onsdag 8 april 2020

Viktigt med tydlig kommunikation

Alltid för sent
Det finns mycket politiken kan lära av de bästa företagsledarna. Jag blir ofta trött när allt för många utan insikt i hur stora komplexa företag fungerar säger att det är dåligt att jämföra företag med till exempel en kommun. Företagen har ägare som styr med ägardirektiv. Kommuner har invånare/medlemmar som väljer politiska inriktningar genom sina val av partier. Företag ska verka i linje med bolagsordningar och ägardirektiv och därigenom tillfredsställa sina ägare. Kommuner ska verka i linje med lagar och den samlade politiska inriktning som en majoritet röstat fram. Det senare är problematiskt när minoriteter försöker styra. Jag hävdar bestämt att politiken och det offentliga har mycket att lära från de mest välskötta företagen. Om det offentliga Sverige lär mer av de bästa företagen kommer svensk saktfärdighet att vidta viktiga förändringar att minska. Det är bra. Historiskt kan du till exempel se att många viktiga frihets- och demokratireformer genomfördes tidigare i våra Nordiska grannländer än i Sverige.

Bra företagsledningar är proaktiva istället för reaktiva. Bra företagsledare kommunicerar med enkla slagkraftiga inriktningsbeslut som tydligt vägleder alla. Bra företagsledare ägnar största delen av sin tid åt uppföljning och kundkontakter.

Jag tycker att Expressens ledare har både rätt och fel när de recenserar Löfven och companys försök att få mer makt till regeringen. Självklart ska lagarna ses över så att även Sverige är bättre förberett för allvarliga samhällskriser. Samtidigt är det mycket viktigt att respektera demokratin och säkerställa att oppositionen är med i loopen när extra ordinära situationer inträffar som kräver extra ordinära ageranden. Det går att hitta snabba men ändå demokratiskt respektfulla metoder som ökar en regerings möjligheter att agera fort när så kan krävas. Kan krävas är bra att pröva med oppositionen. Självklart ska arbetet med att uppdatera Sveriges lagar för liknande tillfällen påbörjas nu.

"Problemet är att kriser inte följer lagbokens uppdelning, utan kan lamslå hela samhället. Den pågående epidemin slår inte bara hårt mot sjukvården, utan berör också äldrevården, handeln, kommunikationerna, skolan och ekonomin. Det är därför inte konstigt att smittskyddslagen har visat sig eotillräcklig. Fördelen med att skriva in vilka särskilda maktmedel som regeringen kan använda i en kris i grundlagen är att det fångar in alla kriser – oavsett vilken sektor som drabbas eller om riksdagsledamöterna har kunnat föreställa sig dem i förväg eller inte." 

"Arbetet med att analysera sårbarheter och föreslå förändringar måste påbörjas redan nu – om Sverige ska vara bättre förberett för nästa kris än vad landet var för denna."
https://www.expressen.se/ledare/regeringen-starker-sin-makt-ett-decennium-for-sent/

Den tidigare demokratiutredaren Olle Wästberg är klok. Han var tydligt kritisk mot regeringens önskemål om hur de ville öka sina befogenheter. Svensk demokrati behöver stärkas inte försvagas. Och det går att hitta demokratiska former som klarar ett behov av snabbare beslutsprocesser.
https://www.expressen.se/nyheter/coronaviruset/wastberg-ratar-forslaget-onodigt-och-olampligt/
Bra att lagrådet och oppositionen lyckades stoppa det demokratiska haveri som regeringen föreslog som nya krislagar. Vi ska vara glada över att regeringen är i minoritet! Det förslag som oppositionen, i majoritet, säkrade blev demokratiskt acceptabelt. Nu finns möjligheten för regeringen, med snabbt stöd från riksdagen, för att vidta kraftiga begränsningar för människors och företagsledningars friheter.
https://www.google.se/amp/s/amp.svt.se/nyheter/inrikes/lagradet-kritiserar-regeringens-maktforslag

Dagens besvikelse
Svensk kommunikationskultur har stora problem i tider som nu. Särskilt problematiskt blir det för invandrare som inte hunnit förstå att svensk kommunikation kraftigt avviker från många andra länders kommunikation. Att det tog tid att översätta viktiga budskap på en massa språk är en sak, vad budskapen förmedlar en annan. I stora delar av världen kommunicerar man tydligt. Det gör de för att de vet att det är det enda sättet att få igenom viktiga budskap till alla berörda. Den enda chansen att få de flesta att förstå allvaret. Säkerligen därför vi ser så hårda åtgärder i stora delar av världen. Den här för många otydliga delen av svensk kultur är ett av problemen i vår misslyckade integrationspolitik. När Folkhälsomyndigheten och regeringen talar om ALLMÄNNA RÅD kan jag garantera att de som hör dem förstår olika saker. Många svenskar, inkluderande integrerade svenskar, förstår att det inte är ett råd utan det är en uppmaning att göra så. De som inte gillar rådet agerar på andra sätt. Allmänna råd är vare sig föreskrifter och definitivt inte lag. Det är hög tid för regering och myndighets Sverige att tala tydligare. Döp om ”Allmänna råd” kopplade till smittspridningbekämpning till ”Det här SKA du följa”.
https://www.folkhalsomyndigheten.se/publicerat-material/publikationsarkiv/h/hslf-fs-202012/

Dagens stjärna
Anna Dahlberg. Vänstern är som Miljöpartiet, de kan göra stor nytta i opposition men de ska hållas långt ifrån verklig makt. De klarar inte av att ta det helhetsansvar som en framgångsvandring kräver. Och deras senaste socialiseringsförslag av företagen är idiotiska och upprörande. Ansvarsfulla partier måste lära sig att fler partier än Vänsterpartiet är olämpliga att ingå i regeringar. Varför går det så sakta att inse det?

"På en viktig punkt har vänstern rätt. Coronakrisen har ännu en gång blottat högerns övertro på att marknaden av sig självt ska lösa i grunden politiska uppgifter, såsom att se till att landet har tillräckliga beredskapslager. Men i övrigt finns det ingen anledning att lyssna på vänsterkraven på en återställarpolitik. Tvärtom är det viktigare än någonsin att vårda arvet efter decennier av ansvarsfull ekonomisk politik." 

"De politiska partierna måste orka försvara de landvinningarna och stå emot vänsterpopulismens locktoner. Låt inte valrörelsen 2022 förvandlas till en mardröm."
https://www.expressen.se/ledare/anna-dahlberg/lat-inte-vanstern-slarva-bort-vart-ekonomiska-arv/

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar