måndag 13 april 2020

Frihet att vara oss själva

Lagarna gäller oss alla jämlikt
Vad är mest rättvist i en orättvis värld. Ingen av oss väljer vilka föräldrar vi har. Vi väljer inte heller om vi haft turen att födas in i ett välutbildat, engagerat, rikt och kärleksfullt hem eller i ett lågutbildat,  kriminellt, fattigt och deprimerande hem. Mest rättvist i en värld där vi föds in i helt olika förhållanden är en bra fri skola för alla samt en lag som gäller oss alla jämlikt, håller du med? Inom lagens ramar och efter egen förmåga att bilda oss är världen ett oändligt smörgåsbord fullt av härliga smakupplevelser. Och ibland äter man något som inte är gott. Precis som vi föds in i olika familjer föds vi in i olika samhällen på vår jord. Även det påverkar oss mycket. Det får onekligen betydelse om man växer upp på Manhattan i New-York eller om man växer upp i Sveg. Var tror du individen har störst förutsättningar att vara sig själv?

Johan  Hakelius tycker till i nedan krönika i Expressen. Han har helt rätt. Jag minns också hur präktig och uppfostrande politiken var när jag var barn och ung. Jag vill absolut inte tillbaka till ett sådant instängt och trångsint tänkande.

"Framförallt var det så att Sverige ägdes av skvallerbyttorna och ordningsmännen. Det var liksom underförstått att alla dessa vänner av ordning hade rätt att lägga sig i allt. Integritet var ett låneord som betrodda svenskar helst ville lämna tillbaka. Ingen slapp att uppfostras av politiker, byråkrater, journalister, trubadurer, busschaufförer, grannar och socialsekreterare. Det fanns förstås gott om folk som trivdes i det där samhället. Det fanns också de som knappt stod ut."

"Det var länge sedan jag mindes känslan av desperat instängdhet. Jag menar inte som en nostalgisk tripp, utan så starkt att den kom tillbaka. Men nu har det skett."
https://www.expressen.se/kronikorer/johan-hakelius/uppfostrarna-fick-sparken-nu-har-de-gjort-comeback/
Frihetskänslan är den som jag ofta hört lyftas fram runt om i världen till varför vissa vill bo i större städer och andra på landsbygden. De flesta som väljer storstadsmiljö söker bland annat friheten att kunna vara sig själv och hitta fler människor med liknande intressen. De flesta som gillar att permanent bo på landsbygden känner friheten i närheten till naturen. Vi är olika. De allra flesta fortsätter att föredra friheten att kunna få vara den man vill vara tillsammans med likasinnade. Bland annat därför fortsätter urbaniseringen i hela världen trots att digitaliseringen skulle kunna bryta den trenden.

Dagens besvikelse
De som tror att närproducerat i alla sammanhang är klokt. Vad gäller svenskproducerat livsmedel är det mycket klokt, inte minst på grund av att våra lantbrukare är mycket sparsamma med antibiotika jämfört med många andra länder. En högre självförsörjningsgrad av livsmedel gör oss friare. Ett land, eller en del av ett land, som inte kan säkerställa sitt folks matförsörjning saknar hållbarhet. Och självklart är någon form av beredskapslager för mat klokt att ha. Plötsligt slår en större meteorit ned på jorden och skapar globala problem. Då kan några veckors matförråd vara bra att ha. GP har publicerat en intressant artikel om detta som jag bifogar nedan.

”Den svidande erfarenheten av Corona är att anorektisk, stenhårt slimmad produktion inte har kapacitet för att hantera det oväntade. Vare sig i industri eller vård. Förhoppningsvis har Corona också lärt oss något om sambandet mellan djurbaserad mat och zoonotiska sjukdomar, där virus och bakterier förs över från djur till människa. Inte bara Corona, utan ett antal epidemier har startat på det sättet. En virusinfektion kan inte behandlas med antibiotika. Men den kan leda till sekundära bakterieinfektioner som till exempel lunginflammation. För den som drabbas är det av största vikt att bakterierna inte är resistenta mot antibiotika.”
”Italien är inte ensamt om denna frikostiga konsumtion, omkring två tredjedelar av världens antibiotikakonsumtion beräknas ske i djurbaserad matproduktion. Med eller utan veterinärförskrivning, oftast för att behandla ”produktionssjukdomar”. Regelbunden tillsats av antibiotika i djurens mat eller vatten får ersätta investeringar i förebyggande hälsa, hygien och utrymme. Antibiotika är med andra ord en frestande genväg till låga produktionskostnader. Och till billigt kött i butiker, på restauranger och i storkök. Men att jaga låga kostnader i sig kan ge dyra biverkningar. Regelbunden tillsats av antibiotika till djur driver resistenta bakterier, vilka sprids till människor.”
https://www.gp.se/ledare/den-billiga-produktionen-kan-ha-ett-högt-pris-1.26513326

Dagens stjärna
Expressens ledare. Självklart ska inte världssamfundet tolerera att något land missköter hygienen så att det drabbar hela jordens välmående. Oavsett om det är USA, Kina, Nigeria eller Sverige som utsätter världens människor för oacceptabel fara. Inget land kan väl tjäna på att pandemier bryter ut?
https://www.expressen.se/ledare/varlden-maste-stoppa-kinas-virusodlingar/

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar