fredag 24 april 2020

Fanatism är alltid korkat och farligt

Hjärta och hjärna
Lagom är ofta tråkigt. Och jämvikt uppstår ofta i balansansträngningar mellan ytterlighetskrafter. Inom politiken kan vi definiera kompromisser som försök att uppnå politisk balans och därigenom undvika att ytterlighetskrafter får råda. Bra eller dåligt? Det beror självklart på om man är pragmatiker eller ideologiskt fanatisk/extremist. Personligen tror jag alltid det är klokt att använda både hjärta och hjärna när man ska fatta beslut. Då blir besluten ofta pragmatiska.

Paulina Neuding, GP, skriver läsvärt om varför många människor väljer en livsväg som religiös fanatiker. Det är viktigt att inse att väldigt många människor inte är intresserade av att bli rika och att vältra sig i materiell lyx. Vissa skulle säkert säga att de fanatiker som lyckas överleva och som känner mycket mening med sitt liv har en bättre livstillvaro än till exempel extremt välavlönade och ytliga influensers.

"Många har svårt att greppa ultraortodoxins dragningskraft och ser i den bara materiell fattigdom och förbud. Men inte sällan handlar oförståelsen om bristande insikt om vad människor söker i sina liv."

"Länge tog man för givet att konflikterna mellan ultraortodoxi och sekularism skulle lösa sig själva när de ultraortodoxa hoppade av och blev fria individualister, men den analysen säger mest om hur svårt det är för sekulära att förstå ultraortodoxins dragningskraft. Studier visar att de ultraortodoxa oftare är nöjda med livet än andra – trots att nära hälften lever i fattigdom, och trots att livet är kringgärdat av regler och förbud."

"Och spänningen mellan individualistiska och kollektivistiska kulturer består just i att ett kompisgäng sällan är en fullgod ersättning för mer bestående gemenskaper. Esty blir välkomnad med öppna armar av kompisarna bara genom att hänga efter dem, som om den sekulära, urbana, individualistiska världen vore så varm och vidöppen för ensamma själar."

https://www.gp.se/ledare/vi-m%C3%A5ste-f%C3%B6rst%C3%A5-lockelsen-i-religi%C3%B6s-fanatism-1.26905534
Dagens besvikelse
Vi är inte tillräckligt bra på att ge våra sköra äldsta en respektfull och kvalitativ omsorg och vård. Ann-Charlotte Marteus är en av oss många som tycker att äldreomsorgen måste förbättras ordentligt.


Dementa har fått sin plats på boendet just för att de har en hjärnskada som gör att de inte kan reda sig själva eller se konsekvenserna av sina handlingar. Men så fort de har flyttat in ska de behandlas som om de var helt vanliga vuxna. Den här charaden har politiker från båda blocken låtit pågå i decennier, trots kritik. Så, Stefan Löfven, det är jättefint att äldreomsorgen ska få gratis handsprit. Men om det visar sig att demenssjuka har dukat under eller omedvetet smittat andra, helt i onödan, är det inte det man kommer att minnas och diskutera när bokslut ska göras efter coronaepidemin.”
https://www.expressen.se/ledare/ann-charlotte-marteus/politisk-dumhet-gor-att-aldre-kan-do-av-corona-i-onodan/a

Dagens stjärna
Torbjörn Nilsson, Expressen. Inskränkthet, slutenhet och protektionism skapar bara en negativ tillvaro för människor som vill vara fria. Kortsiktigt kan det ge ett uppsving för ett lands ekonomi men inte långsiktigt. Och för ett land som Sverige där exporten står för runt hälften av vår ekonomiska kraft leder protektionism och handelskrig bara fel.

”Psykologin kan erbjuda förklaringar. Människor söker sig till auktoriteter och tar i kris dem som finns närmast till hands. Människor önskar att just deras politiker valt rätt eftersom motsatsen är så mycket svårare att leva med.”

”I den här nationalismen finns en yttre fiende, men den liknar inte alls den fiende som sverigedemokrater så framgångsrikt exploaterat tidigare.”

Frågan är bara: Vilken gemenskap?
Som naturvetare hävdar Giordano att gemenskapen måste vara global. Viruset ignorerar regioner, länder, EU. Jordklotet i sin helhet är virusets potential. Men också Giordano sitter och jämför staplarna från olika länder.”

”Folkhälsonationalismen kan framstå som beskedlig och mysig en stund, nostalgiskt nästan, men bär något mycket mörkare inom sig.”
https://www.expressen.se/nyheter/torbjorn-nilsson/folkhalsonationalismen-kan-verka-mysig-men-ar-mork/

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar