lördag 4 april 2020

Inte någon annan

Delat ansvar ingens ansvar
”Jag tar befälet” användes under min militärtjänst som tydlig markering när ledaransvaret lämnades från en person till en annan. Ett av skälen till varför jag till 100% är för till exempel den amerikanska, brittiska och franska ordningen att folket direktväljer borgmästare president/statsminister är att då finns en tydlig ansvarig. En tydligt personligen ansvarig. Det personliga ansvaret är alltid viktigt. Det är inte bra för oss invånare när ansvaret kan kladdas ut som kollektivt. I praktiken innebär det ofta ett mycket dåligt ansvarsutkrävande. Är inte alltid fler än en med i beslutsprocesser? Jo, men ”piloten är pilot”, ingen annan. Därför tycker jag alla röstberättigade ska få värdera vilka ”pilotkandidater” man tror är stor nog för ledaruppdraget. Jag är övertygad om att det mycket väl kan vara en person som lyfts fram av ett parti man i övrigt inte sympatiserar med.

Alice Teodorescu gör ett viktigt gästspel i GP som jag bifogar nedan. Oppositionen ska alltid vara i kritiskt läge mot dem som tror sig vara mest lämpade att styra. Att samarbeta mycket i kris är mycket viktigt då det är fullt med praktiska frågor som kräver snabba beslut. Det samarbetet ska inte innebära att man i opposition avstår ifrån att påtala allvarliga brister i det arbete som pågår. Det samarbetet runt krisen ska inte heller innebära brist på opposition inom andra politiska områden som inte står stilla på grund av en Coronakris. Att Sverige är ett ”enfrågeland” är ett problem i sig. Vi måste kunna tala och jobba med andra frågor än Coronakrisen. Rättsfrågor, kriminalitet, står inte stilla. Försvarsfrågor står inte stilla. Sjukvårdskrisen är mycket större än den nuvarande Coronakrisen.

”Den svenska regeringen är inte tydlig nog med vad de grundar sina beslut på. Det gör det snudd på omöjligt att i framtiden utvärdera om besluten som gjordes var goda eller inte.”

”Möjligheten till ansvarsutkrävande är grundläggande i varje representativ demokrati. För att medborgarna ska kunna fullgöra sin plikt, och i praktiken utkräva ansvar, måste en rad faktorer föreligga. Dels måste det vara tydligt vem ansvar ska utkrävas av, dels måste medborgarna vara införstådda med vilka överväganden som ligger bakom de fattade besluten.”

”Följdfrågan, om det är regeringen eller myndigheten som bär ansvaret för den omstridda väg Sverige valt, avfärdade emellertid Löfven. Frågan var "väl spekulativ" enligt statsministern och det konkreta svaret uteblev. Men om det visar sig att fler människor dör per capita i Sverige än i jämförbara länder måste medborgarna ha möjlighet att utkräva ansvar (SVT 1/4). Statsministerns svar är ytterst anmärkningsvärt. Frågan om vem som tar ansvar för de rekommendationer som expertmyndigheten ger är högst relevant och förtjänar att seriöst besvaras i ett läge där osäkerheten kring den valda metodens, vilken den nu är, effektivitet förblir stor. Svaret är därutöver en förutsättning för ett framtida adekvat ansvarsutkrävande, vilket kräver tydlighet kring vem som bär ansvar och hur beslut fattats. 
Om varken allmänheten eller medierna har insyn i hur modellerna eller beräkningarna ser ut, eller vilka olika scenarier man laborerar med, blir det nästintill omöjligt att i efterhand utvärdera de vidtagna åtgärderna.”
”I länder där regeringscheferna tydligt deklarerat att de, i egenskap av politiskt ansvariga, fattat de långtgående besluten är ansvarsfördelningen uppenbar och medborgarna på det klara med var ansvarsutkrävandet ska riktas. Också svenska medborgare förtjänar att behandlas på detta vuxna sätt. I grunden är det en fråga om förtroende.”
https://www.gp.se/ledare/virus-ger-inte-immunitet-mot-ansvar-1.26282895

Anders Tignell, statsepidemiolog, var på Skavlan igår. Mycket av det han säger är klokt. Vad gäller ansvarsfrågan ligger den inte på generaldirektören, den ligger på statsministern som har uppdraget att klokt väga olika perspektiv och risker mot varandra. Och utifrån det fatta kloka och ansvarsfulla beslut.
https://www.svtplay.se/video/26275402/skavlan/skavlan-sasong-23-anders-tegnell-och-zara-larsson-bland-gasterna

Löfvens förtroendesiffror ökar och ökar. Han och S vill nog ha kris ända till valet 2022 (jag är lite ironisk). Som jag tidigare deklarerat tillhör jag inte dem som anser att han har kunskaperna och erfarenheterna jag tycker en regeringschef ska ha. Att oppositionen är lam, media till +90% fokuserar på Corona och sossarna passar på att ”tala till folket” så ofta som möjligt räcker inte för att jag ska ompröva mitt omdöme kopplat till kompetens och erfarenheter. Låt oss invånare få direktvälja borgmästare och statsminister.
Dagens besvikelser
Att inte hemtjänsten och särskilt boende bättre skyddar våra äldsta och sköraste. Att skydda mun och näsa borde sedan länge vara en huvudregel om man förstår allvaret med att intensivvården får en omöjlig uppgift. Och en intensivvård som inte fungerar kan drabba ALLA i behov av intensivvård. Intensivvården är, som den ska, dimensionerad för normaltillstånd. Normalt behöver allvarligt skadade i trafiken eller på byggarbetsplatser intensivvård. Ständigt drabbas människor av akuta sjukdomssituationer som till exempel hjärtinfarkt. Och allt mer tyder på att symtomlösa smittade smittar. Därför ska mun och näsa skyddas på ett eller annat sätt. Jag är militärt tränad för sjukvård i kris. Där lärde vi oss hård prioritering om vilka som fick leva och vilka som fick dö. Vi fick också träna på att vara pragmatiska för att hjälpa och rädda så många som möjligt när sjukvårdsmaterielet var slut. Svårast av allt är att klara hygienen i fält. Inom äldreomsorgen ska personalen klara högre hygienkrav än i normalfallet. Gör om! Gör rätt!
https://www.expressen.se/nyheter/professorn-darfor-sprids-smittan-pa-aldreboenden/
https://www.expressen.se/ledare/ann-charlotte-marteus/aldreomsorgens-hjaltar-ska-inte-behandlas-som-ett-b-lag-/

Leverantörer som kraftigt missbrukar nödläget för att tjäna mer pengar. Visst ska efterfrågan och utbud styra prissättningen i en marknadsekonomi. Samtidigt ska ingångna avtal hållas. Och personligen har jag i Uppsalas Krisledningsnämnd föreslagit att nämnden ställer sig bakom att använda direktupphandlingar med enbart minimikrav på kvalitet och därefter auktioner/lägsta pris upphandlingar av till exempel munskydd och engångshandskar. Varför inte även på testutrustningar? Mitt förslag handlar om att försöka köpa in det som saknas fortare, minska risker för korruption och öka chanserna till rimliga kostnader. I nuläget är det enda skälet som motiverar en Krisledningsnämnd liknande upphandlingsbeslut samt de beslut, eller förslag till beslut, som nämnden fattat om taxor och avgifter för att stötta vårt lokala näringsliv. Att stötta vårt lokala näringsliv runt om i landet är mycket viktigt för att lindra det kraftigt försämrade ekonomiska läge vi nu är inne i.
https://www.google.se/amp/s/aktuelltfokus.se/leverantorer-chockhojer-priset-pa-sjukvardsmaterial/amp/

Dagens stjärna
Anders Tegnell. Det är respektingivande med människor som kan vara självkritiska. Ja, kommunikationen kunde och kan fortfarande hanteras bättre. Inte minst bland kommunalråden i Uppsala är det uppenbart att vi tolkar Folkhälsomyndighetens uppmaningar olika. Grundarbetet som görs tycker jag försöker hantera balansgången mellan kris inom sjukvården med kollapsad ekonomi bättre än i många andra länder.
https://www.expressen.se/tv/nyheter/coronaviruset/tegnell-sjalvkritisk-i-skavlan-kunde-ha-kommunicerat-battre/

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar