www.svt.se/nyheter/lokalt/stockholm/hundratals-smittade-av-covid-19-pa-aldreboenden-i-stockholmsregionen
https://www.svt.se/nyheter/inrikes/antalet-aldre-coronasjukar-okar-olyckligt
https://www.synonymer.se/sv-syn/cyniker

Jag har skrivit om att Österrike infört krav på munskydd när man är i offentliga miljöer. Skälet är att allt mer talar för att smittan kan spridas av människor som inte vet att de är smittbärare. Nu inför sannolikt USA samma krav på ansiktsmask i offentlig miljö i hela landet för att minska riskerna för smittspridning. Även i nedan artikel från UNT framgår det tydligt att jag är upprörd över att inte hemtjänstpersonalen på ett eller annat sätt alltid täcker mun och näsa vid sina hembesök. Väldigt många av dem som har hemtjänst är mycket sköra människor. Intensivvården börjar bli mycket belastad. Gör om! Gör rätt! Visa ansvarsfullt politiskt ledarskap och tydliggör vad som är rätt att göra i detta läge!
https://www.unt.se/nyheter/uppsala/stefan-hanna-kraver-munskydd-inom-hemtjansten-5546528.aspx

"Should you wear a mask when you go out, or not? Both the World Health Organization and the Centers for Disease Control and Prevention previously said that ordinary citizens do not need to wear masks unless they are sick and coughing. But the official guidelines are shifting."
https://www.nytimes.com/2020/04/03/world/coronavirus-news-.html?action=click&module=Spotlight&pgtype=Homepage

Och liknande inställning som den som ledande representanter i USA ger uttryck för nedan visar tydligt att den internationella frihandeln är kraftigt hotad. Nedan citat är hämtat ur ovan artikel i New-York Times.

-"It is unclear what set off President Trump, but his trade adviser, Peter Navarro, made an oblique reference to 3M at the briefing, mentioning that “we’ve had some issues making sure that all of the production that 3M does around the world” ends up being sent “to the right places.”
- Even as the U.S. grapples with a mask shortage, 3M has continued to sell the critical safety equipment abroad, according to someone with direct knowledge of the matter."
Dagens stjärna
Maria Strömme, professor på Uppsala universitet och företagare. Människan är fantastiskt uppfinningsrik. Vissa människor mer än andra. I Coronakrisen kan du med fördel ta del av en intervju med Maria Strömme som "sprutar" optimism och framtidstro.
https://www.tv4.se/efter-tio/klipp/vi-vet-exakt-hur-vi-ska-g%C3%B6ra-vaccin-som-hindrar-pandemier-12571729

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar