måndag 27 april 2020

Ansvarsutkrävande

Inte alltid soliga dagar
Livet har soliga och molnfyllda dagar. Det vet vi alla. Soliga dagar är sällan problematiska för någon. Molniga dagar är det annorlunda. Inom ledarskapsläran brukar det tydligt framgå att det är i "molniga dagar" som ledarskapsförmågor testas på allvar. Framförallt testas i form av förmåga att agera. Självklart har förmågan att kommunicera väldigt stor betydelse i dagens mediala värld MEN förmågan att genomföra nödvändiga åtgärder är det viktigaste. Bara för att man agerar innebär det dock inte att det behöver vara klokt agerande. Skälen till varför olika beslut fattas kan vara många. Vissa kan vara uppenbara. Andra kan handla om skäl som för många är svåra att inse.

Jakob Heidbrink skriver klokt om att allt ansvar tydligt och självklart ska ligga hos dem som tagit på sig det politiska styret. Att försöka urvattna det ansvaret kan vara lockande i en demokrati men opposition och journalistkåren har ett stort ansvar att inte tillåta det. Våra lagar ska självklart göra det entydigt att de som demokratiskt tagit på sig den politiska ledarrollen också ska ha tydligt mandat att agera under kriser. Bland annat kan jag inte förstå varför socialminister Lena Hallengren duckar för att tydligt stötta alla turistkommuner vad gäller möjligheten att neka annars självklar hemtjänsträtt. Visst har väl regeringen med den nyligen genomförda lagändringen rätten att tillfälligt hjälpa dessa kommuner med ett undantagsbeslut som gör att de av mycket praktiska skäl slipper bryta mot lagen?

”Det är ganska uppenbart att det behövs någon med samordnande ansvar i omfattande kriser. Denna någon måste vara politiken: vägningen mellan smittskydd och livsmedelsförsörjning är ingen expertfråga, utan en politisk fråga om vilket pris – smitta eller svält – som är det högre. Alltså måste regeringen ha det samordnande ansvaret under riksdagens översyn. Regeringsformen har flera sådana brister. Den är en författning för vackert väder. Den håller – som hösten 2018 visat – knappt ens under normala förhållanden, och än mindre i kriser. När ork finns att tänka på annat än corona, bör en grundlig författningsomdaning vara en punkt på att göra-listan.”
Dagens besvikelser
Mittenstyret i Uppsala (Socialdemokraterna, Liberalerna och MP). Dagens kommunfullmäktige borde genomföras genom att den reducerade skaran ledamöter, 41, träffas varsamt i traditionell miljö och övriga testas via nätmötesnärvaro. Nedan min debattartikel som idag är publicerad i UNT.

Usel demokratisk utveckling och förakt mot offentlighetsprincipen
Vi lever i svåra och utmanande tider. Den viktiga bekämpningen av Coronaviruset påverkar alla jordens människor i stor omfattning. Inte minst i Uppsala drabbas alla mer eller mindre hårt av virusets effekter. Även vår demokrati påverkas mycket negativt. Självklart ska även det demokratiska arbetet anpassas till de restriktioner vi alla ska följa. Samtidigt är det demokratiskt oacceptabelt att Uppsala kommuns politiska minoritetsledning nu helt väljer att med en halverad ledamotsgrupp, 41 ledamöter istället för 81, genomföra digitala kommunfullmäktigemöten. I linje med mitt förslag, som fått kommunfullmäktiges stöd, att ledamöter enbart i undantagsfall ska kunna delta digitalt på kommunfullmäktigemöten är demokratiskt mycket viktigt. Kommunfullmäktige måste omgående återgå till ordningen där ett beslutat antal ledamöter fysiskt sammanträder i traditionell form.
Politikens legitimitet är redan låg med tanke på att färre än 3% av landets befolkning är med i ett politiskt parti. Det gör det ännu viktigare att det enda regelbundna lokala möte där valda representanter för Uppsalaborna i viktiga frågor får argumentera för sina perspektiv och ställningstaganden genomförs i traditionell mötesform. Denna enda ordinarie mötesplats med kommunens högsta beslutsfattare fyller många viktiga roller. Bland annat en offentligt tillgänglig roll för invånarnas representanter att göra sina perspektiv och ställningstaganden kända, en chans för övriga politiker att förstå att andra vägval än de föreslagna kan vara bättre och en för alla lättillgänglig chans att följa viktiga debatter.

Kommunfullmäktiges ordförande, Eva Edwardsson, och kommunstyrelsens ordförande, Erik Pelling, leder insatserna för att försöka göra kommunfullmäktige helt digitala. Det är i strid med det undantagsbeslut som ett helt onödigt kommunfullmäktige fattade beslut om den 16 april 2020. Förutom att det inte är i linje med det beslut som kommunfullmäktige fattat är det demokratiskt vidrigt. Att genomföra kommunfullmäktige med endast 41 ledamöter strider inte heller mot Folkhälsomyndighetens rekommendationer. Det finns få debattforum där viktiga frågor kan debatteras i offentlighetens ljus och där invånarnas företrädare får en chans att lyssna på andra representanters och partiers argument kopplat till olika frågor. Det är en mycket viktig ordning att bibehålla traditionella möten där också den viktiga offentlighetsprincipen kan upprätthållas. Det finns gott om ledamöter i kommunfullmäktige, och bland våra invånare i övrigt, som kraftigt kommer att hämmas, eller helt uteslutas, av att helt genomföra viktiga demokratiska debattmöten och beslut digitalt.

Att Socialdemokrater, liberaler och miljöpartister driver på en liknande fråga gör mig mörkrädd över hur vår demokrati utvecklas. Vägen framåt för demokratisk hållbarhet är mer öppenhet och bättre inkludering, inte mer slutenhet och sämre inkludering. Självklart ska digitaliseringens alla möjligheter komplettera gamla sätt att debattera och fatta beslut. Det är dock mycket oklokt att inte inse värdet av fysiska träffar och de viktiga samhällsdebatter som behövs och där sakargument bryts ur olika perspektiv och med olika samhällsambitioner. Att genomföra traditionella möten med i nuläget ett begränsat antal ledamöter är i linje med det fattade beslutet – Att understryka att fysisk närvaro i kommunfullmäktiges sammanträden ska vara huvudregeln.

Jag har en omfattande bakgrund inom IT och Telecom branschen. Det har lärt mig mycket. Bland annat att man behöver genomföra seriösa utbildningsinsatser samt avgränsade och kloka tester innan man introducerar ny teknik och nya arbetssätt. Så agerar inte mittenstyret i detta fall utan de vill genomföra ett helt digitalt kommunfullmäktige den 27/4. Trots att utbildningsinsatserna är oacceptabelt låga skulle en testmöjlighet kunna vara att låta dem som inte ingår i det begränsade antalet KF-ledamöter som ska tjänstgöra på måndag, 41 stycken, att digitalt delta utan rätt att rösta.

Enkelt uttryckt är detta agerande demokratiskt vidrigt och mycket oprofessionellt hanterat. Sjukvårdsbiträden, undersköterskor, sjuksköterskor, läkare, lärare, poliser, åklagare, domare, advokater, busschaufförer, företagare och så vidare gör sitt bästa för att hålla igång Uppsala och Sverige. I detta läge är det mycket anmärkningsvärt att kommunens minoritetsstyre driver på för att vi inte med den minskade skaran KF-ledamöter, med respekt för Folkhälsomyndighetens rekommendationer, genomför ett traditionellt fysiskt kommunfullmäktige. Gör om. Gör rätt.

Stefan Hanna

Kommunalråd och ordförande Utvecklingspartiet demokraterna


Liberalerna. Om man inte har en politik som kan möta många invånares önskemål får man inte heller något väljarstöd. Runt 3 procent väljarstöd i de senaste opinionsmätningarna vittnar om att Liberalerna upplevs som onödiga. Som jag skrivit tidigare hänger deras överlevnad på att de minst entydigt upplevs som ett borgerligt parti. 
Dagens stjärna
Viktor Barth-Kron. Regeringens, ansvariga lokalpolitikers och Folkhälsomyndighetens kommunikation är för otydlig och öppnar upp för allt för många tolkningar. Jag har bloggat om det förr, kommunikationen behöver vara tydligare. Det räcker långt med tydligare ordval.

Den krögare som vill göra sitt i samhällsinsatsen mot coronaviruset och dess verkningar har därmed fått en delikat uppgift tilldelad från den politiska insatsledningen: Håll i gång din verksamhet, rädda jobben och se till att inte belasta folkhushållet. Medan vi från politiken gör vårt bästa för att omöjliggöra alltihop, genom skuldbeläggning av gästerna och regler om fysisk distans som i grunden går emot hela idén med en restaurang. Skål!”

1 kommentar:

  1. "Tack! Jag är så förvånad just nu! Det faktum att när han var så inställd på att träffa mig i går kväll. Han skulle inte ta nej som svar. Han sa till mig att han inte har lyckats få mig av. hans sinne i några dagar nu och han vaknade med en enorm lust att skicka sms till mig och hade lust att träffa mig. Jag visste att det var den bindande kärleksförtrollningen eftersom han är väldigt stolt. Jag är i vördnad! Som jag inte kan tro det. Förra gången vi pratade var han upprörd och färdig med mig och nu letade han alla efter mig och ville att jag skulle prata med mig. Tack Dr Obodo! Fortsätt arbeta med din förtrollning och för, rekommendation
    Kontaktinformation
    templeofanswer@hotmail.co.uk
    Whatsapp +234 8155 42548-1

    Tack igen!"
    - STEPHANIE
    JACKSONVILLE, NC

    SvaraRadera