måndag 20 april 2020

Hur ruttet

Moral i förfall
Vilken självbild har vi svenskar ur ett generellt perspektiv? Är ansvar kollektivt eller individuellt? I en domstol döms inga kollektivt, de döms var och en för sig om de är anklagade för brott. Så ska det vara, vi ska enskilt hållas ansvariga för våra handlingar. Ingår man i en grupp som gör idiotiska saker ska var och en hållas ansvarig för vad den gjort, eller inte gjort.

I alla tider har vi haft människor med mer eller mindre anständigt förhållningssätt till sina medmänniskor. Nu är inget undantag. Har moralen i Sverige försämrats? Sannolikt, men inte så mycket som vissa tycks tro. Urbaniseringen bidrar till att allt fler blir anonyma och det bidrar till att den sociala kontrollen som tidigare fanns blir lägre och därigenom ökar antalet som tar ut de "moraliska gränserna". Invandrarnas fel säger vissa. Sannolikt blir de allt mer representerade bland dem som går över gränser men det handlar i huvudsak om att de tillhör vårt samhälles fattigaste. Och idag är det många tusentals som också lever olagligt i Sverige. Ur en hel folkgrupps perspektiv är det dock klokt att inse att de allra flesta kulturer mest fostrar människor som beter sig bra mot andra människor. "Den gyllene regeln", som gäller i nästan hela världen bidrar till det. Regelns budskap är "Gör mot andra som du vill att de ska göra mot dig". Visst är det en lysande och enkel regel!
https://sites.google.com/site/religionstema/veckans-uppdrag-1/om-att-goera-gott/den-gyllene-regeln

Vad innebär det att ha en dålig etik och moral? Kan det vara så att olika platser utvecklar mer eller mindre bra moral bland sina invånare? En sak är säker och det är att Göteborg verkar vara särskilt präglat av omoraliska ledare. Hur blev det så? Girighet och missunnsamhet hos enskilda människor bär säkert på förklaringar. Dåliga internkontrollsystem bidrar också ofta till att det "kliar i fingrarna" hos vissa att utnyttja möjligheter att förskingra eller stjäla pengar på olika sätt. "Tillfället gör tjuven" är ett ordspråk att ta på allvar kopplat till etiska resonemang. Tillit är väldigt viktigt i väl fungerande mänskliga relationer. Samtidigt är vi människor och beteendevetenskapen lär oss mycket om vår art homo sapiens sapiens. Runt människor som hanterar pengar behövs kloka kontrollsystem som minskar deras lust att våga chansa på att kunna komma undan när de stjäl eller på andra sätt utnyttjar sina möjligheter på mycket omoraliska sätt.
https://www.synonymer.se/sv-syn/moral
https://www.britannica.com/story/just-how-old-is-homo-sapiens

Människor är människor. I tider som nu kan man till exempel ta del av hur MSB beskriver att det stora flertalet människor beter sig i samband med kriser.
https://rib.msb.se/filer/pdf/28762.pdf

"Etik och moral handlar alltså om vad som är gott och ont, rätt och fel. Men det är viktigt att skilja på vad som är rätt och fel enligt juridiska lagar och ur ett etiskt perspektiv. Att något är rätt enligt lagen innebär inte automatiskt att det är rätt enligt etiken."
https://www.so-rummet.se/kategorier/religion/etik-och-moral

"Direktören Jörgen Månsson hade en månadslön på över 155 000 kronor, men ovanpå det fakturerade han under ett år sjukhuset för nästan 740 000 kronor från sitt privata bolag. Fakturorna slutattesterade han själv. Månsson anser sig ha en överenskommelse om saken med styrelsens tidigare ordförande, socialdemokraten Maria Augustsson. Hon vägrar svara på frågor. Även om de pratat om saken är det ändå fullständigt fel att attestera fakturor från sig själv. Det märkliga är att ekonomichefen Håkan Nilsson låtit de ske. Och att den nu M-ledda styrelsen utsett Nilsson till tillförordnad sjukhusdirektör."
https://www.expressen.se/ledare/satt-stopp-for-fifflande-praster-och-chefer/
Dagens besvikelser
Mannen som mördat nästan 20 oskyldiga människor i det fredliga och demokratiska landet Kanada. Varje gång liknande dåd inträffar blir jag deppig över att det finns så störda människor som kan bete sig på detta vidriga sätt. Det gäller att uppskatta varje dag i livet. Oavsett om man är fattig eller rik kan man dö av Coronasmitta, en galen massmördare eller något annat inom kort. Livet är skört och mer eller mindre kort. Därför klokt att leva det ordentligt, respektera sina medmänniskor och ägna sin tid åt meningsfulla saker.
https://www.expressen.se/nyheter/masskjutning-i-kanada-minst-tio-bekraftade-offer/

Anna Dahlberg. Jag förväntar mig mer av hennes ofta skarpa tänkande. Kortsiktigt är det ingen tvekan om att Moderaterna gör det bästa oppositionsarbetet med ansvarskänsla för det folk de ska företräda ansvarsfullt mot en bra framtid. Samtidigt ger Dahlberg i detta inlägg uttryck för önsketänkande snarare än djup erfarenhetsbaserad analys som jag ofta beundrar henne för. Hon vet lika väl som jag att minnet hos allt för många är kort och snart, inom ett år, är Coronakrisen över och då är vi tillbaka till gårdagens olösta problem plus en ekonomisk lågkonjunktur. Då är gamla problem ännu större och fort kommer opinionsvindarna vända, men visst, det är bra att hon är optimistisk.
https://www.expressen.se/ledare/anna-dahlberg/vem-vill-halla-jimmie-akesson-i-handen-i-kris/

”I kris blir det uppenbart att Jimmie Åkesson inte fyller ut kostymen som oppositionsledare. Det saknas riktning, erfarenhet och sakpolitisk tyngd när det brinner till. Åkesson är mer av en aktivist - en handelsresande i missnöje - än en ansvarstagande politiker.”
https://www.expressen.se/ledare/anna-dahlberg/vem-vill-halla-jimmie-akesson-i-handen-i-kris/

Dagens stjärnor
Malcom Kyeyune. Han är härligt ärlig med vad han tycker och vågar ge uttryck för det på ett vasst sätt. Det vassa gör att det hörs i bruset av tyckande. Även om man inte delar en åsikt är det viktigt att lyssna på väl formulerade missnöjen mot maktens agerande. I kampen mot Corona tycks jag och Kyeyune ha olika perspektiv. Ur ett helhetsperspektiv anser jag att det är klokt att satsa på ”balanserad” flockimmunitet och Kyeyune tolkar jag helt vill stänga ner Sverige. Hans personliga integritet är beundransvärd. Och jag delar helt hans analys att det politiska ledarskapet inom svensk sjukvård länge varit underkänd.

”för risken att delar av vårdpersonalen helt ska sluta att gå till jobbet, med alla de menliga konsekvenser det skulle kunna få. Varför skulle de då sluta att göra det? Ja, inte på grund av överdriven själviskhet, utan som en följdeffekt av den totala brist på vägledning och politiskt ledarskap som varit endemiskt i Sverige långt innan covid-19 ens funderade på att göra hoppet från fladdermus till människa.”

”Om det inte finns skyddsmasker: säg det i så fall! Ljug inte för personalen, försök inte få det till att dessa saker inte längre ”behövs”. Ansvarsflykt, lögner och undvikande beteende kan vi syssla med senare, efter att dammet lagt sig och krisen är över. Just nu är det för farligt att syssla med sådant; när moralen hos en tjänstemannakår nått botten väntar potentiellt farliga konsekvenser. Detta är en eld man inte bör leka med.”
https://www.dagenssamhalle.se/kronika/tank-om-vardpersonalen-slutar-ga-till-jobbet-32252

Scanias ledning. Mycket professionella. Det borde vara självklart för alla verksamheter att nu använda den kris vi nu har ett tag framöver till att tänka om, tänka nytt och reformera. Allt annat är oklokt. 
https://www.nyteknik.se/fordon/scanias-vd-vi-ska-nyttja-tillfallet-for-att-stalla-om-6993750

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar