lördag 25 april 2020

Ingen väg framåt

Kultur har alltid betydelse
Volym och kultur har stor betydelse i våra liv. På många sätt är det rätt att påstå att volym och kultur har starkast påverkan på våra liv och hur de utformas. Mycket pengar eller lite pengar. Mycket mat eller lite mat. Mycket kärlek eller lite kärlek. Mycket utbildning eller lite utbildning. Många syskon eller inga syskon. Många grannar eller få grannar och så vidare. Om man växer upp i ett demokratiskt generellt välståndssamhälle där individens frihet är starkt kopplad till en stor gemensam offentlig sektor eller om man växer upp i en diktatur, i ett land med stor fattigdom och många lågutbildade, ett ett klansamhälle som är patriarkaliskt. Om du är vänstervriden miljöaktivist som gärna vill jobba så lite som möjligt eller en marknadsdriven affärsorienterad person med stora ambitioner att skapa ett väl fungerande företag. Om du lever i ett sammanhang i Arvträsk, Västerbotten eller i Örgryte, Göteborg. Volym och kultur har alltid stor betydelse. Tänk att det kan vara så svårt för många att förstå.

Trots all rikedom, och att Liberalerna och Miljöpartiet kraftigt tappat väljarstöd, har inte Centerpartiet lyckats vinna starkare stöd bland väljarna. Det är enkelt uttryckt ett stort ledningsmisslyckande inom Centerpartiet.

"Centerns pengar och Liberalernas politik, a match made in heaven! Så tänker nog de liberalpartister som likt Lars Leijonborg fortfarande förfäktar idén om en partisammanslagning med C." 


"På papperet må partierna tillhöra samma ideologi. Men för liberalpartister är liberalism inte bara en uppsättning idéer; liberalismen är en metod. Genom rationell analys utifrån rådande forskningsläge, guidat av en ideologisk kompass, landar man i en åsikt i sakfrågan. Det är därför som två liberaler kan komma fram till tre olika ståndpunkter, och den som har disputerat anses ha mest rätt." 

"Centerpartiet är i grunden ett agrarparti, vars partiledning för tjugotalet år sedan bestämde sig för att bli liberal. Det har skapat en märklig hybrid: Hälften ideologiska dogmatiker, som med den nyfrälstas fanatism vill avreglera Arbetsförmedlingen kosta vad det kosta vill, och hälften pragmatiska lokalpolitiker, som mest vill att saker ska funka i vardagen. Besserwissers går sällan ihop med bondförnuft: ”Abstrakta teoretiska resonemang tas lätt till intäkt för elitism, något mycket illa sett i centergruppen”, konstaterade Katarina Barrling i sin avhandling om svenska partikulturer 2004." 

"Liberalerna sätter en ära i att inte vara ett intresseparti, utan att föra fram de förslag som de anser är rationellt riktiga oavsett om det kan missgynna den egna (väljar)gruppen eller inte. Centern är ett intresseparti rakt igenom – politiken ser ofta ut att vara ett rent beställningsjobb åt LRF, Visita eller Företagarna. Epitetet "Almegas parlamentariska gren" är träffande."

"Liberalerna är individualister, med ett tydligt drag av kamikazepilot: De för interna diskussioner på tidningarnas debattsidor. Centerpartiet, å andra sidan, kan ha telefonkonferens med 200 deltagare utan att ett ord läcker till medierna."

"Men det jag tror vore dödsstöten för ett stor-liberalt parti är det sociala. Centerpartister vill fika hela tiden. Det är som att partiet ensamt ska se till att sockerbetsbönderna och spannmålsproducenterna klarar sig – ett C-kansli är en ständig ström av kanelgifflar och bullar och dessutom tycker de att det är viktigt att man har det ”trevligt tillsammans”. Liberalpartister äter hellre sin quinoasallad på arbetsrummet och hinner skriva en debattartikel till, innan de går hem till sina riktiga vänner.
En partisammanslagning mellan C och L skulle leda till ett blodigt, liberalt inbördeskrig. Begrav idén en gång för alla." 
https://www.expressen.se/ledare/linda-jerneck/begrav-iden-om-att-sla-ihop-c-och-l-en-gang-for-alla/
Jag har skrivit om det förr, jag skriver det igen, det är mycket anmärkningsvärt att L, MP och C lyckas så dåligt att vinna svenskarnas förtroende. Uppenbarligen inger inte deras politiska vägval eller ledande företrädare tillräckligt förtroende. Dessa partier får tillsammans enbart 14,3 procent av rösterna. Trots att de alla säger sig ha en frihetlig och miljövänlig politik. Frihet och miljöansvar tycker väldigt många svenskar är mycket viktiga frågor. Enligt Novus senaste mätning åker både L och MP ur Sveriges riksdag. Det är verkligen dags för nya moderna politiska krafter som står upp för individuella frihetstankar och ansvarsfull miljöpolitik. MP, L och C har mycket olika partikulturer. Inte ens en sammanslagning av dessa partier skulle hjälpa för att stärka kraften i deras hjärtefrågor.
https://www.svt.se/nyheter/svt-novus-s-medvind-fortsatter

Dagens besvikelse
Att Kommunfullmäktiges presidium och kommunstyrelsens ordförande i Uppsala kommun beslutat att genomföra kommunfullmäktige helt digitalt den 27/4. Den demokratiskt viktiga debatten i sakfrågor kommer att bli mycket försämrad, utbildningsinsatserna har varit minst sagt dåliga och teknikstrul kommer att uppstå. Eftersom kommunen beslutat att reducera antalet ledamöter under Coronakrisen till 41 istället för i normalfallet 81, samt att alla sitter med goda avstånd vid fysiskt möte, är det en oacceptabel ordning att inte genomföra ett traditionellt möte där testet med digital närvaro skulle kunna genomföras med övriga ledamöter som får yttranderätt men inte rösträtt. Då genomförs i vart fall ett seriöst test innan man i värsta fall tvingas genomföra helt digitala kommunfullmäktigemöten om regeringen förbjuder socialt distanserade möten på färre personer än 50. Sjukvårdsbiträden, undersköterska, sjuksköterskor, läkare, poliser, åklagare, domare, advokater, busschaufförer och många fler kämpar för att trots krisen upprätthålla ett rimligt fungerande samhälle.

Dagens stjärna
Expressens ledare. Självklart måste människor som har viktiga samhällsuppdrag som bygger på god förmåga att kommunicera med dem de ska tjäna och kollegor behärska mer eller mindre bra svenska i Sverige. Att inte förstå det är att inte förstå vad kvalitet handlar om. Det är ett stort svek mot våra barn och unga om inte våra lärare kan bra svenska.

"Utbildningssystemet är, liksom de flesta andra system, hårt påverkat av coronautbrottet. Från gymnasiet och uppåt är det i princip distansundervisning som gäller, medan grundskolan är öppen ”som vanligt”, dock med stor frånvaro i många klassrum. Men en sak är sig lik: lärarbristen. Jämfört med förra läsåret har andelen behöriga lärare minskat från 70,5 till 70,1 procent. Inget jättetapp, men det fortsätter att gå käpprätt åt fel håll."

"Förmodligen är det flyktingkrisen 2015 som avspeglar sig i det ökande trycket; många av de sökande kommer från Irak och Syrien. Men totalt kommer de sökande från ett 50-tal olika länder, inklusive ett stigande antal från Indien och Bangladesh. Här finns förstås möjligheter för Skolsverige att få ett tillskott av pedagoger, men det saknas inte fallgropar. Behörig till utbildningen är den som har gått minst en tvåårig lärarutbildning utomlands. Dessutom måste vederbörande ha godkänt betyg i svenska 3, svenska som andraspråk eller motsvarande. Men kan man lita på att godkänt betyg verkligen innebär att kunskaperna i svenska är goda? Tyvärr inte."

"Utan goda språkkunskaper fungerar man inte som lärare oavsett hur väl man kan sitt ämne. Eleverna mister snabbt respekten, skriver Institutet för arbetsmarknadspolitisk utvärdering i en rapport. Dessutom bygger undervisningen i Sverige på ett oupphörligt resonerande mellan lärare och elever. Det förutsätter en sofistikerad språkförståelse.
Lärarbristen kommer att kräva ständigt nytänkande - men kvaliteten måste hållas hög."
https://www.expressen.se/ledare/larare-maste-kunna-tala-utmarkt-svenska/

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar