fredag 10 april 2020

Symbolik med viktig mening i nutid

Tro
Förra året var jag och min son på en resa i Palestina/Israel. Jag har varit i "det heliga landet" många gånger. Den första gången var den mest känslosamma eftersom jag både hade familjeband till Jerusalem och Akko samt allt man läst och sett om de tre religionerna som särskilt ser Jerusalem som mycket heligt. Besöket till det heliga landet 2019 var premiär för min son. Resan var en examenspresent. Den blev mycket uppskattad. Inte minst den stora kontrasten mellan Jerusalem, och dess historiska kraft, och Tel Aviv med dess high-tech och partykultur är upplevelsevärt.
Det finns ingen heligare stad i världen än Jerusalem. För den lilla tron judendomen, den stora tron islam och den största tron kristendomen är Jerusalem heligt. En sak är helt säker, tro kan ”försätta berg” både ur ett filosofiskt perspektiv och kopplat till allt man ägnar sig åt. Att så många miljarder människor ser sig som muslim eller kristen vittnar tydligt om att det är viktigt för väldigt många människor att ha något att tro på.
https://www.synonymer.se/sv-syn/tro
https://youtu.be/ARvSDkcm0k8
Vissa människor tror att det finns kösystem till ”himlen” efter döden. Min farmor och farfar ligger begravda på en kyrkogård strax utanför Jaffa-gate i Jerusalem. Inte så långt ifrån "Den heliga gravens kyrka". Deras rester ligger i en stor gravplats på en av världens dyraste platser att begravas på. Enligt berättelserna tror troende judar och kristna att de som är begravda i Jerusalem står längst fram i kön när uppståndelsens tid är inne. När döda ska uppstå ifrån det döda och ställas till svars för alla handlingar under våra liv. Och då kan man konceptuellt tänka sig att allt vi gjort är känt så ingen kommer undan ifrån det som under livet lyckades hållas hemligt. Så kan man tro. Det tror inte jag. Men fin gravplats har farmor och farfar i världens kändaste stad. Med tanke på hur stor mina farföräldrars gravsarkofag är kanske jag kan snika in där som död. Med tanke på hur många människor som kommer att ha levt när mänsklighetens tid på jorden är slut är det nog bra att ha en VIP-väg in i det okända. Det okända som förhoppningsvis är fullt med kärlek oavsett om man är religiös eller ej.

Varför firas påsk? Kristendomen, i alla dess varianter, är fortfarande världens mest framgångsrika religion om man räknar antalet människor som mer eller mindre anser sig vara kristen. Påsken klassas som den kristna religionens viktigaste helg. Det kan man förstå med tanke på att påsken ska påminna mänskligheten om segern över döden och kärlekens vinst. Oavsett om man är kristen eller ej kan vi väl vara överens om att kärleken är störst? Och hur många vill inte att kärleken ska vinna? Kristendomen är den religion som har kärleken som en central del av tron. Och världens starkaste symbol för kärleken är Jesus. Under påsktid blev han enligt bibliska berättelser förödmjukad och mördad. Sonen gick delar av den sträcka där Jesus fick släpa på korset, längs Via Dolorosa. I en av tvärgatorna bodde min farmor fram till sin död för några år sedan. Bara några dagar efter att Jesus dog uppstod han från det döda. Och sedan dess ingå i teamet som ”dömer levande och döda”. Förhoppningsvis väger förmågan att visa kärlek till sina medmänniskor tungt när vi ”döms” efter vår död. Oavsett om man är troende eller ej blir det liv vi fått betydligt positivare om vi behandlar varandra kärleksfullt.
https://www.svenskakyrkan.se/sokdintro/trosbekannelsen

"Påsken har vi för att minnas att Jesus dog och uppstod för vår skull, för alla människors skull. Vi firar segern över döden och kärlekens vinst."
https://www.svenskakyrkan.se/varfor-firar-vi-pask
Dagens besvikelse
”Häxjakter”. ”Häxjakter” pågår än idag även om de i vårt samhälle sker i mindre våldsamma former jämfört med 1600-talets fruktansvärda berättelser. Inte minst dagens sociala medier är plattformar som används flitigt för att sprida lögner om människor som helt saknar grund eller är grovt överdrivna. Och inom politikens fulspel finns gott om exempel på hur medvetna misstolkningar och falska anklagelser används som verktyg i fula maktspel. Den som fattar meningen med kärleksbudskapen från Jesus dömer aldrig andra utan att det ”är ställt utom rimligt tvivel” att de är skyldiga. Och om det rör sig om brottsanklagelser ska det avgöras i domstolar som följer strikta processer och former för att minimera riskerna för att oskyldiga ska dömas.

”Under några få år på 1600-talet avrättades hundratals människor i Sverige för häxeri. De flesta var väletablerade kvinnor som anklagades för Blåkullafärder och samröre med djävulen. Bevisningen byggde ofta på vittnesmål från barn.”

https://popularhistoria.se/sveriges-historia/den-grymma-haxjakten
Dagens stjärnor
Komiker och humoristiska människor med förmågan att göra roliga karikatyrer. Nedan bifogar jag några bra karikatyrer av Donald Trump kopplade till hans "vältalighet". Ett liv utan humor skulle vara lika fattigt och tråkigt som ett liv utan musik och dans. Du håller väl med ; )
https://www.usnews.com/cartoons/donald-trump?fbclid=IwAR3ZBox-khNK0n9bmpGpPqWQ6MkPZS8QkMt-fletZombcoK78niddQ1E938
https://www.synonymer.se/sv-syn/karikatyr
https://www.youtube.com/watch?v=rStsx8SGsPc

Och i påsktider passar Monte Pyhtons fantastiska humoristiska ”Always look on the bright side of life” väl in. Glöm inte att det alltid finns mycket positivt att glädjas över. Även i tuffa Coronatider som nu. Tuffa tider kommer och går. Hoppet består.
https://m.youtube.com/watch?v=SJUhlRoBL8M

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar